Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Επισκεπτόμενος ένα κιμπούτς στο οποίο επιτέθηκε η Χαμάς, ο Μιλέι κατήγγειλε τον “ναζισμό του 21ου αιώνα”

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, επισκέφθηκε σήμερα μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, κοντά στη Γάζα, το οποίο επλήγη σκληρά από τη επίθεση της Χαμάς, όπου κατήγγειλε “τον ναζισμό του 21ου αιώνα”.

Το κιμπούτς Νιρ Οζ υπήρξε θέατρο μίας από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που εξαπέλυσαν μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης της 7ης Οκτωβρίου: το ένα τέταρτο των περίπου 400 κατοίκων του οποίου είτε σκοτώθηκαν είτε απήχθησαν έπειτα από ώρες πυροβολισμών και βίας.

Βρίσκεται απέναντι από τη μεγάλη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, Χαν Γιούνις, που θεωρείται προπύργιο του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, του Γιαχία Σίνουαρ, και έχει τεθεί εδώ και μέρες στο στόχαστρο σφοδρών βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού.

“Ο ελεύθερος κόσμος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. Είναι μια ενέργεια σαφώς τρομοκρατική, αντισημιτική θα έλεγα, του ναζισμού του 21ου αιώνα”, δήλωσε ο ακραίος φιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής ενώπιον των δημοσιογράφων μετά την επίσκεψη στην αγροτική κοινότητα, το 60% των σπιτιών της οποίας κάηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

Η επίσκεψη στο κιμπούτς “με άγγιξε βαθύτατα στην ψυχή”, πρόσθεσε, μπροστά σε ένα σπίτι πλήρως απανθρακωμένο.

“Το να το βλέπεις όλο αυτό με τα ίδια σου τα μάτια είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία. Και η επίσκεψη αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ήρθα (στο Ισραήλ) για να καταδικάσω τους τρομοκράτες της Χαμάς, να υποστηρίξω το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, και να ζητήσω την απελευθέρωση όλων των ομήρων”, είπε.

Το κιμπούτς Νιρ Οζ αριθμούσε 18 κατοίκους με καταγωγή από την Αργεντινή, εκ των οποίων 12 απήχθησαν.

Μία από αυτούς, η Οφέλια Ρόιτμαν, 77 ετών, που απελευθερώθηκε την εβδομάδα της κατάπαυσης του πυρός στα τέλη Νοεμβρίου, συνόδευσε τον Αργεντίνο πρόεδρο στην επίσκεψή του, στην πρώτη επιστροφή της στο κιμπούτς μετά την επίθεση.

Στις 7 Οκτωβρίου, μαχητές της Χαμάς που είχαν εισδύσει από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου η οργάνωση ασκεί την εξουσία από το 2007, εξαπέλυσαν επίθεση στο ισραηλινό έδαφος που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.160 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων που σκοτώθηκαν την ίδια μέρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 132 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, 29 από τους οποίους είναι νεκροί.

Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας που προκάλεσε 27.840 θανάτους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Ιταλία: Φρέναρε η οικονομία το β’ τρίμηνο

admin

“Γιάφκα” το σπίτι του Αλέν Ντελόν – Η αστυνομία κατέσχεσε 72 όπλα και πάνω από 3.000 σφαίρες

admin

Πλημμύρες στη Ρωσία: Εντολή εκκένωσης σε περιοχές της επαρχίας Κουργκάν

admin

Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες

admin

Β. Κορέα: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας

admin

La Repubblica: “Η συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας για το μεταναστευτικό θα αφορά διασώσεις εντός ιταλικών υδάτων

admin

Ρωσία: Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη ερήμην του εκπροσώπου της πλατφόρμας Meta

admin

Ιράν: Κρατούμενη δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά

admin

Κίνα-Σιδηρόδρομοι: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διακίνηση επιβατών για τη φετινή περίοδο των φθινοπωρινών διακοπών

admin