Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Κοντόπουλος: Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί απαραίτητη δεξιότητα

Κοντόπουλος: Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί απαραίτητη δεξιότητα

Με την πανηγυρική κήρυξη έναρξης της συνεδρίασης από τον καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Προέδρου και Ιδρυτή του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, κ. Νικόλαου Φίλιππα, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην «Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή» που διοργανώνουν από κοινού ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρηματιστηρίων (WFE).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στο σημαντικό έργο που το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού επιτελεί για την ανάδειξη της αξίας της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στη ζωή των πολιτών αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού αποτελεί βασικό πυλώνα της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Για το Χρηματιστήριο δε, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ουσιαστική αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς μας. Η δημιουργία μίας γενιάς ενημερωμένων και χρηματοοικονομικά υπεύθυνων πολιτών αποτελεί ευθύνη, αλλά και στόχο μας. Οι νέοι αποτελούν το πιο πολύτιμο δυναμικό για το παρόν αλλά και για το μέλλον της κάθε χώρας. Η βελτίωση των επιπέδων του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρηματοοικονομική σταθερότητα, η οποία μπορεί τελικά να συμβάλει και σε μια καλύτερη, συνολική ευημερία για όλη την κοινωνία»

«Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί απαραίτητη δεξιότητα για τον πολίτη του 21ου αιώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, οι καλά ενημερωμένοι πολίτες θα πάρουν καλύτερες επενδυτικές αποφάσεις, πάντα μέσα στα πλαίσια της διασποράς του κινδύνου του χαρτοφυλακίου τους. Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών – ως βασικός πυλώνας της κεφαλαιαγοράς – μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ολιστική προώθηση της οικονομικής γνώσης και στην προσέλκυση νέων και καλά ενημερωμένων επενδυτών» τόνισε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο καθηγητής Νικόλαος Φίλιππας.

Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστασία Στάμου υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μίας ανθεκτικής και ελκυστικής κεφαλαιαγοράς και μίας συμπεριληπτικής οικονομίας, επειδή δημιουργεί πιο ενημερωμένους και ολοκληρωμένους επενδυτές, πιο ενημερωμένους και ολοκληρωμένους πολίτες. Στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και τεχνολογικής καινοτομίας, δεν μπορεί να μην γνωρίζουμε και να κατανοούμε την έννοια βασικών όρων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως, τι είναι η επιχείρηση, η αγορά, η μετοχή, το δάνειο, η επένδυση, η αξία, η διαχείριση πόρων και περιουσίας. Για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού αποτελεί στρατηγικό στόχο, ο οποίος υλοποιείται μέσω συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που απευθύνονται σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, μαθητές, φοιτητές, μικρές επιχειρήσεις, επενδυτές. Παράλληλα, η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνεται και επιμορφώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις και νέες τάσεις στον τομέα της κεφαλαιαγοράς και εποπτείας». 

  • ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΧΑ
  • ΕΧΑΕ

    Related posts

    Akritas: Πλήρης αναδιάρθρωση δανεισμού με ομολογιακό €17,5 εκατ.

    admin

    Τρ. Πειραιώς: Υπεβλήθη η δημόσια πρόταση για την Attica Group-Τι αναφέρει

    admin

    Ομολογιακό δάνειο 25 εκατ. ευρώ από την «Μύλοι Κεπενού»

    admin

    Eurobank Equities: Σύσταση «buy» και τιμή-στόχο €3,3 για τον ΑΔΜΗΕ

    admin

    Jefferies: Στα top picks η Εθνική με τιμή-στόχο στα €10,20

    admin

    Bloomberg για ΔΑΑ: Μεγάλο comeback στις αγορές μετά την κρίση

    admin

    INTRACOM HOLDINGS: Πώληση μετοχών αξίας €368 χιλιάδων από Δ.Θεοδωρίδη

    admin

    Σαράντης: Στο 50% η αύξηση των καθαρών κερδών το 2023

    admin

    Το νέο ΔΣ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΜΑΕΧ

    admin