Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι συντελεστές θα διαμορφώνουν το πράσινο τιμολόγιο

Συχνότερη αλλαγή των συντελεστών τιμολόγησης που θα καθορίζουν την τελική τιμή της κιλοβατώρας του ενιαίου

τιμολογίου ρεύματος

, ζητούν οι

προμηθευτές ενέργειας

, θεωρώντας ότι μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούν να διασφαλιστούν φθηνότερες χρεώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι πάροχοι ενέργειας περιμένουν από μέρα σε μέρα, την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία με βάση έναν αλγόριθμο θα υπολογίζει τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας του νέου τιμολογίου που θα είναι σταθερές για όλο το μήνα και θα ανακοινώνονται την 1η μέρα κάθε μήνα. Η ΚΥΑ θα εξειδικεύσει το νόμο που υποχρεώνει τις εταιρείες ηλεκτρισμού στην εφαρμογή ενός κοινού τιμολογίου για όλη την αγορά.

Η συνάντηση με τον ΕΣΠΕΝ
Το θέμα των τιμολογίων συζητήθηκε εκτενώς χθες μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου και του προεδρείου του ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας), ενόψει των μεγάλων αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση στις επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης από αρχές του 2024.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο κ. Σκυλακάκης στους εκπροσώπους του ΕΣΠΕΝ στα νέα ειδικά τιμολόγια οι προμηθευτές θα καθορίζουν μια σταθερή ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας, για ένα εξάμηνο, στη βάση ενός εύρους διακύμανσης της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας με άνω και κάτω όριο.

Εάν το εύρος χονδρεμπορικών τιμών που έχει θέσει ο προμηθευτής ξεπερνιέται (δηλαδή όταν η χονδρεμπορική τιμή είναι μικρότερη του κάτω ορίου ή μεγαλύτερη του άνω) τότε θα ενεργοποιείται ένας μηχανισμός διακύμανσης (ένα είδος ρήτρας), ο οποίος θα περιλαμβάνει έναν βασικό συντελεστή προσαύξησης που θα επιλέγεται ελεύθερα από τον προμηθευτή και παραμένει σταθερός για ένα τρίμηνο.

Ο αλγόριθμος θα περιλαμβάνει και έναν δεύτερο συντελεστή, ο οποίος θα διαμορφώνεται βάσει του βασικού συντελεστή και θα λαμβάνει υπόψη τις τιμές χονδρεμπορικής των δύο προηγούμενων μηνών. Στις χρεώσεις αυτές θα μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και μία μηνιαία πάγια χρέωση ύψους 5 ευρώ η μέγιστη.

Όπως υποστήριζαν χθες οι πάροχοι ενέργειας αν οι συντελεστές αυτοί είναι «κλειδωμένοι» για τρεις μήνες αυξάνεται πολύ το ρίσκο στον κλάδο της προμήθειας, κάτι που σημαίνει υψηλότερα τιμολόγια στην αγορά, επομένως και ακριβότερες τιμές για τους καταναλωτές. Στην βάση αυτή ζητούν οι συντελεστές αντί τριμήνου να αναθεωρούνται ανά μήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός έδειξε κατανόηση στον προβληματισμό των προμηθευτών για συχνότερη τροποποίηση των συντελεστών, την οποία και θα μελετήσει το υπουργείο.

Διαβάστε περισσότερα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Τρολάρουν τον Τζεφ Μπέζος και τη Λόρεν Σάντσεζ για τη φωτογράφησή τους στη VogueΑποκαλυπτήρια για το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής: Οι αλλαγές για μετρητά, Airbnb, ελεύθερους επαγγελματίεςΒίντεο: Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μπαίνει σε τούνελ της Χαμάς και βγαίνει σε… παιδιατρικό νοσοκομείο της Γάζας

Related posts

Φοιτητικό επίδομα: Οι αλλαγές στα ποσά, οι δικαιούχοι και οι εξαιρέσεις

admin

Τράπεζα της Ελλάδος: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ θα αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο από τα κέρδη του 2022

admin

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία

admin

Τι συζητούν κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρείες για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών από φυσικές καταστροφές

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι πότε μπορείτε να τα πληρώσετε – Αναλυτικά τα βήματα στην πλατφόρμα

admin

ΕΡΓΑΝΗ: Κάθε πότε οι εργαζόμενοι θα κάνουν και θα υποβάλλουν rapid test

admin

Τέλος στο «θρίλερ» του Tik Tok: Αγοραστής η Oracle με τις ευλογίες του Τραμπ

admin

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε ανοίγει το Taxisnet – Τα συχνότερα λάθη

admin

Kakeibo: Η ιαπωνική τέχνη της αποταμίευσης και πώς αλλάζει τη ζωή μας

admin