Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Διατηρήθηκε το θετικό κλίμα – Νέο υψηλό χρονιάς για τον Dow

Τα κέρδη της Πέμπτης που τον οδήγησαν στο υψηλότερο σημείο του 2023 κατάφερε να διευρύνει σήμερα ο

Dow Jones

. Πάντως, ευρύτερα το κλίμα στη

Wall Street

παρέμεινε θετικό, καθώς μετά την ολοκλήρωση του καλύτερου μήνα της χρονιάς και ο Δεκέμβριος «μπήκε» με το δεξί, παρά τον επιφυλακτικό τόνο που υιοθέτησε ο

Τζερόμ Πάουελ

στις νέες του δηλώσεις.

Στο ταμπλό ο Dow Jones κατέγραψε ουσιαστικά νέο υψηλό χρονιάς στις 36.245 μονάδες, καθώς αυξήθηκε περαιτέρω κατά 0,82%. Μάλιστα, τα κέρδη του σε ετήσια βάση έφτασαν περίπου το 9%.

Στο ίδιο μοτίβο ο S&P 500 που ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,59% και τις 4.594 μονάδες, ενώ και ο τεχνολογικός Nasdaq συμπαρασύρθηκε από το ανοδικό ρεύμα και ξεπερνώντας τις αρχικές του απώλειες διαμορφώθηκε τελικά στις 14.305 μονάδες αυξημένος κατά 0,55%.

Αντιστοίχως και για το σύνολο της εβδομάδας ο Dow ήταν ο μεγάλος κερδισμένος με συνολική άνοδο άνω του 2%, συγκριτικά με τα πολύ χαμηλότερα κέρδη για τους έτερους δείκτες.

O Νοέμβριος, εξάλλου, αποδείχτηκε ο καλύτερος μήνας του 2023 με τους δείκτες να παρουσιάζουν ισχυρές επιδόσεις. Ο S&P και ο Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 8,9% και 10,7% αντιστοίχως καταγράφοντας τον καλύτερο μήνα τους από τον Ιούλιο του 2022, ενώ για τον Dow ήταν ο καλύτερος μήνας από τον Οκτώβριο του 2022 με κέρδη 8,8%. Όμως, παραδοσιακά και ο Δεκέμβριος είναι μήνας με υψηλές αποδόσεις για τις αμερικανικές μετοχές.

Την ίδια ώρα η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των επιτοκίων συνεχίστηκε. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς έπεσε και πάλι κάτω από το όριο του 4,3% στο 4,238% με απώλειες της τάξεως των 11 μονάδων βάσης, ενώ περίπου 13 μονάδες έχασε η απόδοση του 2ετούς που άγγιξε το 4,578%.

Ειδικά η πορεία της αγοράς ομολόγων προκάλεσε εντύπωση με φόντο τις νέες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος όχι μόνο διατήρησε την επιφυλακτική του στάση, αλλά ξεκαθάρισε επίσης πως είναι πρόωρη η συζήτηση για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Σε ομιλία του στην Ατλάντα ο πρόεδρος της Federal Reserve επεσήμανε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς ώστε η Fed να κηρύξει τη νίκη κατά του πληθωρισμού, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό και το παράθυρο νέων αυξήσεων. «Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι έχουμε επιτύχει μια επαρκώς περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε η πολιτική θα μπορούσε να χαλαρώσει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν προήθηκαν! Αντιθέτως, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των μάκρο και κυρίως την συνεχή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίζουν να έχουν την πεποίθηση πως, όχι μόνο η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά πως η έναρξη του καθοδικού κύκλου θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο μισό του 2024, ίσως δε, κι από την άνοιξη.

Σε επίπεδο μετοχών στις μεγάλες κερδισμένες ήταν η Elastic με άλμα της τάξεως του 30%, καθώς τα καλά οικονομικά αποτελέσματα οδήγησαν στην αναβάθμιση της από την Wells Fargo.

Εξαιρετική συνεδρίαση είχαν και οι μιντιακές μετοχές μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η Apple και η Paramount Global βρίσκονται σε συνομιλίες για να προσφέρουν στο κοινό ένα συνδυασμό από τις πλατφόρμες streaming που διαθέτουν (πακέτο δύο σε ένα), σε ανταγωνιστική τιμή, κάτι που θα σαφώς θα προσέλκυε περισσότερους συνδρομητές. Αυτό δηλαδή που έχει επιχειρήσει η Netflix με την Verizon, μετά την πρόσφατη συμφωνία τους. Ειδικά η μετοχή της Paramount που μετρά μια κακή χρονιά με απώλειες περίπου 7% για τη χρονιά, έκανε άλμα άνω του 8%.

Μίνι ράλι και για την φαρμακευτική Altimmune, καθώς τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές για το φάρμακο που έχει δημιουργήσει κατά της παχυσαρκίας κρίνονται ως ικανοποιητικά. Αντιθέτως το φιάσκο της Pfizer στην απόπειρα της να μπει στον κλάδο έφερε σημαντικές πιέσεις στη μετοχή της.

Στις χαμένες και η μετοχή της Tesla, καθώς η παρουσίαση του νέου ημιφορτηγού της, του Cybertruck, δεν έπεισε αγορά και κοινό. Άλλωστε, και η τιμή του είναι τελικά κατά τουλάχιστον 50% υψηλότερη από την εκτίμηση που είχε δώσει η εταιρεία όταν παρουσίασε το project, πριν λίγα χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.grΕιδήσεις σήμερα:«Αριστερά Μπροστά»: Το πιθανότερο όνομα για το νέο κόμμα Χαρίτση-ΑχτσιόγλουΠαράνομες συνταγογραφήσεις: Πρώην παράγοντας του μπάσκετ ο αρχηγός της οργάνωσης που εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥΚαβάλα: 61χρονος κατέρρευσε μπροστά στα μάτια του γιου του – «Παλεύαμε με τον Χάρο μισή ώρα»

Related posts

MIG: Άναψε «πράσινο φως» η ΓΣ για την πώληση της Vivartia

admin

ΕΕ: Γεμάτες οι αποθήκες φυσικού αερίου κατά 32% και συνεχίζουν να γεμίζουν – Όλες οι χώρες έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης

admin

Σκρέκας: Έχουν «κλειδώσει» οι τιμές για 6 μήνες σε 1.300 προϊόντα

admin

Χατζηδάκης: Έχουμε αύξηση 9% στα φορολογικά έσοδα χωρίς αύξηση φόρων

admin

Στα ύψη η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα

admin

Επιδόματα – Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι δικαιούνται και ποιοι μένουν εκτός

admin

Αναπηρικά επιδόματα: Σήμερα στη Βουλή η ρύθμιση για αύξηση 8% – Μέσα και το εξω-ιδρυματικό επίδομα

admin

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

admin

Εξαγωγές: Ιστορικό ρεκόρ, «έσπασαν το φράγμα» των €40 δισ. στο επτάμηνο

admin