Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνηση έκπληξη από την Ελβετία: Έγινε η πρώτη προηγμένη οικονομία που μειώνει τα επιτόκια

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) εξέπληξε τις αγορές, προχωρώντας σήμερα, Πέμπτη, σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,5%, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός στη χώρα είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από το στόχο του 2% στο προσεχές μέλλον.


Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα θα διατηρούσε τα επιτόκια στο 1,75%.





«Εδώ και μερικούς μήνες, ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει κάτω από το 2% και συνεπώς στο εύρος που η SNB θεωρεί σταθερές τις τιμές. Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, ο πληθωρισμός είναι επίσης πιθανό να παραμείνει σε αυτό το εύρος τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η τράπεζα.





Ο ελβετικός πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται το Φεβρουάριο, φθάνοντας το 1,2%.


Η SNB μείωσε επίσης τις ετήσιες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Η τράπεζα βλέπει τώρα ότι ο μέσος πληθωρισμός θα φθάσει στο 1,4% το 2024, από την εκτίμησή της για 1,9% τον Δεκέμβριο, και στο 1,2% για το 2025, μειωμένος από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,6%. Η πρώτη πρόβλεψή της για το 2026 τοποθετεί τον μέσο πληθωρισμό στο 1,1% για την περίοδο αυτή.





Μετά την ανακοίνωση, οι αναλυτές της Capital Economics δήλωσαν ότι αναμένουν άλλες δύο μειώσεις των επιτοκίων της SNB κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, «με την Τράπεζα να ακούγεται πιο χαλαρή και τον πληθωρισμό να είναι πιθανό να υπολείπεται των προβλέψεών της».





Η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να είναι η τελευταία υπό την καθοδήγηση του προέδρου της SNB Τόμας Τζόρνταν, ο οποίος θα παραιτηθεί στο τέλος του μήνα αυτού μετά από 12 χρόνια στο τιμόνι.


Η SNB δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελβετίας «είναι πιθανό να παραμείνει μέτρια τα επόμενα τρίμηνα», με το ΑΕΠ να είναι έτοιμο να επεκταθεί κατά περίπου 1% φέτος.





Η Ελβετία είναι η πρώτη προηγμένη οικονομία που μειώνει τα επιτόκια μετά από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, που επιδεινώθηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στο παγκόσμιο εμπόριο και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.





Η Ελβετία επηρεάστηκε επίσης από την ανησυχία στον τραπεζικό χώρο πέρυσι, όταν η κυβέρνηση παρενέβη για να διευκολύνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS που έπεσε θύμα της.





Η ανακοίνωση της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας έρχεται πριν από την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αναμένεται σε γενικές γραμμές να αφήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική παρά τη μείωση του πληθωρισμού.





Την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε σταθερά τα επιτόκια και επανέλαβε τις προσδοκίες της για τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Related posts

Δώρο Πάσχα 2023: Τι πρέπει να κάνουν όσοι εργαζόμενοι δεν το έλαβαν έως τη Μεγάλη Τετάρτη

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αριθμοί «δείχνουν» παράταση πρώτα για τις επιχειρήσεις

admin

Αναδρομικά η αμοιβή έως 3.000 ευρώ για όσους έχουν ήδη εντοπίσει «μαϊμού» αποδείξεις

admin

ΕΦΚΑ: Τι θα πληρώνουν και πώς οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι – Διαβάστε την εγκύκλιο

admin

Wall Street: Διατηρήθηκε το θετικό κλίμα – Νέο υψηλό χρονιάς για τον Dow

admin

ΤτΕ: Έως 18% αύξηση περιθωρίου κέρδους για τη βιομηχανία το 2021-2022, κονταίνει το «καπέλο» από το 2023

admin

Ακρίβεια στα καύσιμα: Στα 2 ευρώ τη βενζίνη λίγο πριν την έξοδο του Πάσχα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικές κινήσεις στο επίπεδο των 1.260 μονάδων

admin

Σε ισχύ η δεκαετής παραγραφή οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ – Δείτε παραδείγματα

admin