Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σύζυγος του Σούνακ είναι πιο πλούσια κι από τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας

Η Akshata Murty, 43 ετών, κατέχει μετοχές αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Infosys, τον ινδικό τεχνολογικό γίγαντα που συνίδρυσε ο πατέρας της N.R. Narayana Murthy το 1981 και σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η περιουσία αυτή είναι μεγαλύτερη από εκείνη της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία ανερχόταν σε περίπου 350 εκατομμύρια λίρες (420 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Sunday Times.

Η Akshata μεγάλωσε στην πόλη Bangalore με τον ζάμπλουτο πατέρα της και υπό την αυστηρή ανατροφή της μητέρας της Sudha Murty, της πρώτης γυναίκας που διορίστηκε μηχανικός στον όμιλο αυτοκινήτων Tata Motors. Είχε απαγορευτεί τόσο στην Akshata όσο και στον αδελφό της Rohan να βλέπουν τηλεόραση στο σπίτι, ενώ έπρεπε να πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια, αντίθετα με άλλα παιδιά της ίδιας οικονομικής επιφάνειας που πήγαιναν με το γνωστό ινδικό δίτροχο ή τρίτροχο καλάθι μεταφοράς, γνωστό και ως ρίκσο, το οποίο σέρνει ένας αμαξηλάτης.

Η Akshata γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1980. Τα πρώτα της χρόνια τα πέρασε ζώντας με τους παππούδες και τις γιαγιάδες της, αφού οι γονείς της, ο N.R. Narayana Murthy και η Sudha Murty, συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι η φροντίδα ενός βρέφους δεν μπορούσε να συνδυαστεί με την καριέρα τους. Το περιοδικό People μεταφέρει και τη δήλωση του πατέρα της που δικαιολογεί αυτήν την επιλογή. “Δύο μήνες μετά τη γέννησή σου στο Hubli, σε φέραμε στη Βομβάη, αλλά ανακαλύψαμε, αρκετά γρήγορα, ότι ήταν δύσκολο έργο να αναθρέψεις ένα παιδί και να διαχειριστείς παράλληλα την καριέρα σου. Έτσι, αποφασίσαμε ότι θα περνούσες τα πρώτα χρόνια της ζωής σου με τους παππούδες σου στο Hubli”, έγραψε ο Murthy στην κόρη του.

Σήμερα, η 73χρονη μητέρα της Sudha Murty, η οποία θεωρείται από ορισμένους ως “η αγαπημένη γιαγιά της Ινδίας” και είναι επίσης πολυγραφότατη συγγραφέας, έχει συμβάλει στη δημιουργία 60.000 βιβλιοθηκών στην χώρα.

Γνωριμία με τον Sunak

Η Akshata Murty και ο Rishi Sunak γνωρίστηκαν στο διάσημο Πανεπιστήμιο Στά΄νφορντ στην Καλιφόρνια, όπου σπούδαζαν και οι δύο για το μεταπτυχιακό τους στη διοίκηση επιχειρήσεων. Εκείνος, από «ταπεινό» περιβάλλον, σπούδαζε με υποτροφία. Σε μια κοινωνία έντονων ανισοτήτων, σαν αυτή της Ινδίας, ο πατέρας της Akshata γοητεύτηκε από την προσωπικότητα του νεαρού, γιού ενός γιατρού από το Southampton της Νότιας Αγγλίας. Έτσι ενέκρινε τον γάμο με αυτόν τον “λαμπρό, όμορφο και κυρίως ειλικρινή νέο”. Ένας γάμος που συγκέντρωσε χίλιους προσκεκλημένους από τον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής, των media, του αθλητισμού κτλ.

Η Akshata Murty δημιούργησε τη δική της εταιρεία μόδας το 2010, την Akshata Designs, πριν γίνει διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures, που ίδρυσε με τον σύζυγό της, το 2013. Παράλληλα, η σύζυγος του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στην κοινωνική προσφορά μέσω φιλανθρωπικού έργου και γενναιόδωρων δωρεών για την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών. Τον Απρίλιο του 2022, έπειτα από σάλο για την φοροδιαφυγή της στο στο Ηνωμένο Βασίλειο, επέλεξε να πληρώνει φόρους στην Βρετανία για το παγκόσμιο εισόδημά της.

“Έχει καταστεί σαφές ότι πολλοί δεν θεωρούν ότι το καθεστώς μη μόνιμης κατοικίας είναι συμβατό με τον ρόλο του συζύγου μου ως πρωθυπουργού. Καταλαβαίνω και εκτιμώ το βρετανικό αίσθημα δικαιοσύνης και δεν επιθυμώ το φορολογικό μου καθεστώς να επηρεάσει την οικογένειά μου”, έγραψε η Murty σε δήλωσή της στο Twitter. Η ίδια συνέχισε: “Η απόφασή μου να πληρώσω φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα παγκόσμια εισοδήματά μου δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Ινδία παραμένει η χώρα της γέννησης, της ιθαγένειας, της κατοικίας των γονέων μου και του τόπου διαμονής μου. Αλλά αγαπώ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο διάστημα που βρίσκομαι εδώ έχω επενδύσει σε βρετανικές επιχειρήσεις και έχω υποστηρίξει βρετανικούς σκοπούς. Οι κόρες μου είναι Βρετανίδες. Είμαι πολύ περήφανη που βρίσκομαι εδώ”.

Το ζευγάρι, έχει δύο κόρες, την Anoushka και την Krishna, ενώ η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται στο Kensington του Λονδίνου.

--.gr

Related posts

Ενεργειακή κρίση: Τι δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ετών για τις διακοπές παροχής ρεύματος

admin

Πολυτελείς κατοικίες: Σε ποιες πόλεις θα ανέβουν περισσότερο οι τιμές το 2023 και πού θα πέσουν (pics)

admin

Μόνιμη μείωση τιμής: Ξεπέρασαν τους 880 οι κωδικοί προϊόντων, λέει ο Σκρέκας

admin

ΗΠΑ: Η υπουργός Οικονομικών Γέλεν διαβεβαιώνει ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές

admin

ΔΕΘ: Ποια προγράμματα θα εξασφαλίσουν φθηνή στέγη στους νέους

admin

Βασίλης Σπανάκης: Ελπίζω ότι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι πάνω από 3% λέει ο υφυπουργός Εργασίας

admin

ΗΠΑ: Ενδεχόμενη ύφεση της οικονομίας θα είναι «σχετικά σύντομη» και θα προκαλέσει «πόνο», εκτιμάει το ΔΝΤ

admin

Eurostat: Στο 3,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

admin

Αύριο η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 56.458 δικαιούχους

admin