Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

3 + 1 βήματα για να ανοίξει ο φάκελος

Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της απόφασης 465/2024 της Oλομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε χθες, με την κατάθεση του επίσημου αιτήματος του Νίκου Ανδρουλάκη για την ενημέρωσή του για τους λόγους που βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Μεσολαβούν, ωστόσο, μερικά ακόμη μέχρι να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμά της:

1Κατ’ αρχάς θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ ώστε να είναι το πλήρες σκεπτικό της διαθέσιμο για μελέτη από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

2Στη συνέχεια, θα πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ προκειμένου να κάνει δεκτό το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη για να ενημερωθεί με βάση τον ν. 2225/1994 που επανενεργοποιεί η απόφαση.

3Εφόσον η Ολομέλεια το εγκρίνει, η ΑΔΑΕ θα απευθύνει το σχετικό ερώτημα στην ΕΥΠ.

4Οι εισαγγελείς της ΕΥΠ θα πρέπει, με τη σειρά τους, να απαντήσουν κατ’ αρχάς αν η ενημέρωση θα διακινδύνευε τον σκοπό της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, δεν αποτελεί ο Νίκος Ανδρουλάκης κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, οι εισαγγελείς υποχρεούνται εκ της διάταξης που επικαλείται το ΣτΕ να δώσουν το «πράσινο φως» για την ενημέρωσή του μέσω της ΑΔΑΕ.

Σύμφωνα, πάντοτε, με την ίδια απόφαση, η ενημέρωση θα πρέπει να περιλαμβάνει «το αιτιολογικό της επιβολής του μέτρου της άρσης των επικοινωνιών του ώστε ο θιγόμενος να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας». Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το 2022 η ΕΥΠ είχε απαντήσει, σε τότε σχετικό ερώτημα της ΑΔΑΕ, ότι τα δεδομένα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ καταστράφηκαν με την επίκληση της αλλαγής του συστήματος υποκλοπών της Υπηρεσίας.

Related posts

Market Pass: Κατατέθηκε η τροπολογία

admin

ΣΥΡΙΖΑ σε Γεωργιάδη – ΝΔ: Το παραμύθι περί αστάθειας και χάους δεν έχει δράκο

admin

Δεξιά, Κέντρο και Αριστερά με… όρους 2024 – Είναι τελικά το Κέντρο πολιτική ιδεολογία;

admin

Ανδρέας Πάτσης: Την άρση της ασυλίας του εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

admin

Ερντογάν: Επέστρεψε στις δημόσιες εμφανίσεις μετά το πρόβλημα υγείας

admin

Χαμηλό βαρομετρικό διαρκείας και λόγω δημοσκοπήσεων

admin

Δεν θέλουμε ένα ευρωψηφοδέλτιο με lifestyle προσωπικότητες, λέει ο Χαρίτσης

admin

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Γρίφος η συνύπαρξη διαρκείας

admin

Δημήτρης Παπαστεργίου: Στόχος είναι να προχωρήσει το Κτηματολόγιο

admin