Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σύσκεψη και τα μέτρα του Μαξίμου, το ποδαρικό της Εθνικής, οι επενδύσεις στην Πάρο, ο Σωκράτης, η ΔΕΗ και οι δουλειές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Δεν πήρε παρά μόνο ήπια αναλγητικά και δεν έκανε ενέσεις για τη μυαλγία, ενώ έκανε έως χθες αρκετή φυσιοθεραπεία. Εντάξει, αυτά συμβαίνουν, αλλά ο ίδιος είπε στους δικούς του ότι «ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι πολύ σοβαρό θέμα για να το χάσω, θα πάω κι ας ταλαιπωρηθώ».

Οπαδική βία

-Λοιπόν, ρώτησα την πηγή μου (βασική) στο Μ.Μ., τι γίνεται με τα οπαδικά. «Kαταδείξαμε ότι οι στρατοί των ομάδων που κάνουν ό,τι γουστάρουν τέλος, γιατί δεν φαντάζομαι ότι αυτοί οι 200 χούλιγκαν, που ούτως ή άλλως έχουν ανοιχτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη, θα παραμείνουν ενεργοί».

Μέτρα – Σύσκεψη

-Η ίδια πηγή μού είπε ότι «εμείς δεν μπορούμε να αφαιρούμε βαθμούς από τις ομάδες που παρανομούν γιατί αυτό είναι δουλειά της αθλητικής Δικαιοσύνης, αλλά με νόμο που θα κάνουμε, θα μπορούμε να επιβάλλουμε ποινές. Οποιοι φίλαθλοι ομάδας ανάβουν καπνογόνα ή πετάνε φωτοβολίδες ή ό,τι άλλο παραβατικό, αυτομάτως οι σύλλογοι θα τιμωρούνται με κεκλεισμένων των θυρών για τρεις αγωνιστικές και οι υπότροποι με έξι, ταυτοχρόνως θα τρώνε και ένα μεγάλο πρόστιμο, όπως επίσης και μπλοκάρισμα χορηγιών. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά». Από χθες σας λέω ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να «ανοίγει βεντέτες» γιατί έτσι πορεύτηκε έως σήμερα ο πρωθυπουργός. Όλα αυτά συζητήθηκαν χθες το πρωί, πριν φύγει ο Μητσοτάκης, στο Μ.Μ., σε σύσκεψη που ήταν όλοι οι σχετικοί υπουργοί με το αντικείμενο.

Οι έρευνες

-Οι έρευνες συνεχίζονται από χθες το απόγευμα, άνοιξαν τα τηλέφωνα και εντοπίζονται τα κινητά από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι κινήσεις τους, υπάρχουν ύποπτοι και τις επόμενες ημέρες ή και ώρες θα γίνουν συλλήψεις. Σχεδόν όλοι ή όλοι αυτοί οι τύποι είναι γνωστοί στην αστυνομία και στην εισαγγελία. Και αυτοί που έδρασαν στου Ρέντη και οι 200 που έχουν κατά καιρούς συλληφθεί σ’ όλα τα γήπεδα και είναι χούλιγκαν όλων των μεγάλων ομάδων.

Κασσελάκης

-Ελεγαν παλιά οι πολιτικοί «είναι καλύτερο να γράφουν οι εφημερίδες και να σε βρίζουν απ’ ό,τι να σε αγνοούν», μεταξύ των οποίων και ο αείμνηστος Θανάσης Κανελλόπουλος. Αυτό τώρα φοβάμαι ότι… παθαίνει ο Κασσελάκης που πέφτει στη μοίρα του μονόστηλου, άρχισε να μην ασχολείται κανένας. Ακόμα και οι εφημερίδες του χώρου (βλέπε Εφσυν) τον έχουν πάει στα ψιλά της πρώτης σελίδας, επόμενο βήμα το μέσα και μεθεπόμενο το «άντε γεια». Πάντως, ο Stefanos ταλαντεύεται μεταξύ της πολιτικής «καθαρά χέρια» που στην Ελλάδα το ’λεγε η Χρυσή Αυγή και του «ψηφίζω τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού» που του λέει ο ναυαρχούκος Αποστολάκης. Τώρα τον άφησε και ο Λιάγκας με την Καινούργιου και πάει για mediaκές βρούβες.

Η στρατηγική Ανδρουλάκη

-Μετά την προχθεσινή του συνέντευξη στον Alpha, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε την ευκαιρία να τα πει για λίγο με συναδέλφους και από το Star. Ο άνθρωπός μου κατάλαβε ότι ο βασικός στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να έχει ένα καθαρό ποσοστό στις ευρωεκλογές, ιδανικά πάνω από 15%, να είναι χωρίς συζήτηση δεύτερος και άρα πλέον να καταστεί βασικός πόλος της αντιμητσοτακικής ψήφου. Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα κάνει ένα “σκούπισμα” σε ψήφους και στελέχη προς τα Αριστερά του και, αν πετύχει το πρώτο σκέλος του σταδίου, θα επιχειρήσει να χτυπήσει στην “κεντρώα” δεξαμενή, όπου η ΝΔ είναι κυρίαρχη.

Γάμος και Χάγη

-Ο Ανδρουλάκης, παράλληλα, βλέπει και άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, εκτιμά ότι η ΝΔ, για τους εσωτερικούς της λόγους, δυσκολεύεται πολύ να φέρει τον πολιτικό γάμο ομοφύλων στη Βουλή, με δεδομένο ότι λίγοι βουλευτές της το στηρίζουν. Επίσης θεωρεί επικοινωνιακή την προσέγγιση με την Τουρκία, εκτιμώντας ότι και να θέλει ο Κ. Μητσοτάκης να χαράξει ρότα προς τη Χάγη, το εσωτερικό του κόμματός του τον “τραβάει” από το μανίκι. Και για τα δύο, πάντως, θα δοκιμαστεί η εκτίμηση του προέδρου στην πράξη.

Εθνική: Ποδαρικό στον “Ηρακλή ΙΙΙ” με το Frontier III

-Ποδαρικό στον “Ηρακλή ΙΙΙ” ετοιμάζεται να κάνει η Εθνική τράπεζα. Παρασκευή ή Δευτέρα, το πολύ δηλαδή ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η Εθνική τράπεζα καταθέτει την αίτηση για να υπαχθεί στον φρεσκοψηφισμένο Ηρακλή η τιτλοποίηση Frontier III, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης NPEs της ΕΤΕ με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου είχε διαμορφωθεί στο 3,6% στην Ελλάδα και στο 3,7% σε επίπεδο Ομίλου.

Τι ψάχνει στο Λονδίνο η ΔΕΗ

-Στη ΔΕΗ ετοιμάζονται πυρετωδώς για το Capital Markets Day που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου στο Λονδίνο. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου επικαιροποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕΗ, μετά και την ολοκλήρωση των εξαγορών της ENEL Ρουμανίας και της Κωτσόβολος. Υπάρχουν 2-3 επιλογές για τον χώρο που θα επιλεγεί (θέλουν να αντιπροσωπεύει τη βαρύτητα των ανακοινώσεων που θα γίνουν, έλεγαν από την εταιρεία) για το event, στο οποίο θα συμμετάσχουν θεσμικοί επενδυτές και αναλυτές με φυσική παρουσία και διαδικτυακά. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον μετασχηματισμό και στις δυνάμεις που θα απελευθερωθούν μετά τις δύο μεγάλες εξαγορές, καθώς και στις εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομικών μεγεθών έως το 2027, ενώ η αγορά αναμένει να διαπιστώσει αν θα υπάρξουν νεότερα στον σχεδιασμό για τις τηλεπικοινωνίες καθώς ήδη ακούγονται πολλά σχετικά με τις προθέσεις της επιχείρησης. Ήδη η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ κινείται προς τα επίπεδα των 4,2 δισ. ευρώ, με την JP Morgan προ ημερών να θέτει νέα τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 15 ευρώ (τρέχουσα τιμή στα 10,90 ευρώ).

Αλλαγές στο Designer Outlet Athens

-Η Lamda Development προχωρά σε αλλαγές στο Designer Outlet Athens (το πρώην McArthurGlen Athens) που αγόρασε πέρυσι έναντι περίπου 40 εκατ. ευρώ. Εν όψει και των διεργασιών για την εισαγωγή της μητρικής της Lamda Malls, θυγατρικής της Lamda Development, στο Χρηματιστήριο, η εταιρεία που ελέγχει το Designer Outlet Athens μετατράπηκε σε ΑΕ από μονοπρόσωπη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό συντάχθηκε έκθεση αποτίμησης από την KRMG, βάσει της οποίας η καθαρή θέση της εταιρείας ανέρχεται στα 30,5 εκατ. ευρώ. Για το 2022 τα έσοδα από την εκμετάλλευση του εκπτωτικού εμπορικού κέντρου ανήλθαν σε 16 εκατ. (από 9,8 εκατ. το 2021).

Το Summer Senses στην Πάρο και οι βασικοί μέτοχοι και η ΕΚΤΕΡ

-Στην εξαγορά ποσοστού 56% της εταιρείας «Ενεργειακός Κόμβος», στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται η 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα 100 δωματίων «Summer Senses», στην Πούντα της Πάρου, θα προχωρήσει η ΕΚΤΕΡ. Η «Ενεργειακός Κόμβος» ανήκει σε μετόχους της ΕΚΤΕΡ και στο πλαίσιο της συναλλαγής η κατασκευαστική εταιρεία θα αποκτήσει το 44% από τον Κωνσταντίνο Στούμπο και το 12% από τον Κωνσταντίνο Σίψα-Μπούζα, έναντι συνολικά 2,4 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των μετοχών της «Ενεργειακός Κόμβος» είναι ενεχυριασμένο υπέρ της Τρ. Πειραιώς για εξασφάλιση δανείων και σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης που διενεργήθηκε θα παραμείνουν ως ενέχυρο στην τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως η κατασκευαστική προτίθεται να υλοποιήσει ξενοδοχειακή επένδυση στον Άη Γιάννη του Δέτη, κοντά στις Κολυμπήθρες της Πάρου, σε ακίνητο ιδιοκτησίας της 327 στρεμμάτων.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ και η ηλεκτροδότηση της Κρήτης

-Τη μεταφορά των μικρών αεριοστροβιλικών μονάδων στην Κρήτη από τη Βοιωτία (HΡΩΝ1) ισχύος 147 MW, επαναφέρει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια του νησιού. Το σχέδιο αυτό ξαναζωντανεύει μετά την πρόσφατη δήλωση της ΔΕΗ ότι θα αποσύρει εννέα πετρελαϊκές μονάδες από την Κρήτη και 32 από τα υπόλοιπα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Πρόκειται για μονάδες παλιές με βλάβες και με δυσκολίες στην ανεύρεση ανταλλακτικών, οι οποίες έχουν «φάει προ πολλού τα ψωμιά τους» και η ΔΕΗ θέλει πάση θυσία να αποσύρει για να αντικαταστήσει με νέο παραγωγικό δυναμικό. Όμως η διαδικασία δεν θα μπορούσε να προχωρήσει δίχως να γίνει κάποιος διαγωνισμός, λένε αρμόδιες πηγές, καθώς το κόστος ηλεκτροδότησης για τις 41 μονάδες της ΔΕΗ που θα αποσυρθούν, για την επόμενη τετραετία υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει το μισό δισ. Ποιος θα μπορούσε να δώσει απευθείας ανάθεση στη ΔΕΗ ένα τόσο μεγάλο έργο; Για τον λόγο αυτόν επιλέχθηκε να γίνει διαγωνισμός στον οποίο θα συμμετέχουν και όλες οι εταιρείες που διαθέτουν άδεια παραγωγής για να υπάρξει ανταγωνισμός. Στην περιοχή της Κρήτης δεν είναι άλλες από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη Motor Oil.

Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής πάει πίσω

-Η είδηση ότι η Επιχείρηση θα αποσύρει τόσες μονάδες από τα νησιά, σκόρπισε ανησυχία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) αλλά και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συγκάλεσε προ ημερών σύσκεψη για να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε ότι για τα επόμενα 1 έως 2 χρόνια η ΔΕΗ θα συνεχίσει να τροφοδοτεί το νησί και στη συνέχεια θα γίνει διαγωνισμός για να πάρει ο ΑΔΜΗΕ προσφορές. Η πρόταση για μεταφορά των μονάδων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κρήτη είχε υποβληθεί προ πενταετίας, όμως δεν προχώρησε. Τώρα, η διοίκηση του ομίλου την επαναφέρει, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του διαχειριστή, επισημαίνοντας όμως ότι θα χρειαστεί χρόνος που σίγουρα δεν θα είναι μέσα στο 2024, όπως ζητάει ο ΑΔΜΗΕ. Η ηλεκτρική διασύνδεση πάντως Κρήτης-Αττικής που θα επιλύσει τα ζητήματα ηλεκτροδότησης του νησιού, ξεμακραίνει. Πλέον ο σχεδιασμός είναι για το καλοκαίρι του 2025 να δοθεί σε εμπορική λειτουργία το μεγάλο έργο (από τέλη του 2023) που αν υπολογίσουμε και τα ποσοστά αστοχίας που επικαλείται ο ΑΔΜΗΕ, μπορεί το χρονοδιάγραμμα πάει ακόμη πιο πίσω. Για αυτό αναζητούνται από τώρα λύσεις που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του νησιού.

Υψηλές προσδοκίες για την Κυριακή

-Η τελευταία μέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού 2024 στη Βουλή θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ως είθισται, τον τελευταίο λόγο έχει ο Πρωθυπουργός. Ο οποίος μόλις θα έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες έχοντας στις βαλίτσες του -ελπίζουμε – την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, γεγονός που προσφέρει μεγάλα περιθώρια άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής. Ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση να αναπτύξει το Νέο Αφήγημα της θητείας της. Ο όρος «Μεταρρυθμίσεις» δεν είναι αρκετός για να καλύψει το σχέδιο μιας ολόκληρης τετραετίας. Η πρωθυπουργική ομιλία στη συζήτηση του Προϋπολογισμού θα λύσει αρκετές απορίες.

Xρηματιστηριακές ελπίδες για Xmas Rally

-Ενώ το γερμανικό χρηματιστήριο «πετά» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά τη βαθιά κρίση που πληγώνει την πραγματική της οικονομία, στην Αθήνα υπάρχει η αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα εκκολαπτόμενο Χριστουγεννιάτικο ανοδικό ράλι τιμών στις μετοχές. Τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, χωρίς υπερβολές και εξάρσεις, με τζίρο πάνω από 88 εκατ. ευρώ και πακέτα μόλις 2,3 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες και πάλι πρωταγωνιστές ενώ εμφανίστηκαν ήδη οι πρώτοι «γενναίοι» της αγοράς που επενδύουν σε ανοδική συνέχεια και γι’ αυτό αγοράζουν χωρίς λεφτά, με σκοπό να πουλήσουν στο Τ 2 . Καλή τύχη. Οι τράπεζες στηρίζονται επιπλέον και από την ήπια ρητορική των κεντρικών τραπεζιτών οι οποίοι βλέπουν τον πληθωρισμό να τίθεται υπό έλεγχο, αλλά ουδεμία σπουδή δείχνουν για γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Ο Πρόεδρος Σωκράτης κλείνει μια μια τις εκκρεμότητες της Inralot

-Ζεσταίνουν τις μηχανές στην Inralot για την έκδοση, προς τα τέλη Ιανουαρίου, του εταιρικού retail ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι αν όχι το πρώτο, από τις πρώτες εκδόσεις του 2024. Ηδη έχει σχεδιαστεί προσεκτικά η δεύτερη κίνηση αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Inralot, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 135 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Αμέσως μετά το «ομόλογο του λαού», θα ακολουθήσει η τρίτη κίνηση για τη σύναψη κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ, με 5 τράπεζες. Μία – μία κλείνει ο Πρόεδρος Σωκράτης τις εκκρεμότητες.

Τιτάν: Ρεκόρ 12ετίας (τουλάχιστον)

-Το 2023 θα καταγραφεί στη χρηματιστηριακή ιστορία του Τιτάνα ως η χρονιά με την υψηλότερη απόδοση της μετοχής ( 77%) της τελευταίας 12ετίας τουλάχιστον. Ήδη η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε και 1,676 δισ. ευρώ και πλέον ο στόχος για την επόμενη χρονιά είναι η επανένταξη του ΤΙΤΑΝα στον δείκτη-βιτρίνα του Χρηματιστηρίου μας, τον MSCI Greece Standard. από τον οποίο έφυγε το 2020. Οι Αμερικανοί επενδυτές που μελετούν τη μετοχή και βλέπουν τις αλλαγές στη χώρα τους με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ανοίγει προεκλογικά πεδίον δόξης λαμπρό για το τσιμέντο.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αλλάζει, άλλαξε τη ζωή μας

-Στην Αμερική εμφανίστηκε το πρώτο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων από το «Channel 1» με παρουσιαστές που δεν υπάρχουν. Απολύτως «φυσικά πρόσωπα» διαβάζουν τις ειδήσεις, με φωνή και εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με Artificial Intelligence (AI). Είναι πολύ δύσκολο για τον θεατή να βρει τις διαφορές ανάμεσα σ’ έναν πραγματικό κι έναν τεχνητό (ΑΙ) παρουσιαστή ειδήσεων. Στην Ιαπωνία κυκλοφόρησε η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση, 100% δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης χωρίς ούτε μία πραγματική εικόνα ή πρόσωπο. Η Tesla μόλις παρουσίασε το Optimus Gen-2, το πιο προηγμένο ανθρωποειδές ρομπότ της. Έκπληκτοι οι δημοσιογράφοι έβλεπαν το ρομπότ να κινείται με απολύτως ανθρώπινες ομαλές κινήσεις, με κομψότητα και αυξομειούμενη ταχύτητα. Το συγκεκριμένο ρομπότ απέδειξε ότι χορεύει μάλλον καλύτερα από το 90% των ανθρώπων. Η Microsoft Research μόλις κυκλοφόρησε το Phi-2, ένα ΑΙ λογισμικό που μπορεί να κάνει απίστευτες εργασίες σε υπολογιστικά φύλλα μέσα σε φορητό υπολογιστή ή ακόμη και σε κινητό τηλέφωνο. Ενώ η Ευρώπη -μόνη της- προσπαθεί να νομοθετήσει το πλαίσιο των δράσεων και δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης, η τεχνολογία τρέχει με απίστευτες ταχύτητες.

Το 60% του εισοδήματος πάει σε στεγαστικά δάνεια

-Η Redfin Corporation είναι ένας επενδυτικός οργανισμός με έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ που παρέχει υπηρεσίες μεσιτείας ακινήτων και υποθήκης για την αγορά κατοικιών. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 αγορές στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα στοιχεία της Redfin αποκαλύπτουν ότι φέτος για να αγοράσει ένα τυπικό σπίτι, ο Αμερικανός πολίτης θα πρέπει να δεσμεύσει το 41,4% του εισοδήματός του. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 10 χρόνια ήταν 21,1% και πριν από 3 χρόνια ήταν 28,5%. Αν μάλιστα υπολογιστεί το -μετά τους φόρους- εισόδημα, οι Αμερικανοί αγοραστές κατοικιών ξοδεύουν σχεδόν το 60% του εισοδήματός τους για τα στεγαστικά δάνεια. Με απλά λόγια, ο μέσος Αμερικανός θα πρέπει να έχει εισοδήματα μεγαλύτερα των 110.000 δολαρίων ετησίως για να ξοδέψει το 30% σε δόσεις στεγαστικού δανείου. Το ενδιαφέρον αποκαλυπτικό στοιχείο είναι ότι οι τιμές των κατοικιών δεν έχουν μειωθεί, παρά την αύξηση των επιτοκίων. Η προσφορά κατοικιών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

- --.gr

Related posts

Σουηδία: Εκτός εαυτού ο Μασκ από το μποϊκοτάζ των ταχυδρομικών υπαλλήλων στην Tesla

admin

Τουρισμός: Στους top 10 παγκόσμιους προορισμούς η Ελλάδα μετά την πανδημία

admin

Τριαντόπουλος: Η κρατική αρωγή φθάνει έως και 500.000 ανά αγρότη

admin

Σήμερα η τελευταία ημέρα για την πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων

admin

ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Μαΐου 2022

admin

4 όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται κόπο

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες πληρωμές 10,7 εκατομμυρίων ευρώ – Οι δικαιούχοι

admin

Ενισχύσεις 7,9 δισ. ευρώ έχουν δοθεί μέσα σε εννιά μήνες σε όσους πλήττονται από κορωνοϊό

admin

Σφίγγει η «κάνουλα» του χρήματος: Σε αύξηση επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Fed

admin