Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σημασία των πρώτων υλών στο φαρμακευτικό κλάδο και η εταιρεία που διακρίνεται στην παραγωγή τους

Sponsored Content

 


Τη… γύμνια της Ευρώπης στον κρίσιμο τομέα της παραγωγής φαρμάκων αποκάλυψε η πρόσφατη υγειονομική κρίση, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου να ασχοληθούν για πρώτη φορά σοβαρά με το μείζον ζήτημα της απεξάρτησης από τρίτες χώρες.

Πιο αναλυτικά, το ξέσπασμα της πανδημίας που οδήγησε στη λήψη αναγκαστικών μέτρων, με αποκορύφωμα την επιβολή lockdowns σε Ινδία και Κίνα, είχαν άμεση επίδραση, τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διακίνηση φαρμάκων, δραστικών ουσιών και πρώτων υλών στη διεθνή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, δεν άργησαν να φανούν και οι πρώτες ελλείψεις σε αναισθητικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά και άλλα φάρμακα, με το πρόβλημα να γιγαντώνεται όσο βάθαινε η υγειονομική κρίση. Υπό αυτή την πίεση, η Ευρωπαική Ένωση αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει την πολιτική υγείας, δίνοντας έμφαση στην επάρκεια σε προσιτά φάρμακα και αναγνωρίζοντας ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης της φαρμακοβιομηχανίας σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

16534016_l_normal_none

Τον δρόμο προς τη φαρμακευτική απεξάρτηση της Ευρώπης από τις χώρες κυρίως της Ασίας -μιας και το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών, μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων γενόσημων, πραγματοποιείται σε Ινδία και Κίνα- δείχνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, μόνο την τελευταία πενταετία ο ελληνικός κλάδος έχει καταφέρει να διπλασιάσει την αξία των παραγόμενων σκευασμάτων – από 953 εκατ. ευρώ το 2017 σε 1,87 δισ. ευρώ πέρυσι – επίδοση που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δε, δαπανούν για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) το 8% της συνολικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα (2020), ενώ την περίοδο 2002-2022 διενήργησαν 3.830 κλινικές (2.250 ολοκληρωμένες) μελέτες ανεξαρτήτου φάσης ή σταδίου. Όσον αφορά στην επίδραση προς το ΑΕΠ, η εγχώρια παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων έχει προστιθέμενη αξία στο 1,5 δισ. (6,4% μερίδιο στον κλάδο της μεταποίησης).

Ένας από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού κλάδου του φαρμάκου, η DEMO, πέτυχε – καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας – να καλύψει παραγωγικά τις ανάγκες για φάρμακα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και λοιπών ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας. Σήμερα, οι παραγωγικές δυνατότητες της DEMO επεκτείνονται πλέον και στον τομέα των πρώτων υλών και φαρμακευτικών σκευασμάτων χημικής προέλευσης, απαντώντας έτσι, με πράξεις στην ανάγκη ενδοκοινοτικής παραγωγής δραστικών ουσιών. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που πραγματοποιείται κάτι τέτοιο στη χώρα μας, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα της φαρμακοβιομηχανίας ακόμη πιο σημαντικό.

205967444_l_normal_none

Ειδικότερα, η DEMO υλοποιεί πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο, άνω των 350 εκατ. ευρώ, με έναν από τους βασικούς πυλώνες να είναι η ανάπτυξη και παραγωγή α’ υλών φαρμάκων. Αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ίδρυση ενός νέου Κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, που έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη γενοσήμων δραστικών ουσιών – με συχνότητα πέντε δραστικές ουσίες κατ’ έτος, τη δημιουργία μίας νέας – πρωτότυπης – μονάδας στην Τρίπολη για την παραγωγή δραστικών σκευασμάτων (APIs), και τη δημιουργία, εκ του μηδενός, του κλάδου της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα, με τη λειτουργία ενός σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Επιδίωξη της DEMO είναι μέσα από το νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης και τις παραγωγικές της μονάδες να αναπτύσσονται και διαχέονται στην αγορά νέα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης που θα τις επιτρέψουν να επεκταθεί περαιτέρω στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Παράλληλα, με την είσοδο στον τομέα της ανάπτυξης δραστικών πρώτων υλών φαρμάκων η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ενισχύει στρατηγικά τη θέση της στην παγκόσμια αγορά. Συνολικά, οι νέες παραγωγικές δυνατότητες της DEMO θα βοηθήσουν, τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη, στην προσπάθεια απεξάρτησής της από τρίτες χώρες.

Οι ελλείψεις φαρμάκων που σημειώθηκαν σε διεθνές επίπεδο σχεδόν ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της πανδημίας κατέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη και συνάμα την υποχρέωση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από την προμήθεια πρώτων υλών από την Κίνα και την Ινδία. Και μολονότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη, η προσπάθεια της DEMO αποτελεί μία καλή αρχή που θα οδηγήσει σταδιακά στην επίτευξη του στόχου. 

Related posts

Καύσιμα: Πτώση εσόδων από φόρους παρά τις ανατιμήσεις

admin

Έρευνα για το ΕΕΑ: Λιγότερο ανήσυχος ο ιδιωτικός τομέας για το μέλλον της εργασίας το επόμενο 6μηνο – Βασικό πρόβλημα η ακρίβεια

admin

HELLENiQ ENERGY: Σε τροχιά Ανάπτυξης με πρόσημο τη Βιωσιμότητα

admin

Εξοικονομώ Επιχειρώ: Ανοίγει τη Δευτέρα για ξενοδοχεία και καταλύματα – Πότε κλείνουν οι αιτήσεις

admin

Bloomberg: Οι ημέρες της γερμανικής οικονομίας ως βιομηχανικής υπερδύναμης είναι μετρημένες

admin

Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων: Ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου η λειτουργία του

admin

«Πανικός» στα κρυπτονομίσματα: Το Bitcoin έπεσε κάτω και από τα 27.000 δολάρια

admin

ΥΠΑΑΤ: Αυξάνει 50% τους πόρους για το πρόγραμμα επενδύσεων στην Αττική

admin

ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ: Όλες οι πληρωμές μέχρι και τις 25 Μαρτίου

admin