Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Οι καταστροφικές πλημμύρες έφεραν επίσης στο φως νέα αρχαιολογικά ευρήματα

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη λιβυκή πόλη Ντέρνα που σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους προκάλεσαν ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας ελληνικής πόλης Κυρήνη, αλλά οι πλημμύρες αυτές έφεραν επίσης στο φως νέα αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι πλημμύρες από την καταιγίδα Ντάνιελ συσσώρευσαν λάσπη και μπάζα στα λουτρά της Κυρήνης και θα χρειαστεί εξειδικευμένος καθαρισμός τους, δήλωσε ο αξιωματούχος του τοπικού τμήματος αρχαιοτήτων, Αντέλ Μπούφζρα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι παρόλο που οι ζημιές μέχρι στιγμής είναι μικρές, οι πλημμύρες μπορεί να επιδείνωσαν την καθίζηση του εδάφους που ενδέχεται αργότερα να γκρεμίσει ένα από τα μνημεία.

“Είμαι σχεδόν βέβαιος, και αναμένω, ότι ένα από αυτά τα αξιοθέατα θα μπορούσε να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της υπερβολικής ποσότητας υπόγειου νερού”, τόνισε.

Αν και κάτι τέτοιο κινδυνεύει να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα ερείπια της Κυρήνης, που οι κάτοικοι αποκαλούν Σεχάτ και προσελκύουν ταξιδιώτες από τον 18ο αιώνα, οι πλημμύρες έφεραν στο φως επίσης ένα μέχρι σήμερα άγνωστο ρωμαϊκό σύστημα αποχέτευσης, είπε ο Μπούφζρα.

“Οι πλημμύρες έφεραν στο φως μια νέα τοποθεσία – ένα κανάλι νερού που πιστεύω ότι χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο. Είναι μια ιδιαίτερη ανακάλυψη για την πόλη”, είπε.

Η Κυρήνη ήταν ελληνική αποικία και από τις βασικές πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου πριν γίνει σημαντικό κέντρο υπό τους Ρωμαίους μέχρι που ένας σεισμός κατέστρεψε την πόλη το έτος 365.

Η αρχαία ελληνική πόλη είναι από τα πέντε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Λιβύης, μαζί με τα εκτεταμένα ερείπια της ρωμαϊκής περιόδου στη Σαμπράθα και στη Λέπτις Μάγκνα.

Related posts

Οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν “κατά λάθος” θέση της Αιγύπτου κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

admin

WSJ: Διαφωνίες στη Χαμάς για την εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων

admin

“Το πουλάκι πέταξε”: Τελειώνει το σύμβολο και το όνομα του Twitter – Έρχεται το… X

admin

Ρωσία: Ο Τσετσένος ηγέτης Καντίροφ θρηνεί για τον θάνατο Πριγκόζιν

admin

Τουρκία: Επίθεση με πέτρες στο λεωφορείο του Ιμάμογλου

admin

Στην Τουρκία την Κυριακή ο Άντονι Μπλίνκεν

admin

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι διαβεβαιώνει τους Ουκρανούς για την νίκη που θα σημειώσει επί της Ρωσίας

admin

Νότια Κορέα: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, κατήγγειλε τις ΗΠΑ για αύξηση των εντάσεων

admin

Το Ιράν αποκτά drones οπλισμένα με πυραύλους αέρος – αέρος

admin