Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νεα ένταση στην Πύλα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ενα νέο περιστατικό έντασης διατάραξε τις εργασίες κατασκευής του δρόμου-περάσματος στην Πύλα, οι οποίες είχαν ξεκινήσει ξανά έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την εγγύηση ΟΗΕ. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, νωρίς χθες το μεσημέρι σημειώθηκε ένταση και λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκοκυπρίων, που θεωρούν πως επηρεάζονται οι περιουσίες τους, και του προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που επιβλέπει το έργο, με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι να σταματήσουν τελείως οι εργασίες με οδηγίες των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η κατάσταση με τους Τουρκοκυπρίους που κατήγγειλαν ότι τα έργα εισήλθαν στα τεμάχιά τους. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του ότι «μας ζητήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη να υπάρξει μια μικρή παύση και ότι όλα θα επανέλθουν ως είχαμε πετύχει μέσα από τη συναντίληψη», ενώ τόνισε ότι για το θέμα είναι ενήμερα και το παρακολουθούν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εγγυητής ο ΟΗΕ

Ο Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε πάντως ότι και στην Πύλα αλλά και σε άλλες περιοχές της νεκρής ζώνης υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από πλευράς τουρκικών κατοχικών δυνάμεων να αμφισβητήσουν το καθεστώς της. Το σημαντικό που σημειώνω ωστόσο είναι ότι υπογράμμισε πως αυτό ήταν που οδήγησε στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε στον ΟΗΕ που εγγυάται την εφαρμογή της. Και, ευτυχώς, πηγές από τα Ηνωμένα Εθνη χθες ήταν καθησυχαστικές, τονίζοντας ότι «η κατάσταση στην Πύλα παραμένει ήρεμη, οι ειρηνευτές των ΗΕ περιπολούν και ελέγχουν στενά την περιοχή και δεν λαμβάνουν χώρα μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες, όπως έχει συμφωνηθεί».

Παρεμβάσεις και υπερβάσεις

Λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη, εξέδωσε ανακοίνωση η πασοκική εσωκομματική τάση των Ανανεωτικών (η ομάδα περιξ του Θόδωρου Μαργαρίτη), ζητώντας υπερβάσεις και αναφέροντας ότι «το ΠΑΣΟΚ οφείλει να λειτουργήσει ως ένα πλατύ σχήμα της Κεντροαριστεράς». Ισως να ήταν τυχαίο το τάιμινγκ. Ισως και όχι. Το μήνυμα πάντως είχε σαφή απεύθυνση προς τον Ανδρουλάκη, τον οποίο καλούν «να μην περιοριστεί σε μια λογική ιστορικής δικαίωσης του παρελθόντος της Δημοκρατικής παράταξης, σε μια αυτοαναφορική φυσιογνωμία, αλλά σε μια προσπάθεια υπέρβασης σχημάτων και συμβόλων που ευνοούν τη νεωτερικότητα, τον σύγχρονο λόγο και εικόνα, την προγραμματική ανανέωση και την κινηματική ταυτότητα». Οι πηγές μου στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως δεν σχολίασαν κάτι παραπάνω από το ότι οι θέσεις της τάσης αυτής είναι γνωστές και διατυπωμένες. Ούτε όμως από την πλευρά Ανδρουλάκη αλλά ούτε και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνονται διαθέσεις… υπερβατικές, όσο και οι δύο μάχονται για τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις και, κυρίως, στις επικείμενες ευρωεκλογές…

Ακόμη δεν τον εκλέξαμε…

Ολα αυτά εξάλλου είναι «να ‘χαμε να λέγαμε» όταν οι καυτές εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη σε εξέλιξη. Και δεν πέρασαν καθόλου απαρατήρητες οι απανωτές παρεμβάσεις του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη, του ανθρώπου που αποτέλεσε κεντρικό στέλεχος της καμπάνιας της Εφης Αχτσιόγλου και προεκλογικά τελούσε χρέη συμβούλου στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα. Μετά τις δηλώσεις του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστεί πλέον «καταγέλαστος στην κοινωνία», ο Μαραντζίδης ζήτησε την παραίτηση του φρεσκοεκλεγμένου αρχηγού, υποστηρίζοντας ότι «αν χθες ήταν νωρίς για να παραιτηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, αύριο, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές, θα είναι πολύ αργά». Εδωσε δε και τη λύση για το πρώτο προφανές πρόβλημα που θα δημιουργούσε αυτό (διότι μπορώ να σκεφτώ και μερικά ακόμα): «Ο Σωκράτης Φάμελλος διαθέτει όλα τα στοιχεία για να ηγηθεί της πορείας προς την κανονικότητα και τη λογική στην οποία χρειάζεται άμεσα να επανέλθει το κόμμα». Δεν ξέρω αν τον ρώτησε τον Φάμελλο. Εχω όμως βάσιμες υποψίες πως δεν.

Μάχιμη Ντόρα

Ενα ατύχημα, ευτυχώς όχι σοβαρό, έστειλε την Ντόρα Μπακογιάννη για λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο στο Γενικό Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Η βουλευτής και πρώην υπουργός ένιωσε αδιαθεσία και έπεσε, με συνέπεια να χτυπήσει και να τραυματιστεί ελαφρά στο κεφάλι, με τους γιατρούς να κρίνουν πως έπρεπε να παραμείνει για περίπου μία ημέρα στο νοσοκομείο, για εξετάσεις και προληπτικούς λόγους. Πήρε ήδη εξιτήριο, λοιπόν, και απόψε αναμένεται να τη δούμε κανονικά στο κλείσιμο του συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών», σε μια one on one συζήτηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την εξωτερική πολιτική. Το ντουέτο αυτό και μόνο, άλλωστε, εγγυάται ότι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Related posts

Μητσοτάκης: Σύσκεψη για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα και για τον σεισμό στην Τουρκία

admin

Πού να φεύγεις απ’ το μαντρί

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Τουρκία για την βοήθεια στις πυρκαγιές

admin

Τι συζήτησαν Δένδιας – Κασουλίδης για το ιρανικό ρεσάλτο στα δύο ελληνικά τάνκερ

admin

ΝΔ: Ο Τάσος Τέλλογλου οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον εισαγγελέα

admin

Ρεκόρ τουρκικών παραβιάσεων μέσω… θαλάσσης

admin

Έμμεση απάντηση Τσακαλώτου σε Κασσελάκη μέσω… βραβείου Νόμπελ

admin

Υπεράσπιση του Συντάγματος

admin

Τσακαλώτος: Κάθε κόμμα πρέπει να έχει ξεκάθαρη ταυτότητα και αφετηρία

admin