Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Νάγκελ (ΕΚΤ): Η Ιστορία δείχνει ότι είναι χειρότερα να μειώσουμε τα επιτόκια πολύ νωρίς

Η Ιστορία δείχνει ότι είναι χειρότερο να χαλαρώνει κανείς τη νομισματική πολιτική πολύ νωρίς παρά πολύ αργά, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοακίμ Νάγκελ.

«Από την εμπειρία του παρελθόντος, ήταν συχνά πιο οδυνηρό αν μείωνες τα επιτόκια πολύ νωρίς και μετά, ενδεχομένως, έμπαινες σε μια άλλη φάση στην οποία οι τιμές αυξάνονταν και στη συνέχεια έπρεπε να λάβεις αντίμετρα», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής της Bundesbank στο περιθώριο εκδήλωσης στην πόλη της Ανατολικής Γερμανίας, Λειψία.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Νάγκελ, στέλνουν σήμα ότι μια πρώτη μείωση στο κόστος δανεισμού δεν είναι πιθανή πριν από τον Ιούνιο, με πολλούς να εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο οι αυξήσεις των μισθών να πυροδοτήσουν μια αναζωπύρωση των πιέσεων στις τιμές. Τα πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη υπογράμμισαν τους διαρκείς κινδύνους για τις κεντρικές τράπεζες.

«Είναι μια πιο αποτελεσματική στρατηγική να είσαι πιο εύρωστος, να παραμένεις σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο επιτοκίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μετά να αναλαμβάνεις δράση μόνο σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο», είπε ο Νάγκελ.

Ενώ είπε ότι η εικόνα του πληθωρισμού βελτιώνεται, τόνισε ότι απομένουν ακόμη περισσότερα για να ικανοποιηθούν οι αξιωματούχοι.

«Οι αριθμοί πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε. Ακόμα κι έτσι, τα δεδομένα «δεν είναι εκεί που θέλουμε να είμαστε».

Είπε ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο του 2% πληθωρισμό το 2025 το αργότερο, και ότι δεν ανησυχεί μήπως υπολείπεται αυτού του στόχου.

«Η τάση των τιμών, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, φαίνεται ακόμα να είναι τόσο ισχυρή», είπε ο Νάγκελ. «Θα πρέπει να περιμένω για τα επόμενα νούμερα, αλλά δεν ανησυχώ τόσο πολύ μήπως δεν πετύχουμε τον στόχο».

Related posts

Optima: Κάτω των εκτιμήσεων τα κέρδη της Alpha, υψηλότερα το guidance

admin

Τσεκούρι σε 1.500 θέσεις εργασίας από τη Morgan Stanley

admin

Εξαϋλώθηκαν $465 δισ. από τις διεθνείς τραπεζικές μετοχές

admin

Στα ύψη τα κέρδη της Commerzbank, διπλασιάζει τις πληρωμές στους μετόχους 

admin

Τράπεζα Ελλάδας: Δάνεια 30,9 δισ. ευρώ σε εταιρείες διαχείρισης

admin

«Βουτιά» 65% στα κέρδη α’ εξαμήνου της HSBC

admin

Σύσκεψη Στουρνάρα-τραπεζιτών για τη στήριξη δανειοληπτών

admin

Πειραιώς: Ανοδικό περιθώριο στην τιμή-στόχο βλέπει η JP Morgan

admin

S&P: Υποβάθμισε το outlook της Credit Suisse λόγω της Archegos

admin