Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα για το ΕΕΑ: Λιγότερο ανήσυχος ο ιδιωτικός τομέας για το μέλλον της εργασίας το επόμενο 6μηνο – Βασικό πρόβλημα η ακρίβεια

Έρευνα για λογαριασμό του

Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

για θέματα όπως η

οικονομία

, οι επερχόμενες

ευρωεκλογές

, το πρόβλημα της

στέγης

, οι πρόσφατες αλλαγές στα

τιμολόγια ρεύματος

, τα θέματα των

αγροτών

, μαζί με τη διαχρονική εξέλιξη οικονομικών δεικτών πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse.


Όπως προκύπτει από την έρευνα μειώνεται ο αριθμός των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα που ανησυχεί για τη βιωσιμότητα της

εργασίας

του το επόμενο εξάμηνο ενώ παράλληλα τα

βασικά αγαθά

(φαγητό, τρόφιμα, ποτά, σούπερ μάρκετ) εξακολουθούν να προβληματίζουν περισσότερο, τα έξι στα δέκα νοικοκυριά, με την

ενέργεια

(ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) στη δεύτερη θέση, αλλά αρκετά πιο χαμηλά από την πρώτη πηγή ανησυχίας.






Δείτε ΕΔΩ όλη την έρευνα




Η γενική εικόνα της έρευνας που διεξήχθη το διάστημα 28 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2024 σε δείγμα 1.052 ενηλίκων έχει ως εξής:





– Μείωση της ανησυχίας (σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2023) εμφανίζει ο ιδιωτικός τομέας (υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) στον δείκτη ανησυχίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους, τους επόμενους έξι μήνες: 50% ανησυχούν (από 54%), ενώ 48% δεν ανησυχούν (από 44%). Οι δύο επιλογές σχεδόν «ισοβαθμούν» (-2%), αν και αποτυπώνεται υψηλότερη ανησυχία μεταξύ των επαγγελματιών και επιχειρηματιών: 56% ανησυχούν και 42% δεν ανησυχούν (-14%).


– Πιο αισιόδοξοι (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα) αποτυπώνονται στον δείκτη αισιοδοξίας / απαισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, οι κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα πως αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες απαντούν: 37% αισιόδοξα (από 34%) και 60% απαισιόδοξα (από 64%). Παραμένει πάντως αρνητικό το ισοζύγιο (-23%) και στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο ανάμεσα στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες.





– Αν και με χαμηλότερο ποσοστό (65% «πολύ σημαντικό», από 69%), οι αυξήσεις των τιμών και η ακρίβεια παραμένουν σημαντικό πρόβλημα σχεδόν για όλους (των αυτοαπασχολουμένων συμπεριλαμβανομένων).





– Τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, super market) εξακολουθούν να προβληματίζουν περισσότερο (έξι στα δέκα) τα ελληνικά νοικοκυριά με την ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) στη δεύτερη θέση, αλλά αρκετά πιο χαμηλά από την πρώτη πηγή ανησυχίας.


– Η στέγη αποτελεί σημαντικό πρόβλημα (40% «πολύ σημαντικό», 11% «αρκετά») για τους περισσότερους από όσους απάντησαν ότι δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία (62%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες – που και εδώ, ο ένας στους τρεις απαντά ότι έχει ιδιόκτητη κατοικία.





– Σχεδόν οι μισοί (47%) συμμετέχοντες απαντούν ότι θα ψηφίσουν στις ερχόμενες Ευρωεκλογές, το ίδιο με ό,τι είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές. Ένας στους τέσσερις απαντά ότι θα ψηφίσει «θετικά», με κριτήριο «τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις» και μόνο το (μικρότερο αλλά όχι αμελητέο) 15% απαντά ότι θα ψηφίσει «αρνητικά» για να στείλει μήνυμα ή να τιμωρήσει. Παρόμοια είναι η σειρά των επιλογών και τα ποσοστά ανάμεσα και στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες.


– «Ούτε εύκολη-ούτε δύσκολη» είναι η επικρατούσα απάντηση στο πως βρήκαν την επιλογή χρώματος τιμολογίου. Ένας στους τρεις (33%) (λίγο ή πολύ) δυσκολεύτηκε να επιλέξει, ενώ ένας στους πέντε (20%) βρήκε τη διαδικασία (λίγο ή πολύ) εύκολη. Παραπλήσια ποσοστά αποτυπώνονται και μεταξύ των επιχειρηματιών / επαγγελματιών.


– Γνωρίζουν τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες αγρότες και τους λόγους για τους οποίους διαμαρτύρονται, απαντά το 87%. H πλειονότητά τους (70%) τα αντιμετωπίζει θετικά, έναντι 17% που τοποθετείται αρνητικά! Αντίστοιχη, με μικρές διαφορές, είναι η εικόνα και στους αυτοαπασχολούμενους.






Ειδήσεις σήμερα:





Λευτέρης Τσουκαλάς στον Δανίκα: Ο Οπενχάιμερ και όσοι συνεργάστηκαν για την ατομική βόμβα ήταν αριστεροί





Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να συνδέεται με 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου





Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες και οι πιο δυστυχισμένες χώρες: Στην κορυφή για 7η φορά η Φινλανδία – Η θέση της Ελλάδας

Related posts

Τέλος η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας στον e-ΕΦΚΑ και σε φορείς του Δημοσίου

admin

ΕΦΚΑ: Χωρίς προμήθειες, κλιματιστικά και χαρτί υγείας για 6 μήνες

admin

Tα 25 καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδας, σύμφωνα με το έγκυρο Architizer

admin

Σύλλογος Μεσιτών: Εκατοντάδες επενδυτές εγκαταλείπουν το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα»

admin

Καναδάς: Ο κολοσσός τηλεπικοινωνιών BCE καταργεί 1.300 θέσεις εργασίας

admin

ΔΕΘ: Πόσο αυξάνονται οι μισθοί με το «ξεπάγωμα» των τριετιών που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

admin

To 3ο ετήσιο συνέδριο για τις οικογενειακές επιχειρήσεις – Οι ομιλητές

admin

Η ιστορία πίσω από τα Rolex – Πώς γεννήθηκε η «αυτοκρατορία» των ρολογιών

admin

Σταϊκούρας: Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος

admin