Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέμα χρόνου η έγκριση για τα F-35

Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσημη επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έγκριση πώλησης των F-35 στην Ελλάδα – «ένα τεκμηριωμένο αίτημα απολύτως ώριμο να εγκριθεί», όπως έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από 15 μέρες –, με τις ίδιες πηγές να θέτουν άλλον έναν βασικό άξονα στις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς.

Στον απόηχο των εξελίξεων με την επιστολή του Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για τα F-16 που θέλει η Τουρκία, η Ελλάδα προβάλλει τη σημασία να διασφαλίσει ότι τα μαχητικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναντίον της χώρας μας. Ελληνικός στόχος είναι συνεπώς μια επιστολή του Αντονι Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο που θα εξασφαλίζει ότι τα αεροπλάνα δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς.

Από την Αθήνα τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση ουδείς μπορεί να μπλοκάρει την πώληση αμυντικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ – όπως το πακέτο προς την Τουρκία. Στο μεταξύ, επί αμερικανικού εδάφους αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για συνάντηση με τον Μπλίνκεν στις 9 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της έναρξης του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τα F-35, κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν το μήνυμα που μετέφερε το Μαξίμου μετά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη και Μπλίνκεν στα Χανιά: ότι η Ελλάδα θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί «ως αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος». Στην ίδια κατεύθυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για τις εξελίξεις με την επιστολή Μπάιντεν, είπε ότι «δεν ετεροκαθορίζεται» η ελληνοαμερικανική συμφωνία «από τα προγράμματα μεταξύ των ΗΠΑ και ενός άλλου κράτους».

Related posts

Η Νέα Αριστερά απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια – «Βιάστηκαν στην κριτική τους»

admin

Τουρκικά ΜΜΕ: «Υπό κατοχή η Ψέριμος»

admin

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

admin

Προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Κασσελάκης – Πολάκης: σχέση τριών πράξεων

admin

«Αναμνήσεις»: Ο «χαρισματικός» κατά τον Σόιμπλε Τσίπρας και η ευχή που του έδωσε και δεν τελεσφόρησε

admin

Πρόβλημα εσωτερικής συνοχής στην Κουμουνδούρου

admin

Διπλή επίθεση στην έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδες»

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πυξίδα μας το ρήμα «προσπαθώ» – Το μήνυμα για την Πρωτοχρονιά

admin