Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάφετ & Μάνγκερ: Η κοινή διαδρομή που στρώθηκε με πολλά δισ. αλλά ξεκίνησε σε ένα μπακάλικο 60 χρόνια πριν

Από χθες η Berkshire Hathaway μετρά ένα δυσαναπλήρωτο κενό: η δεύτερη θέση στην ιεραρχία του κολοσσού άδειασε, μετά τον θάνατο του 99χρονου Τσάρλι Μάνγκερ, αντιπροέδρου και φίλου καρδιακού του Γουόρεν Μπάφετ.

Το Νο2 της Berkshire Hathaway υπηρέτησε επί χρόνια στο πλευρό του κατά τι μικρότερου Μπάφετ (93 ετών), συγκεντρώνοντας καθαρή αξία σχεδόν 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αρχή της φιλίας τους χρονολογείται πριν από έξι δεκαετίες.

«Η Berkshire Hathaway δεν θα μπορούσε να φτάσει στο σημερινό της επίπεδο χωρίς την έμπνευση, τη σοφία και τη συμμετοχή του Τσάρλι», ανέφερε ο Μπάφετ σε σύντομη δήλωσή του όταν ο φίλος του άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Καλιφόρνιας.

Οι δύο φίλοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1959 σε ένα εστιατόριο, αλλά είχαν εργαστεί στο ίδιο παντοπωλείο-μπακάλικο για τον παππού του Μπάφετ ως έφηβοι.

«Ήξερα ότι αφού γνώρισα τον Τσάρλι, μετά από λίγα λεπτά, ήξερα ότι αυτός ο τύπος θα είναι στη ζωή μου για πάντα», δήλωνε ο Μπάφετ στο CNBC το 2021. «Θα διασκεδάζαμε μαζί, θα βγάζαμε χρήματα μαζί, θα παίρναμε ιδέες ο ένας από τον άλλον. Θα συμπεριφερόμασταν και οι δύο καλύτερα από ό,τι αν δεν γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον».

ΟΙ δυο τους συνεργάστηκαν επί 45 χρόνια στην εταιρεία συμμετοχών του Μπάφετ, Berkshire Hathaway.

Μαζί, οι δύο τους κατάφεραν να κάνουν απίστευτη επιτυχία και κέρδισαν μεγάλο σεβασμό στον επιχειρηματικό κόσμο.

Και οι δύο τους μεγάλωσαν στην Ομάχα της Νεμπράσκα.

Όπως σημειώνει το BusinessInsider, ο Μπάφετ έχει χαρακτηριστεί ως το «μαντείο της Ομάχα». Ξεκίνησε να επενδύει νωρίς, αγοράζοντας την πρώτη του μετοχή όταν ήταν 11 ετών και συγκεντρώνοντας μια μικρή περιουσία από επιχειρηματικές επιχειρήσεις μέχρι την εφηβεία του. Οι ασχολίες του περιλάμβαναν τη λειτουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης με φλιπεράκια σε τοπικά κουρεία, τη διανομή εφημερίδων και το πλύσιμο αυτοκινήτων.

Αφού φοίτησε στη Σχολή Επιχειρήσεων του Κολούμπια, ο Μπάφετ επέστρεψε στην Ομάχα και στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί για τον μέντορά του, Μπέντζαμιν Γκράχαμ.

Όταν ο Γκράχαμ έκλεισε την εταιρεία του το 1956, ο Μπάφετ επέστρεψε στο σπίτι του στην Ομάχα και ίδρυσε την Buffett Partnership Ltd. Αυτό γρήγορα μετατράπηκε σε επτά εταιρείες, οι οποίες τον οδήγησαν στο να γίνει εκατομμυριούχος σε ηλικία 32 ετών.

Συγχώνευσε αυτές τις εταιρίες το 1962 και επένδυσε σε μια εταιρεία παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με την ονομασία Berkshire Hathaway.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, έστρεψε την εταιρεία από την κλωστοϋφαντουργία στις ασφάλειες. Σε ηλικία 93 ετών, ο Μπάφετ εξακολουθεί να ηγείται της εταιρείας μέχρι και σήμερα.

Η αρχή μιας σπάνιας φιλίας

Ο Μπάφετ θα ενώσει τελικά τις δυνάμεις του με τον Τσάρλι Μάνγκερ, που συνήθως αναφέρεται ως το «δεξί του χέρι»

Συστήθηκαν το 1959 στην Ομάχα, στο εστιατόριο Johnny’s Cafe, όπου δείπνησαν με τις συζύγους τους.

Απολαμβάνοντας ο ένας το χιούμορ του άλλου, διαπίστωσαν ότι και οι δύο είχαν εργαστεί για τον παππού του Μπάφετ στο παντοπωλείο του ως έφηβοι. Αν και οι δύο τους εργάζονταν στο ίδιο κατάστημα, δεν είχαν διασταυρωθεί ποτέ οι δρόμοι τους, καθώς ο Μάνγκερ ήταν επτά χρόνια μεγαλύτερος του Μπάφετ.

«Μετά από περίπου πέντε λεπτά, ο Τσάρλι κυλιόταν κατά κάποιο τρόπο στο πάτωμα γελώντας με τα δικά του αστεία, ενώ κι εγώ έκανα ακριβώς το ίδιο», είχε πει ο 90χρονος τότε Μπάφετ στο CNBC το 2019. «Σκέφτηκα, ‘Δεν πρόκειται να βρω άλλον τύπο σαν κι αυτόν’. Και απλά τα βρήκαμε».

Από την πλευρά του ο Μάνγκερ είχε πει:

«Αυτό που μου αρέσει στον Γουόρεν είναι η ασέβεια. Δεν τρέφουμε αυτοματοποιημένο σεβασμό για τους σπουδαίους ηγέτες».

Δικηγόρος στο επάγγελμα, αλλά και αρχιτέκτονας ο Μάνγκερ άρχισε να εργάζεται για την Berkshire Hathaway στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Προηγουμένως, είχε διαπρέψει στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και μάλιστα συνίδρυσε τη δική του δικηγορική εταιρεία – Munger, Tolles & Olson LLP – η οποία εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα.

Ο Μπάφετ έπεισε τον Μάνγκερ να εγκαταλείψει το γραφείο, καθώς θεωρούσε ότι δεν αξιοποιούσε πλήρως τα ταλέντα του στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

«Μου πήρε πολύ καιρό για να καταλάβω ότι [ο Μπάφετ] είχε καλύτερο τρόπο να βγάζει τα προς το ζην από ό,τι εγώ», δήλωσε ο Μάνγκερ το 2021 σχετικά με την απόφασή του να ακολουθήσει τη συμβουλή του Μπάφετ. «Αλλά τελικά με έπεισε ότι σπαταλούσα τον χρόνο μου».

Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, ο Μπάφετ έπεισε τον Μάνγκερ να εγκαταλείψει τη δεύτερη εταιρεία του, μια επενδυτική που ονομαζόταν Wheeler, Munger & Co.

Το 1978, έγινε αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, όπου οι δύο τους εργάζονταν δίπλα-δίπλα.

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα κοινής πορείας, οι δύο άνδρες εμφανίζονταν συχνά ως τα πρόσωπα της Berkshire Hathaway,

Τα πρόσωπά τους χρησιμοποιούνταν συχνά από τις θυγατρικές τους εταιρείες, όπως η Heinz και η Coca-Cola.

Στα 60 χρόνια φιλίας τους, ο Μπάφετ ισχυρίζεται ότι δεν έχουν τσακωθεί ποτέ και ότι πάντα μάθαινε κάτι από τον χρόνο που περνούσε με τον Μάνγκερ.

«Ο Τσάρλι και εγώ σκεφτόμαστε σχεδόν το ίδιο. Αλλά αυτό που εγώ χρειάζομαι μια σελίδα για να εξηγήσω, εκείνος το συνοψίζει σε μια πρόταση», είχε γράψει σε επιστολή του προς τους μετόχους ο Μπάφετ

Επίσης, δεν ήταν λίγες οι φορές που υπερασπίστηκαν ο ένας τον άλλο σε σοβαρά θέματα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Μάνγκερ υπερασπίστηκε τον φίλο του έναντι μιας αναφοράς που ισχυριζόταν ότι ο Μπάφετ μερικές φορές διαπραγματευόταν μετοχές στον προσωπικό του λογαριασμό πριν η εταιρεία του διαπραγματευτεί τις ίδιες μετοχές.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να κάνει κάτι βαθιά κακό για να βγάλει χρήματα για τον εαυτό του. Νοιάζεται περισσότερο για το τι θα συμβεί στην Berkshire παρά για το τι θα συμβεί στα δικά του χρήματα. Έδωσε όλα τα δικά του χρήματα. Δεν τα έχει καν πια», δήλωνε τότε ο Μάνγκερ

Το 2006, ο Μπάφετ δήλωσε ότι κάποτε ήλπιζε ότι ο Μάνγκερ θα αναλάμβανε τον όμιλο, αλλά αργότερα αναγνώρισε ότι χρειαζόταν κάποιος νεότερος για να καθοδηγήσει την επιχείρηση – κολοσσό στο μέλλον.

Τι έπεται;

Το 2021, ο Μπάφετ ανακοίνωσε τον Γκρεγκ Έιμπελ, τον 61χρονο αντιπρόεδρο των μη ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Berkshire, ως διάδοχό του.

Καναδός επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Energy, ο Έιμπελ παραμένει εδώ και πολλά χρόνια πιστός στην εταιρεία, ο οποίος χαίρει εκτίμησης μεταξύ των συναδέλφων του εν μέσω της διαφαινόμενης αλλαγής ηγεσίας που επιβάλλει η γήρανση του Μπάφετ.

Με τον θάνατο του Μάνγκερ ο Έιμπλ μπορεί να αποκτήσει στενότερη σχέση εργασίας με τον Μπάφετ.

Το 2021 ο ίδιος ο Μάνγκερ δήλωσε:

«Ο Γκρεγκ είναι απλά συγκλονιστικός ως επιχειρηματικός ηγέτης . Είναι επίσης μια εκπληκτική μηχανή μάθησης – μπορείτε να υποστηρίξετε ότι είναι εξίσου καλός με τον Γουέρον στο να μαθαίνει κάθεν είδους πράγμα».

Ποιος είναι ο Γκρεγκ Έιμπελ

Ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας για την PricewaterhouseCoopers πριν ενταχθεί στην εταιρεία παραγωγής γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας CalEngery το 1992.

Ονομάστηκε διευθύνων σύμβουλος της MidAmerican – τώρα Berkshire Hathaway Energy – το 2008 και διορίστηκε αντιπρόεδρος των μη ασφαλιστικών δραστηριοτήτων για το σύνολο της Berkshire Hathaway το 2018, εξασφαλίζοντας τον εαυτό του ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου την ίδια χρονιά.

Η ανακοίνωση του Έιμπελ ως διαδόχου του Μπάφετ το 2018 έτυχε κυρίως θετικής ανταπόκρισης σε ολόκληρο τον κλάδο, με έναν εμπειρογνώμονα σε θέματα μετοχών να τον αποκαλεί «φυσικό διάδοχο» του Μπάφετ, ο οποίος «προετοιμάστηκε» για τη θέση αυτή.

Ο Έιμπελ θεωρούνταν από καιρό ως ο πιθανός διάδοχος του Μπάφετ.

Ακόμα και όταν η Berkshire αντιμετώπιζε τον ιστορικό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια εν μέσω πιθανής ύφεσης νωρίτερα φέτος, πέντε διευθύνοντες σύμβουλοι θυγατρικών της Berkshire εξήραν την ηγεσία του Μπάφετ και του Έιμπελ σε αποκλειστικά σχόλια στο Business Insider στο ετήσιο συνέδριο της Berkshire Hathaway στην Ομάχα τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Σπουδαίοι επιχειρηματίες όπως π Πατ Έγκαν, διευθύνων σύμβουλος της See’s Candies, ή ο Τρί Μπρέιντερ Troy Bader, διευθύνων σύμβουλος της Dairy Queen, κάνουν λόγο για ένα κοφτερό μυαλό που καθένας θα ήθελε να έχει κοντά του.

Το μέλλον του Μπάφετ

Την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο Μπάφετ αναφέρθηκε στο μέλλον της Berkshire και στην κληρονομιά του σε ένα δελτίο τύπου που συνέπεσε με μια δωρεά σχεδόν 900 εκατομμυρίων δολαρίων στα ιδρύματα της οικογένειάς του.

Ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι ο Έιμπελ και το διοικητικό συμβούλιο είναι οι σωστές επιλογές για να οδηγήσουν την εταιρεία στο μέλλον, στρώνοντας το έδαφος για την αποχώρησή του.

--.GR

Related posts

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται τα επιδόματα

admin

Αργεντινή: Ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, ο πληθωρισμός φθάνει στο 109%

admin

EXALCO: Έξτρα μπόνους 150.000 ευρώ στους εργαζόμενους της παραγωγής

admin

Forbes: Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου κλείνει τους λογαριασμούς των Ρώσων πελατών της

admin

Τουρισμός για Όλους: Μέχρι πότε ισχύουν τα voucher

admin

Έρχεται βόμβα με την Tesla…

admin

Σήμερα η τελευταία ημέρα για την πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων

admin

Αγορά εργασίας: Αύξηση 7% στις αιτήσεις για τα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ

admin

«Θύμα» κορωνοϊού το κρατικό πρωτοχρονιάτικο λαχείο: Δεν θα γίνει κλήρωση μετά από 93 χρόνια

admin