Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «Ασπίδες» – Με αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο η Ελλάδα

Τον «στρατηγικό ρόλο» της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και το «ενισχυμένο» γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας προτάσσει η κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο πεδίο της διπλωματίας και της αμυντικής θωράκισης.

Την επίσημη «είσοδο» στο πρόγραμμα των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, ή ακριβέστερα την έναρξη της διαπραγμάτευσης Αθήνας – Ουάσιγκτον για να οριστικοποιηθεί στους επόμενους μήνες η τελική συμφωνία σε πρώτη φάση για την αγορά μιας μοίρας μαχητικών (έως 20 αεροσκάφη δηλαδή και όχι 40 μονομιάς), ξεκλείδωσαν οι επιστολές του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ελληνικό Πεντάγωνο.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ελληνοαμερικανικές συνομιλίες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των αμερικανικών φρεγατών Constellation, με στόχο την εξ ολοκλήρου κατασκευή έως και επτά φρεγατών στην Ελλάδα, καθώς και τη διεκδίκηση ηγετικού ρόλου της χώρας, όπως αναμένεται να επισφραγιστεί σύντομα, στις ευρωπαϊκές «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διπλωματικές πηγές μιλούν για τα αποτελέσματα μιας ενεργής διπλωματίας που εξυπηρετεί «εθνικά συμφέροντα».

Ισορροπίες.

Σε ό,τι αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα, η ελληνική πλευρά προβάλλει το «στρατηγικό βάθος» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με ορατή στο μεταξύ την προοπτική για τη δεύτερη σε δύο χρόνια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο.

Και, δεδομένων των παράλληλων εξελίξεων για τα ελληνικά F-35 και τα τουρκικά F-16, η Αθήνα στέκεται δημοσίως στις κινήσεις ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, επιδιώκοντας ισορροπίες προκειμένου να μην τορπιλιστεί το θετικό ελληνοτουρκικό κλίμα των τελευταίων μηνών.

Μαξίμου και συναρμόδια υπουργεία προβάλλουν δύο στόχους: ο πρώτος είναι να διασφαλίζεται, κατά την πρόσφατη αποστροφή του Πρωθυπουργού, «ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα» έναντι της Τουρκίας και ο δεύτερος αφορά τη διασφάλιση ήρεμων νερών.

Την ώρα που στην Αγκυρα η υπόθεση των F-35 προκαλεί εσωτερικές αναταράξεις για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα διατυπώνει ως αυτονόητες τις θέσεις της ότι ιδιαίτερα στο πλαίσιο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ «κανένας εξοπλισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται εις βάρος συμμάχου» αλλά και ότι ουδείς υπαγορεύει ή παρεμβαίνει στα προγράμματα των ΗΠΑ.

Μετά τη διήμερη παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στην Κωνσταντινούπολη για την προώθηση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, αναμένεται στην Αγκυρα τον Μάρτιο η συνάντηση στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου με επικεφαλής τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ αλλά και μια συνάντηση για τα ΜΟΕ, πιθανότατα πριν από το επίσημο ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Αγκυρα τον Μάιο.

«Εξυπηρετεί απολύτως τα συμφέροντα της χώρας η δημιουργία εντός της ΕΕ μιας αντίληψης κοινών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», λένε στο μεταξύ κύκλοι του υπουργείου Αμυνας για την πρόταση της Ελλάδας να αναλάβει τη συνδιοίκηση στην αμυντική επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα με τη διάθεση του στρατηγείου τής 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η ελληνική φρεγάτα «Υδρα» θα συμμετάσχει μόνο σε αποστολές συνοδείας εμπορικών πλοίων, με διπλό «καπέλο», στο πλαίσιο της Prosperity Guardian και της ευρωπαϊκής επιχείρησης.

Πληροφορίες από τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι δυνατόν να αναλάβει τη διοίκηση εν όρμω, με την εν πλω διοίκηση να περνά πιθανότατα στη Γαλλία.

Related posts

ΥΠΕΞ για Μπούκα: Οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων πρέπει να λογοδοτήσουν

admin

Χείρα φιλίας στην Αθήνα και χέρι στο Αιγαίο τείνει ο Ακάρ

admin

Το τέλος της ριζοσπαστικής Αριστεράς (;)

admin

Πλεύρης για θάνατο 49χρονου στην Πάτρα: Δεν του δόθηκε η ευκαιρία να τον δει ένας γιατρός

admin

Ισραήλ: Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για τον πόλεμο

admin

Τελευταία μέρα του συνεδρίου της ΝΔ με ομιλίες Μητσοτάκη, Φον ντερ Λάιεν

admin

Γεροβασίλη: Άλλα τα λάθη απειρίας και άλλα της αλαζονείας – Ρόλος του προέδρου να ενώνει, όχι να απειλεί

admin

Τα πρόσωπα της ημέρας

admin

Περιμένοντας τον Μπλίνκεν σε Αγκυρα και Χανιά

admin