Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν για το 12ο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να συζητούν την επόμενη εβδομάδα μια πρόταση για ένα 12ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία που θα επικεντρωθεί στην απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών, δήλωσαν στο Reuters διπλωμάτες της ΕΕ και ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εφαρμόσει 11 πακέτα κυρώσεων κατά της Μόσχας για να μειώσουν την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο. Τα μέτρα καλύπτουν όλους τους τομείς και περιλαμβάνουν περίπου 1.800 άτομα και οντότητες.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική κρατική εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών Alrosa, παρόλο που μεγάλα δυτικά κοσμηματοπωλεία μποϊκοτάρουν ήδη τις πέτρες που προέρχονται από τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε στους Financial Times την Τετάρτη ότι το μπλοκ έλαβε το πράσινο φως για διαμάντια από τη G7 – ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία Γερμανία και Ιταλία- σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Ιαπωνία.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι το μπλοκ των 27 χωρών περίμενε το πράσινο φως της G7 για να προχωρήσει στην απαγόρευση των διαμαντιών. Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η τρέχουσα χρονική στιγμή για μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πακέτο, η οποία θα συζητηθεί στη συνέχεια από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ, ήταν “αρχές της επόμενης εβδομάδας”.

“Το σχέδιο είναι η Επιτροπή να εγκρίνει το πακέτο τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια θα εναπόκειται στο Συμβούλιο να το εγκρίνει”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι το μπλοκ θα εξετάσει την απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε 100 νέα άτομα και την αυστηρότερη εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο.

Related posts

Επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ινδία – Συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του

admin

ΗΠΑ: Ο Χάντερ Μπάιντεν δήλωσε αθώος για την υπόθεση φοροδιαφυγής

admin

Ισραήλ: Πρόσθεσε δαπάνες $15 δισ. στον προϋπολογισμό του 2024 για τη χρηματοδότηση του πολέμου

admin

ΗΠΑ: Νέα μέτρα για την ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους θα ανακοινώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν

admin

Η Ρωσία χαρακτήρισε τον επιχειρηματία Τίνκοφ ως “ξένο πράκτορα”

admin

ΥΠΕΞ Λιβάνου: Η Χεζμπολάχ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο εάν το Ισραήλ δεν “παρενοχλήσει” τη χώρα

admin

Νότια Αφρική: Στους 74 οι νεκροί, εκ των οποίων 12 παιδιά, από την πυρκαγιά σε κτίριο στο Γιοχάνεσμπουργκ

admin

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ζελένσκι αποκόμισε λιγότερα από όσα θα ήθελε, αλλά επιστρέφει με κέρδη

admin

Γερμανία: Ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ ακύρωσε συμμετοχή σε συνέδριο στην Πορτογαλία, λόγω αντισημιτικών δηλώσεων του διοργανωτή

admin