Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Απειλή για τη Δημοκρατία ο Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ χθες, Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι ο προκάτοχός του αποτελεί απειλή για την αμερικανική δημοκρατία, ενώ τόνισε τις διαφορές του από τον πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Για την ομιλία του αυτή, η οποία σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο είναι η τέταρτη που αφιερώνει στο θέμα της δημοκρατίας, ο Μπάιντεν επέλεξε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αριζόνα στη μνήμη του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, ενός πρώην πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας που υπήρξε αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ.

“Κάτι επικίνδυνο συμβαίνει στην Αμερική”, τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος από το Center for the Arts του Τέμπε της Αριζόνα, μια πολιτεία που ενδέχεται να αποδειχθεί κλειδί για τις προεδρικές εκλογές.

Εκτίμησε ότι η ιδεολογία του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του και των υποστηρικτών του “απειλεί την ίδια την ύπαρξη του έθνους μας”.

“Οι δημοκρατίες δεν πεθαίνουν αναγκαστικά από τη βία των όπλων. Μπορούν να πεθάνουν όταν οι άνθρωποι σιωπούν, όταν οι άνθρωποι δεν κινητοποιούνται ή όταν δεν καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας. Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το πιο πολύτιμο πράγμα διότι τους έχει καταλάβει η αγανάκτηση, η απογοήτευση, η κούραση, ένα αίσθημα αποκλεισμού”, τόνισε ο Μπάιντεν.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, μεγάλο φαβορί να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές του 2024, κατηγορείται από τη δικαιοσύνη ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 και ότι προσπάθησε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο Μπάιντεν, πράγμα σπάνιο, αναφέρθηκε ονομαστικά στον αντίπαλό του στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του όπως και σε αποσπάσματα ομιλιών του, προκειμένου να καταδικάσει τα λεγόμενά του.

“Ο Τραμπ λέει ότι το Σύνταγμα του δίνει, και το αναφέρω ακριβώς, το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει ως πρόεδρος”, κατήγγειλε ο Δημοκρατικός, κάνοντας λόγο για μια “επικίνδυνη άποψη”, ενώ επιτέθηκε και στις “θεωρίες συνωμοσίας” που διαδίδει ο Ρεπουμπλικάνος όπως και την επιθυμία του να “διχάσει” τη χώρα.

Ο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο προκάτοχός του “δεν καθοδηγείται από το Σύνταγμα, από ένα αίσθημα καθήκοντος ή από τον σεβασμό προς τους συμπολίτες του, αλλά από την εκδίκηση και τη μοχθηρία”.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη φράση που είπε ο Τραμπ τον Μάρτιο σε συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος: “Θα σας εκδικηθώ”.

“Πιστεύω πολύ έντονα ότι το καθοριστικό στοιχείο της δημοκρατίας μας είναι το Σύνταγμά μας”, υπογράμμισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Όταν ρωτήθηκε για την ομιλία Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο Στίβεν Τσανγκ, δήλωσε “οι ακροαριστεροί Δημοκρατικοί, τώρα υπό την ηγεσία του διεφθαρμένου Τζο Μπάιντεν, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η δημοκρατία των ΗΠΑ”.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα σήμερα καθοδηγείται (…) από τους τραμπικούς”, εκτίμησε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ιδιαίτερα την αγανάκτησή του για τη σιωπή των Ρεπουμπλικανών μετά τις “γεμάτες μίσος” δηλώσεις του Τραμπ εναντίον του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, του στρατηγού Μαρκ Μίλι.

Ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος άφησε να εννοηθεί ότι ο Μίλι είναι ένοχος για προδοσία και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα αδίκημα για το οποίο μπορεί να τιμωρηθεί με την εσχάτη των ποινών.

“Όσο περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν, όσο περισσότερο συμμετέχει όλο το έθνος, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η δημοκρατία”, εκτίμησε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναγάγει την υπεράσπιση της “ψυχής” της Αμερικής σε βασικό άξονα της αντιπαράθεσής του με τον Τραμπ το 2020 και αναμένεται να το πράξει εκ νέου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του χρόνου.

Related posts

Αϊτή: Συμμορίες σκορπούν τον τρόμο καθώς ο πρωθυπουργός έχει συνομιλίες στην Κένυα για την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης ασφαλείας

admin

Ο Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ σκοπεύει να συναντηθεί με στελέχη της Χαμάς για να συζητήσει την απελευθέρωση των ομήρων

admin

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Τουλάχιστον 27 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στην Τζαμπαλίγια

admin

Λωρίδα της Γάζας: Η Ιαπωνία ανακοινώνει την αναστολή της χρηματοδότησης του UNRWA

admin

Πούτιν και Κιμ: Φίλοι εν ανάγκη (πυρομαχικών)

admin

Πρόεδρος Μιανμάρ: Η χώρα απειλείται με διάλυση, αν δεν κατασταλούν οι ένοπλες οργανώσεις εθνοτικών μειονοτήτων

admin

Ο Ερντογάν συνδέει ξανά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ

admin

Οι χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν για το 12ο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα

admin

Bloomberg: Γιατί οι “αρκούδες” των βρετανικών ομολόγων δεν πτοούνται

admin