Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι» στον γάμο με τεκνοθεσία

Τον «πυρήνα» του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και συγκεκριμένα τη θεσμοθέτηση τόσο του πολιτικού γάμου όσο και του δικαιώματος στην τεκνοθεσία αποκαλύπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο μέσω συνέντευξής του στην ΕΡΤ, κάνοντας το πρώτο επίσημο βήμα στην εκκίνηση του δημόσιου διαλόγου. Ο ίδιος έκρινε αναγκαίο να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο, προκειμένου οι συζητήσεις, που έτσι κι αλλιώς «σέρνονται» επί εβδομάδες στο πολιτικό προσκήνιο και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο παρασκήνιο, να εξελίσσονται πλέον επί συγκεκριμένου περιεχομένου. Οι προαναγγελίες του Μητσοτάκη, οι οποίες δεν θα συνοδεύονται από χρονοδιάγραμμα, έρχονται επιπλέον σε μια προσπάθεια μεταξύ άλλων να αποκρούσει τα αυξανόμενα αντιπολιτευτικά βέλη ότι παίζει καθυστερήσεις με την ατζέντα της «συμπερίληψης» ή ότι υπαναχωρεί μπροστά στις – δεδομένες – αντιδράσεις από τη γαλάζια ομάδα και από την Εκκλησία.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες, που έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», για αιφνιδιασμό του Μαξίμου πολύ πριν από την ευρωκάλπη, για το γεγονός ότι η προαναγγελθείσα «ισότητα στον γάμο» κουμπώνει αυτόματα με την τεκνοθεσία, για τον διαχωρισμό τεκνοθεσίας – υιοθεσιών από την παρένθετη μητρότητα και για το ότι η επιχειρηματολογία θα κινηθεί σχεδόν αποκλειστικά στην ανάγκη αναγνώρισης των δικαιωμάτων των παιδιών τα οποία μεγαλώνουν σήμερα από ομόφυλα ζευγάρια και υφίστανται διακρίσεις.

Πρακτικά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο νόμος προκαλεί ανατροπές σε δύο επίπεδα. Πρώτον, σε ένα ομόφυλο ζευγάρι που έχει ήδη ένα ή περισσότερα παιδιά θα μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας ο άντρας ή η γυναίκα που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού. Δεύτερον, κάθε ζευγάρι γυναικών ή ανδρών θα μπορούν να υιοθετήσουν με «τους αυστηρούς όρους», όπως λένε ενημερωμένες πηγές, που διέπουν το καθεστώς. Εκεί που το Μαξίμου ανάβει «κόκκινο» σε οποιαδήποτε συζήτηση είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, καθώς θα απαγορεύονται οι παρένθετες μητέρες τόσο για τα ζευγάρια ανδρών όσο και για έναν άνδρα. Αυτό το δικαίωμα αφορά ουσιαστικά μόνο τις γυναίκες, από τη στιγμή που θεμελιώδης προϋπόθεση (πέραν των λοιπών προϋποθέσεων ηλικίας κ.λπ.) είναι η ιατρικώς αποδεδειγμένη αδυναμία τους να κυοφορήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει το θέμα σε κίνηση σε τρεις φάσεις: πρώτα δημόσια ανταλλαγή επιχειρημάτων με την προσδοκία να καμφθούν ενστάσεις που έρχονται και από τη γαλάζια πτέρυγα, έπειτα η ανακοίνωση του χρόνου ψήφισης και στη συνέχεια η διευκρίνιση για τους «όρους» προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατά την ψηφοφορία. Για τον χρονισμό της ψήφισης, στο τραπέζι του Μητσοτάκη παραμένουν διαμετρικά αντίθετες εισηγήσεις, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν, σε συνάρτηση και με το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης επιδιώκει συντεταγμένη δημόσια συζήτηση, έναν ορίζοντα πρώτου τριμήνου.

Οι θιασώτες της επίσπευσης του θέματος εκτιμούν ότι ως τότε θα έχει γίνει συζήτηση σε βάθος αλλά και θα υπάρχει απόσταση από τις ευρωεκλογές ώστε να απορροφηθούν κραδασμοί. Ταυτόχρονα βέβαια η προοπτική εισόδου του νομοσχεδίου στη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές οδηγεί… στα κάγκελα γαλάζιους βουλευτές που νιώθουν τις πιέσεις του πιο συντηρητικού ακροατηρίου στις εκλογικές περιφέρειές τους και βάζουν στο στόχαστρο πρωτίστως εξωκοινοβουλευτικούς που στηρίζουν τις ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σε ό,τι αφορά την κομματική πειθαρχία, επιμένουν οι πληροφορίες για ψήφο κατά συνείδηση στους βουλευτές, με το θέμα όμως να περιπλέκεται για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τα οποία θεωρείται πιθανό να ενεργοποιηθούν κυρώσεις. Αιχμές προς αυτή την κατεύθυνση έχει αφήσει άλλωστε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με προσωπικές αναφορές του ότι δεν θα μπορούσε να είναι σε μια κυβέρνηση «και να μη στηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της». Ηδη προκαλείται αμηχανία μπροστά στη διατυπωμένη διαφωνία του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

«Σε μια κυβέρνηση η οποία είναι απολύτως συμπαγής, η οποία φέρνει αποτελέσματα στην οικονομία, στη μεταρρύθμιση του κράτους, στα εισοδήματα των πολιτών, στην άμυνα, στο Μεταναστευτικό, καταλαβαίνω ότι η έλλειψη κακών ειδήσεων δημιουργεί ανάγκη διαιρέσεως, ζητημάτων» είπε ο ίδιος χθες (ΣΚΑΪ) μιλώντας για «ξεκάθαρες» θέσεις του αλλά και επισημαίνοντας ότι «τα ζητήματα τα χειρίζεται ο Πρωθυπουργός και δεν είναι σωστό να τον προκαταλαμβάνουμε». Ερωτηθείς για τη στάση των γαλάζιων διαφωνούντων και ειδικότερα για τον Βορίδη, ο Μαρινάκης σχολίασε απλώς ότι «όταν κάποιος ερωτάται για ένα θέμα απαντά με βάση την προσωπική του άποψη», επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό «να δούμε ακριβώς τι θα έρθει».

Προβληματισμό προκαλούν, κατά πληροφορίες, επιπλέον τρεις-τέσσερις υφυπουργοί ενώ σειρά βουλευτών της ΝΔ έχουν τοποθετηθεί δημόσια είτε με σοβαρές επιφυλάξεις είτε με κάθετη διαφωνία, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι Θάνος Πλεύρης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης κ.ά.

Σχέδιο νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τη δική του πρόταση νόμου για την άρση διακρίσεων στο οικογενειακό δίκαιο και την κατοχύρωση του δικαιώματος του γάμου για όλους κατέθεσε χθες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά από απόφαση που προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη. Πρόκειται, επί της ουσίας, για το ίδιο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ιούνιο 2022 χωρίς να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση και περιλαμβάνει την πλήρη ισότητα στον γάμο, την τεκνοθεσία, την τεκνοποίηση με παρένθετη μητέρα αλλά και την αναγνώριση τέκνων και γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό.

Related posts

3 + 1 βήματα για να ανοίξει ο φάκελος

admin

Κάλεσμα Ανδρουλάκη στους προοδευτικούς πολίτες – «Επενδύουμε στην ενότητα του λαού και όχι στον διχασμό»

admin

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Η κυβέρνηση απέναντι στο κίνημα «δεν βρίσκω σπίτι» και τη «φούσκα» ακινήτων

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Αλέξης Τσίπρας: Αντιμέτωπος με την ιστορία και τις βαριές ευθύνες του

admin

Ηχηρό άδειασμα Γεροβασίλη σε Κασσελάκη – «Άμεση σύγκληση των οργάνων πριν το συνέδριο διάλυσης»

admin

Εφοδος στα γραφεία του ΟΣΕ για τα ηχητικά της μοιραίας νύχτας

admin

Πώς πλούτισε ο Ανδρέας Πάτσης – Τα κόκκινα δάνεια, οι αμοιβές από τα ΕΛΤΑ

admin