Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της για το 2024 κατά 150%

Η Τουρκία θα διαθέσει στον αμυντικό προϋπολογισμό της για το 2024 περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που σηματοδοτεί αύξηση κατά 150% σε σύγκριση με τον φετινό, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε σήμερα ο αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Το 2023 η Τουρκία διέθεσε περίπου 16 δισεκ. δολάρια για την άμυνα και την ασφάλειά της. Ο Γιλμάζ είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να διπλασιάσει τις εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας, φτάνοντας τα 11 δισεκ. δολάρια από 6 δισεκ. που είναι σήμερα. Πρόσθεσε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα αυξήσει την αυτάρκειά της στο 85%, από 80% που ήταν τη φετινή χρονιά.

Η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην αυτάρκειά της και έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια στην αμυντική βιομηχανία της.

Σήμερα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε επίσης την παράταση της εντολής με την οποία οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να κάνουν διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ για άλλα δύο χρόνια.

Η εντολή δόθηκε για πρώτη φορά το 2013, όταν ήταν σε εξέλιξη η διεθνής εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ανανεωνόταν έκτοτε κάθε χρόνο, μέχρι το 2021, όταν χορηγήθηκε διετής ανανέωση.

“Είναι βασικό για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, με βάση το διεθνές δίκαιο, εναντίον κάθε είδους κινδύνου, απειλών ή ενεργειών που μπορεί να συνιστούν απειλή” αναφέρεται στο κείμενο που φέρει την υπογραφή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο κείμενο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία. Το άρθρο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης. “Ως εθνικιστής, δεν θέλω να πατήσουν το πόδι τους στο τουρκικό έδαφος ξένες δυνάμεις”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Related posts

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου θα παραμείνει τη νύχτα στο νοσοκομείο

admin

Τουρκικό μαστίγιο με περιουσίες, ΑΟΖ, έποικους και Αμμόχωστο

admin

Ζ.Μπορέλ: Η κλιματική αλλαγή είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα και αποτελεί απειλή για την ασφάλεια παγκοσμίως

admin

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται από όλες τις κατευθύνσεις στην Αβντίβκα

admin

Γκαμπόν: Εκλογές τον Αύγουστο του 2025 προαναγγέλλει η χούντα

admin

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες δέχθηκε τις συστάσεις ανεξάρτητης έρευνας για την υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA

admin

Δύο νεκροί από πυροβολισμούς Ισλαμιστή τρομοκράτη στο κέντρο των Βρυξελλών

admin

2023: Μια χρονιά καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στον κόσμο

admin

Bloomberg: Οι traders που θέλουν να στοιχηματίσουν ενάντια στις αυξήσεις της BOE γίνονται δημιουργικοί

admin