Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Μέρισμα σε ιδιώτες και δημόσιο θα μοιράσει η ΤτΕ

Στην διανομή μερίσματος προς τους μετόχους της (δημόσιο και ιδιώτες) θα προχωρήσει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του -.gr η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) καθώς κατέγραψε οριακά κέρδη για την οικονομική χρήση του 2023.

Το μέρισμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι μικρότερο σε σχέση με το εκείνο του 2022, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η μόνη Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης που σημείωσε κέρδη την προηγούμενη χρονιά άρα δύναται να επιστρέψει μέρος αυτών στους μετόχους της. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε εχθές ότι το 2023 κατέγραψε ζημία ύψους 1,266 δισ. ευρώκαι δεν θα διανείμει κέρδη προς τα μέλη της, τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.

Η μείωση των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος προήλθε από την ανοδική νομισματική πολιτική, δηλαδή από την αύξηση των επιτοκίων. Ουσιαστικά, η Τράπεζα της Ελλάδος με την αύξηση των επιτοκίων έδωσε προς το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή στις καταθέσεις που διατηρεί στην ΤτΕ, το 2023 τριπλάσιους τόκους – επιτόκια διατραπεζικής – σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2022 και παρόλα αυτά κατέφερε να βγάλει οριακό κέρδος. Υψηλούς τόκους πήραν και οι τράπεζες επίσης για τις καταθέσεις που διατηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγές με γνώση του θέματος σημείωναν - πως το όφελος για το δημόσιο είναι σημαντικό καθώς παρά το μικρότερο μέρισμα που θα εισπράξει το ισοζύγιο είναι θετικό καθώς έχει λάβει υψηλούς τόκους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και αν σε αυτούς προστεθεί το μέρισμα που θα δοθεί, το τελικό ποσό θα είναι υψηλότερο από το μέρισμα που πήρε για την χρήση του 2022.

Related posts

Κατρακύλα 16% για τη μετοχή της Natwest

admin

Commerzbank: Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας απολύει 10.000 υπαλλήλους

admin

Πρόεδρος της ΕΚΤ από σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ

admin

Εθνική: Ξεχώρισε το ελληνικό επιχειρείν στην ΕΕ το 2022

admin

Επεσαν 8% τα κέρδη της Deutsche Bank το τρίτο τρίμηνο

admin

Alpha: Μειώνει την τιμή-στόχο 27% στο 0,50 ευρώ η HSBC

admin

Εντάσεις στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το νέο guidance

admin

Πειραιώς: Χρηματοδότηση 65 επενδύσεων €3,68 δισ. μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Optima: Ανεβάζει στα €8 την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα

admin