Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν και Κιμ: Φίλοι εν ανάγκη (πυρομαχικών)

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν πολλά κοινά.

– Κανένας από τους δύο δεν βγαίνει πολύ έξω. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου δεν έχει φύγει από τη Ρωσία φέτος. Στην περίπτωση του Κιμ, είναι τέσσερα χρόνια.

– Τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν γίνει “κράτη-παρίες”.

– Και οι δύο βρίσκονται υπό βαριές διεθνείς κυρώσεις.

– Και οι δύο κυβερνήσεις στρέφονται κατά της “ηγεμονίας” των Ηνωμένων Πολιτειών.

– Συχνά ένας κοινός εχθρός μπορεί να φέρει τους ηγέτες πιο κοντά.

Έτσι συμβαίνει και με τον Πούτιν και τον Κιμ. Είναι ένα πάντρεμα που έγινε στη γεωπολιτική πραγματικότητα του 2023.

Ένας αδελφικός δεσμός; Όχι ακριβώς. Σε αντίθεση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε κάποτε ότι αυτός και ο Κιμ Γιονγκ Ουν “ερωτεύτηκαν”, οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας είναι λιγότερο διαχυτικοί στις δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης τους.

Αλλά τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Κιμ Γιονγκ Ουν βλέπουν πιθανά οφέλη από μια στενότερη σχέση.

Έχουν πολλά να κερδίσουν

Τι κερδίζει λοιπόν το Κρεμλίνο;

Κατ’ αρχάς, η Βόρεια Κορέα διαθέτει μια τεράστια αμυντική βιομηχανία με δυνατότητες παραγωγής μεγάλης κλίμακας. Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να συνεχίζεται, η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεκτίμητη πηγή πυρομαχικών για τη Μόσχα.

Η Ουάσινγκτον υποψιάζεται ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη κάνει αυτό το βήμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι οι συνομιλίες για τα όπλα μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας έχουν ” προοδεύσει δυναμικά” με τη Ρωσία να φέρεται να αναζητά προμήθειες πυρομαχικών και βλημάτων πυροβολικού.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση για αυτό από Ρώσους αξιωματούχους. Αλλά πολλές ανεπαίσθητες νύξεις ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα σκοπεύουν να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία.

Τον Ιούλιο ο Σεργκέι Σόιγκου έγινε ο πρώτος Ρώσος υπουργός Άμυνας που επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν συμμετείχε σε εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της ανακωχής στην Κορέα. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε τον ξεναγό καθώς περιηγούσε τον κ. Σόιγκου σε μια έκθεση όπλων. Ο υπουργός Άμυνας άφησε επίσης να εννοηθεί ότι προγραμματίζονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

“Αν ψάχνουν για όπλα στη Βόρεια Κορέα, μια από τις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου – μια απομονωμένη χώρα – κατά τη γνώμη μου αυτό είναι η μέγιστη ταπείνωση της ρωσικής προπαγάνδας περί “μεγάλης δύναμης””, πιστεύει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Κοζύρεφ. Ο κ. Κοζύρεφ μιλώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου διαμένει σήμερα, ανέφερε ότι 

“Μια μεγάλη δύναμη δεν θα πήγαινε στη Βόρεια Κορέα για συμμαχία ή για στρατιωτικές προμήθειες”.

Ανατροπή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων

Με την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σηματοδότησε την αποφασιστικότητά του να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια τάξη στα μέτρα της Ρωσίας. Η στρατιωτική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι ένα ακόμη σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση.

Μια συμφωνία για όπλα μεταξύ της Μόσχας και της Πιονγκγιάνγκ θα αποτελούσε μια αρκετά μεγάλη αλλαγή πλεύσης. Μέχρι πρόσφατα η Ρωσία υποστήριζε πλήρως τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της. Μεταξύ άλλων, οι κυρώσεις αυτές απαγορεύουν το εμπόριο όπλων με τη Βόρεια Κορέα.

“Η Μόσχα είχε βάλει την υπογραφή της σε αυτά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας”, υπενθύμισε η ρωσική ταμπλόιντ Moskovsky Komsomolets στους αναγνώστες της την περασμένη εβδομάδα. “Δεν πειράζει. Μια υπογραφή μπορεί να ανακληθεί”, τόνισε η εφημερίδα, ενώ επικαλέστηκε και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας Φιοντόρ Λουκιανόφ, ο οποίος τόνισε πως: 

“Εδώ και πολύ καιρό τίθεται το ερώτημα: Γιατί εμείς [η Ρωσία] τηρούμε αυτές τις κυρώσεις; Ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους πανδαιμονίου.

“Φυσικά, οι κυρώσεις του ΟΗΕ είναι νόμιμες.Είναι δύσκολο να το αρνηθεί κανείς αυτό.Τις ψηφίσαμε. Αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει. Γιατί να μην ανακαλέσουμε την ψήφο μας;” Αυτό θα ακουγόταν σαν μελωδία στα αυτιά του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μαζί για πάντα;

Τι άλλο μπορεί να ελπίζει να πάρει η Βόρεια Κορέα από τη Ρωσία; Σχεδόν σίγουρα, ανθρωπιστική βοήθεια για την ανακούφιση των ελλείψεων τροφίμων της Βόρειας Κορέας. Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι η Πιονγκγιάνγκ αναζητά προηγμένη ρωσική τεχνολογία για δορυφόρους και στρατιωτική χρήση, μεταξύ άλλων για πυρηνικά υποβρύχια.

Μετά από ενάμιση και πλέον χρόνο σε έναν πόλεμο που πήγε εντελώς στραβά για τη Ρωσία, η Μόσχα μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί να αναπληρώσει τα αποθέματα πυρομαχικών της. Μπορεί να δει μια συμφωνία με την Πιονγκγιάνγκ ως έναν τρόπο να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, χωρίς τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας, η πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας πρόκειται να σταματήσει.

“Ο Πούτιν δεν είναι απελπισμένος”, πιστεύει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κοζύρεφ.

“Μπορεί να το διατηρήσει αυτό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να προσαρμοστεί. Μαθαίνει κάθε μέρα πώς να παρακάμπτει τις κυρώσεις, πώς να συνεργάζεται με την Κίνα, με τη Βόρεια Κορέα και με κάποια καθεστώτα στην Αφρική. Αυτό δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για το μέλλον. Αλλά είναι μια εναλλακτική λύση για το παρόν. Και ίσως για τα επόμενα χρόνια”.

Related posts

Γκούλσμπι (Fed): Όλες οι επιλογές στο τραπέζι για τον Σεπτέμβριο

admin

Το Πεντάγωνο δεν θεωρεί πως το Ιράν έχει δώσει εντολή για επιθέσεις στα αμερικανικά στρατεύματα

admin

Μεσανατολικό: Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο στη Γαζα

admin

Αζερμπαϊτζάν: Ο Ιλάμ Αλίεφ εκλέγεται πρόεδρος για 5η φορά με το 92% των ψήφων

admin

Τουρκία: Δικαστήριο επικύρωσε τα ισόβια που είχαν επιβληθεί στον Οσμάν Καβαλά

admin

Ζούκερμπεργκ: Ρήξη χιαστού μετά από τραυματισμό σε προπόνηση πολεμικών τεχνών

admin

G7: Να εμποδισθεί μια νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

admin

Ρωσία: Δικαστήριο παρέτεινε την προφυλάκιση δημοσιογράφου του ραδιοσταθμού Radio Free Europe/ Radio Liberty

admin

Ο Ζελένσκι χαιρετίζει τις “προσωπικές προσπάθειες” του Στόλτενμπεργκ υπέρ της χώρας του

admin