Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεξιά μόνωση» μπροστά στη δημοσκοπική πίεση

Την κοινωνική ατζέντα με αιχμή τα εισοδήματα και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τα πρόσωπα που θα «οργώσουν» για 70 μέρες δύσκολες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία, και εκείνα που θα συνθέσουν το ευρωψηφοδέλτιο, έως και τους συμβολισμούς, όπως η προσωρινή επιστροφή του πυρσού στο λογότυπο της ΝΔ, ορίζουν το Μαξίμου και η Πειραιώς ως θεμέλια της προεκλογικής εκστρατείας για την 9η Ιουνίου.

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναεπιβεβαιωθούν οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμοί μέσα από την ευρωκάλπη – την τέταρτη πολιτική αναμέτρηση σε έναν χρόνο και τελευταία για την επόμενη τριετία – περνάει μέσα από την επίτευξη μέγιστης συσπείρωσης του ακροατηρίου που του έδωσε τη διπλή νίκη πέρυσι.

Και αυτή με τη σειρά της προϋποθέτει ένα… φρενάρισμα στις μετακινήσεις ψηφοφόρων – μια ρευστότητα που προσώρας προβληματίζει την κυβερνώσα παράταξη για τις «εκπλήξεις» που μπορεί να προμηνύει.

Η ισχυρή δεξιά «μόνωση» – κοινώς, η ανάσχεση διαρροής ψηφοφόρων προς τα δεξιά – είναι από τα βασικότερα ζητούμενα της ΝΔ, με τον Μητσοτάκη να παίρνει ταυτόχρονα το βλέμμα από το προοδευτικό Κέντρο.

Το δείχνουν όμως τα focus groups του Μαξίμου και οι κυλιόμενες μετρήσεις, το συζητούν οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους: οι σχηματισμοί δεξιότερα της ΝΔ και «με διαφορά πρώτος» ο Κυριάκος Βελόπουλος, σύμφωνα με συνεργάτη του Μητσοτάκη, καταγράφονται ως υποδοχείς δυσαρεστημένων ή και θυμωμένων.

Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει ότι σε νομούς από τη Λάρισα και βορειότερα, όπου έτσι κι αλλιώς η Ελληνική Λύση αλλά και η Νίκη πέτυχαν τα υψηλότερα ποσοστά τους το 2023 (Εβρος, Πιερία, Πέλλα κ.ά.), «βλέπεις μόνο Βελόπουλο».

Το διαπιστώνουν και οι δημοσκόποι: με άτυπη αφετηρία την περίοδο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αφενός ο Βελόπουλος εμφανίζεται τελικά να έχει «μπετονάρει» πανελλαδικό ποσοστό πάνω από 7,5%, σχεδόν διπλασιάζοντας τη δύναμή του από τον περασμένο Ιούνιο, αφετέρου η ΝΔ παλεύει με απώλειες τόσο προς τους αναποφάσιστους όσο και δεξιότερα.

Οσο για τον Δημήτρη Νατσιό, «στεγανοποιεί» αθόρυβα το δικό του κοινό, αλλά πρωθυπουργικοί συνεργάτες παραδέχονται ότι τα μηνύματα της ΝΔ δεν «περνούν» εύκολα στους ψηφοφόρους της Νίκης και επί της ουσίας δεν διεκδικείται αυτό το κοινό.

Τα Τέμπη

Οι μετρήσεις του Μαξίμου, οι οποίες δεν απέχουν δραματικά από τα ευρήματα που δημοσιοποιούνται (για παράδειγμα, το αποτύπωμα των Τεμπών καταγράφηκε και στον τελευταίο κύκλο των μυστικών μετρήσεων που αναλύθηκαν στον Μητσοτάκη), δείχνουν κάτι ακόμα: η καθημερινότητα – «η πραγματικότητα εκεί έξω» με τα λόγια στενού συνεργάτη του Μητσοτάκη – είναι «η σταθερή προειδοποίηση», αποτελώντας βαρόμετρο. Δεν είναι τυχαία η απόφαση του Πρωθυπουργού να φέρει στην πρώτη γραμμή την κοινωνική ατζέντα, χαρακτηρίζοντας την ακρίβεια, την υγεία και το Αγροτικό ως προτεραιότητες. Ούτε είναι τυχαία η επιστροφή του στη θεματολογία που ιεραρχείται ψηλά από την παραδοσιακή γαλάζια βάση – πάταξη ανομίας, άμυνα, Μεταναστευτικό, εισοδήματα (με αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης), στήριξη της οικογένειας (με ανακοινώσεις για το Δημογραφικό τον Μάιο). Εκείνο που παρατηρούν πρωθυπουργικοί συνεργάτες είναι η ανάγκη για μετρημένο λόγο εκ μέρους των κυβερνητικών, προκειμένου να μην υπάρξει μη αναστρέψιμη αποστασιοποίηση με τους μετριοπαθείς κεντρώους σε ό,τι αφορά δεσμεύσεις και προαναγγελίες. «Προκαλούν ζημιά τα πολλά «θα», όσο κι αν τα θέματα για τα οποία δίνονται υποσχέσεις μπορεί να υπάρχουν πράγματι στο πρόγραμμά μας. Ο πολίτης κρίνει τώρα το αποτέλεσμα και αν απογοητευθεί κοιτάζει αλλού», λέει πηγή με γνώση των μετρήσεων. Και εκείνο που σχολιάζουν έμπειροι αναλυτές είναι ότι η ΝΔ έχει να καλύψει έδαφος στη συσπείρωση, καθώς την καταγράφει πέριξ του 70%.

Αποκαλυπτικά των προκλήσεων για την κυβερνώσα παράταξη και προσωπικά τον Μητσοτάκη είναι τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Metron Analysis που παρουσίασε προχθές το Mega: η θετική αξιολόγηση του Πρωθυπουργού «γκρεμίζεται» μέσα σε τέσσερις μήνες κατά 11 μονάδες – από 45% τον περασμένο Νοέμβριο στο 34% –, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας προσπερνά τον Μητσοτάκη στον δείκτη της δημοτικότητας. Επίσης από τις αρχές του 2024 έχει ανέβει κατά 6 μονάδες (στο 66%) το ποσοστό των πολιτών που βλέπουν την πορεία της χώρας στη «λάθος κατεύθυνση», μαρτυρώντας ένα αίσθημα απαισιοδοξίας, και η κυβέρνηση εμφανίζεται να χάνει πόντους από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο και σε πεδία που θεωρεί προνομιακά της (αμυντική θωράκιση, εξωτερική πολιτική, υποδομές κ.λπ.). Ειδικά για τα Τέμπη, στο ερώτημα της Metron Analysis αν το πολιτικό και το δικαστικό σύστημα έχουν κινηθεί αποτελεσματικά για να αποδοθούν ευθύνες είναι συντριπτικό το «όχι» (87,9%). Το σαφέστατο, ανησυχητικό έλλειμμα εμπιστοσύνης έρχεται μάλιστα και από τους κεντρώους (το 88% πιστεύει ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος) και από τους δεξιούς (82%).

 

Η ζώνη του 35%

Με το σκεπτικό του Μητσοτάκη, ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος υπήρχε πάντα στα δεξιά της ΝΔ και «θα υπάρχει και τώρα», αθροίζοντας ακόμα και διψήφιο ποσοστό σε συγκεκριμένες περιοχές ανεξάρτητα από την πολιτική συγκυρία. Αλλά, κατά την εκτίμησή του, δεν είναι τέτοιο που να μπορεί να προκαλέσει σοβαρές πολιτικές αναταράξεις. Το ενδεχόμενο όμως να προκαλέσει δυσάρεστα μηνύματα, τα οποία θα πρέπει να τα διαχειριστεί η ΝΔ πολιτικά και επικοινωνιακά την επομένη της ευρωκάλπης, είναι ορατό. Ετσι εξηγείται η διαχωριστική γραμμή που σπεύδει να τραβήξει ο Μητσοτάκης ανάμεσα στον «πατριωτισμό της ευθύνης» και τον «ψευτοπατριωτισμό» που ο ίδιος χρεώνει σε «κομματίδια», καθώς και η έμφαση που δίνεται στη διαχείριση του Μεταναστευτικού ως ενός πεδίου που ζορίζει άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνοντας ισχύ σε υπερδεξιές έως ακραίες φωνές. Δημοσκόπηση της IPSO για λογαριασμό του Euronews έδειξε ότι αυτές οι ομάδες αυξάνουν τις δυνάμεις τους αθροιστικά κατά 30 έδρες ( 22 έδρες για την Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας και 8 για τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς), παρότι δεν χάνει τα σκήπτρα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η ίδια δημοσκόπηση μέτρησε τη ΝΔ στη ζώνη του 35%, όπως είναι η στόχευση της Πειραιώς, με μίνιμουμ όριο το 33% των ευρωεκλογών του 2019, αλλά αποτύπωσε ταυτόχρονα διπλασιασμό δυνάμεων της Ελληνικής Λύσης σε σχέση με την επίδοση του κόμματος στις τελευταίες εθνικές εκλογές – στο 8,7% από 4,4%.

Τριπλή ανησυχία

Χαλαρή ψήφος, ψήφος «τιμωρίας» και αποχή (των νεοδημοκρατών) είναι οι τρεις αγωνίες του Μαξίμου και της Πειραιώς, που θέλουν να ανατρέψουν την ενισχυόμενη, κατά τους πολιτικούς αναλυτές, τάση για διαμαρτυρία απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές. Εφαλτήριο για τον προεκλογικό αγώνα θα είναι το «φεστιβαλικό» κομματικό συνέδριο στις 5-7 Απριλίου. Δεν είναι μόνο η επιστροφή του πυρσού στο λογότυπο της ΝΔ επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών της παράταξης, είναι επιπλέον η επιλογή του Ζαππείου ως συνεδριακός χώρος αυτά που, κατά τους επιτελείς της Πειραιώς, μπορούν να «μιλήσουν» στη βάση. Συνεπώς η επίκληση του συναισθήματος και η αφύπνιση του κομματικού «πατριωτισμού» είναι μία από τις προεκλογικές κινήσεις. Από τον χώρο όπου το 1979 υπογράφηκε η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινότητες, θα επιδιωχθεί εικόνα ενότητας, όπως προεκλογικά τον Μάιο του 2023 οργανώθηκε κοινή εμφάνιση του νυν πρωθυπουργού και των δύο γαλάζιων πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Η δεύτερη κίνηση για την αντιμετώπιση της όποιας δυσφορίας από το δεξιότερο τμήμα θα επιχειρηθεί με το ψηφοδέλτιο. Μετά την επίσημη ανακοίνωση 28 υποψηφίων, συνεχίζεται η αναζήτηση «καθαρόαιμων» δεξιών με τις συζητήσεις να φτάνουν στον Φρέντι Μπελέρη. Παράλληλα με την… εξωτερική αναζήτηση διατυπώνονται σκέψεις για επιστράτευση εν ενεργεία βουλευτών –αν ληφθούν υπόψη οι ψίθυροι των νεοδημοκρατών που ονοματίζουν μεταξύ άλλων τον Ευριπίδη Στυλιανίδη έως και τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος διαψεύδει, ότι έχει γίνει σχετική συζήτηση.

Τρίτη κίνηση είναι οι στοχευμένες περιοδείες, ανάλογα με τα ευρήματα των κατά τόπους μετρήσεων. Η ειδική… φροντίδα του Βορρά φαίνεται εδώ και εβδομάδες από την κινητικότητα που επιδεικνύουν στελέχη του Μαξίμου, όπως ο Βορίδης και της Πειραιώς στους νομούς με κινδύνους εκ δεξιών.

Related posts

«Παρών» για τη μάχη της Ευρωβουλής

admin

Οικονόμου για ομιλία Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο: Με σχέδιο αναδεικνύεται η χώρα αξιόπιστος εταίρος

admin

Ο Γεραπετρίτης φέρεται να αναλαμβάνει υπουργός Μεταφορών στη θέση του Καραμανλή

admin

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση – Βήματα αλληλοϋποστήριξης

admin

Ινδικός διάδρομος μέσω Θράκης

admin

Τέμπη – Μητσοτάκης: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο»

admin

Σε… «πατάτα» χρεώνει το Newsletter Gate η ΝΔ – Σκάνδαλο και ανικανότητα καταλογίζει η αντιπολίτευση

admin

Η «Διακήρυξη των Αθηνών»

admin

Φάμελλος: Να καταδικάσει η κυβέρνηση τη δήλωση Βαρβιτσιώτη και να τον αποπέμψει

admin