Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καλύφθηκε με το… καλημέρα το βιβλίο για την Εθνική Τράπεζα

Λίγα λεπτά χρειάστηκαν ώστε να καλυφθεί πλήρως το βιβλίο για τη διάθεση του 20 2% του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα. Οι προσφορές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα το -.gr μετέδωσε: 

Ισχυρή ζήτηση καταγράφηκε από το premarketing για το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας που πωλεί από σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προσδοκώντας σε έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες του -.gr αναφέρουν ότι στις επαφές με τους ξένους επενδυτές υπάρχει σημαντικό έμπρακτο ενδιαφέρον για απόκτηση μετοχών από μακροχρόνιου χαρακτήρα επενδυτές όπως η Capital Group, η Fidelity κ.ά., ενώ δεν προκρίνεται η τοποθέτηση cornerstone επενδυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ληφθεί αποφάσεις ώστε οι υφιστάμενοι μέτοχοι να έχουν προτεραιότητα στην κατανομή.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας εκτιμούν ότι ποσοστό άνω του 50% του accelerated book building αναμένεται να καλυφθεί από long term επενδυτικά κεφάλαια. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πριν καν ανοίξει η διαδικασία, η συνολική ζήτηση (σ.σ. μη δεσμευτικές προσφορές) ανεξαρτήτως τιμής (και κάτω από το κατώτατο όριο του εύρους) άγγιξε τα 4 δισ. ευρώ. Το ζητούμενο, βέβαια, παραμένει και αφορά στο ύψος του discount με το οποίο θα γίνει η πώληση των μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές θα διατεθούν με εύρος τιμής από 5 έως 5,44 ευρώ, με το ανώτατο σημείο του εύρους να ισοδυναμεί με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής και το χαμηλό (5 ευρώ) με discount της τάξης του 8% έναντι του κλεισίματος της Παρασκευής.

Retail: Θα πάρει το 3% συν το 1,99%

Η διαδικασία τόσο εκτός όσο και εντός των συνόρων ξεκινά σήμερα το πρωί στις 10:00 και ολοκληρώνεται το απόγευμα της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου το απόγευμα. Στην Ελλάδα, μέσω Δημόσιας Προσφοράς θα διατεθεί το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Tράπεζας.

Εφόσον υπάρξει αυξημένη ζήτηση στην ελληνική αγορά, κατά πάσα πιθανότητα, το ποσοστό θα φθάσει στο 4,99%, απορροφώντας το επιπλέον 1,99% που δύναται να διατεθεί όπως περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ισχυρή ζήτηση καταγράφεται και για τη Δημόσια Πρόταση στην ελληνική αγορά, τόσο από retail επενδυτές όσο και από family offices.

Το ποσοστό του ΤΧΣ

Με την πώληση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμένει στο πιστωτικό ίδρυμα με ποσοστό 18,39%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναλλαγή που θα πραγματοποιήσει το Ταμείο εντός του 2023, καθώς η πώληση ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία το Ταμείο κατέχει το 27% των μετοχών, θα γίνει αμέσως μετά την ανακοίνωση την αποτελεσμάτων της οικονομικής χρήσης του 2023, στις αρχές Μαρτίου του 2024.

Related posts

Τα οφέλη στις ΜμΕ από τη διαχείριση της διαφορετικότητας

admin

Συνεργασία Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με Diehl Defence

admin

Trastor: Στις 13/1 η ΓΣ για την έκδοση ΜΟΔ έως 55 εκατ. ευρώ

admin

Κλείνει το ντιλ της Vivartia για τη Δωδώνη

admin

Χάνουν πόντους στον ανταγωνισμό τα ξενοδοχεία της Αθήνας

admin

Wind: Ενημέρωση για διαδίκτυο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές στην Ανάφη

admin

Uber: Θεαματική αύξηση της τουριστικής κίνησης τον Μάιο στην Ελλάδα

admin

ΕΥ: Αναφορά με βάση τους δείκτες μέτρησης Stakeholder Capitalism Metrics

admin

Καραβίας: Διαχρονικά αρωγός του επιχειρείν σε Ρόδο και Κω η Eurobank

admin