Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα η Wall Street

Σε θετικό έδαφος, παρά τις διακυμάνσεις, κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εβδομάδα οι δείκτες της

Wall Street

, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στα νέα στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης και το καταναλωτικό κλίμα.

Οι επενδυτές, εξάλλου, δείχνουν πεπεισμένοι ότι η Fed έχει ουσιαστικά τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, οπότε θα κρατήσει στάση αναμονής κατά τη συνεδρίαση της, την ερχόμενη εβδομάδα. Αν και τα σχετικά «σφιχτά» περιθώρια στην αγορά εργασίας μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσουν την έναρξη του καθοδικού κύκλου.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο ύψους 0,36% στις 36.247 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,41% και τις 4.604 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διαμορφώθηκε στις 14.403 μονάδες αυξημένος κατά 0,45%.

Με τις επιδόσεις αυτές ο απολογισμός της εβδομάδας είναι ελαφρά θετικός. Ο Nasdaq ξεχωρίζει με κέρδη ύψους 0,7%, ενώ ακολουθεί ο S&P στο 0,2%. Ο Dow, αντιθέτως, βρίσκεται ανεπαίσθητα σε αρνητικό έδαφος.

Θυμίζουμε, ωστόσο, πως έχει προηγηθεί ένα κερδοφόρο σερί πέντε εβδομάδων για την αγορά που διατηρεί τα ισχυρά κέρδη σε όλους τους δείκτες σε επίπεδο τριμήνου.

Στις αγορές ομολόγων και με το debate για το χρονοδιάγραμμα των περικοπών των επιτοκίων να έχει φουντώσει, οι αποδόσεις κινήθηκαν ανοδικά. Η απόδοση του 10ετούς κέρδισε δέκα μονάδες στο 4,231% και του 30ετούς ανέβηκαν σχεδόν επτά μονάδες στο 4,313%.

Η έκθεση για την απασχόληση τον Νοέμβριο έδειξε μια απρόσμενη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση της ανεργίας στο 3,7% τον Νοέμβριο, σε σχέση με το 3,9% που ανέμεναν οι αναλυτές. Όμως, συνολικά στην αγορά προστέθηκαν 199.000 θέσεις εργασίας, ήτοι άνω των αναμενόμενων 190.000 και αρκετά πάνω από τις 150.0000 που δημιουργήθηκαν τον Οκτώβριο.

Παράλληλα το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, σε σχέση με το αναμενόμενο 0,3%.

Αυτό σημαίνει ότι αν και τα σφιχτά περιθώρια στην αγορά εργασίας έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, ο ρυθμός της… αποθέρμανσης παραμένει αργός σε σχέση με τα επίπεδα που θα ήθελε η Fed προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει τροφοδότηση των πληθωριστικών πιέσεων. Η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει την έκβαση της συνεδρίασης της ερχόμενης εβδομάδας, κοινώς η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά. Όμως, το ερώτημα είναι αν τα δεδομένα στην αγορά εργασίας μπορεί να καθυστερήσουν την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Οι traders έχουν προεξοφλήσει την έναρξη των περικοπών μέσα στο πρώτο μισό του έτους, όμως εσχάτως είχαν αρχίσει να ποντάρουν σε πρόωρη έναρξη του κύκλου χαλάρωσης από την άνοιξη. Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για την απασχόληση οι πιθανότητες περικοπής των επιτοκίων το Μάρτιο μειώθηκαν στο 40% από πάνω από 50% που ήταν μέχρι χθες.

Πάντως, η έκθεση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν για τα επίπεδα καταναλωτικού κλίματος έδειξε ότι οι καταναλωτές είναι αισιόδοξοι για την πτώση του πληθωρισμού. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος ανέβηκε σημαντικά στις 69,4 μονάδες, από τις 61,3 τον περασμένο μήνα με το δείκτη προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε ένα χρόνο να πέφτει στο 3,1%, στο χαμηλότερο σημείο από το 2021.

Σε επίπεδο μετοχών στους πρωταγωνιστές της ημέρας ήταν η Paramount με άλμα της τάξεως του 12%, καθώς δημοσιεύματα του Τύπου αποκάλυψαν πως οι επενδυτικές Skydance και Redbird Capital διερευνούν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε απόπειρα εξαγοράς του μιντιακού ομίλου.

Στις κερδισμένες η Carrier Global μετά την πώληση θυγατρικής της στην Honeywell, όπως επίσης οι μετοχές της Synaptics και της First Solar μετά την αναβάθμιση τους αντιστοίχως από την JPMorgan και την Morgan Stanley. Αντιθέτως η υποβάθμιση από την TD Dowen κόστισε ακριβά στη μετοχή της εταιρείας software, HashiCorp.

Πάντως, στον Dow η μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες σε εβδομαδιαία βάση ήταν αυτή της Charter Communications, που έχασε συνολικά πάνω από 9%.

Μετά από αρκετές δύσκολες συνεδριάσεις, οι ενεργειακές μετοχές ανέκαμψαν ακολουθώντας το άλμα των πετρελαϊκών δεικτών κατά πάνω από 2%. Μάλιστα, ανάμεσα στις πλέον κερδισμένες ήταν η Targa Resources, η Chevron, η Hess και η Marathon Oil.

Ειδήσεις σήμερα:Κακοποίηση χάσκι – Ιδιοκτήτης: Θέλω να βρεθεί το κτήνος, δεν θα με εκπλήξει αν αποδειχθεί ότι είναι συγγενικό πρόσωποΕθνικό πένθος στο Λίχτενσταϊν για τον θάνατο του βενιαμίν της βασιλικής οικογένειας – Ποιος ήταν ο πρίγκιπας ΚωνσταντίνοςΡαγδαίες εξελίξεις μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού: Κλείστε όλα τα πρωταθλήματα, λένε οι ένστολοι – Έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο υπό τον Μητσοτάκη

Related posts

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Σταθερές οι τιμές των απορρυπαντικών ρούχων που εντάχθηκαν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού»

admin

Σε χαμηλό 3 μηνών το πετρέλαιο – Γιατί οι τιμές «πέφτουν» παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

admin

Συντάξεις Μαρτίου: Πληρώνονται νωρίτερα λόγω της Καθαράς Δευτέρας – Οι πιθανές ημερομηνίες

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής

admin

Νέο εργαλείο για προσωποποιημένη σύγκριση τιμών ενέργειας στο e-Καταναλωτής – Οι άμυνες απέναντι στην ακρίβεια

admin

Ενίσχυση 534 ευρώ σε επαγγελματίες του Πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς

admin

Σκυλακάκης: «Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε έκρηξη επενδύσεων στην Ελλάδα»

admin

Καλάθι του Πάσχα: Χωρίς αλλαγές στα προϊόντα – Αναμένεται στις 24 Απριλίου

admin

Κορωνοϊός: Αριθμοί του 1991 για την επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 2020

admin