Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παρέμβαση Παππά εξόργισε το ΠΑΣΟΚ και βραχυκύκλωσε την Κουμουνδούρου

Ηταν από την αρχή δεδομένο για όλες τις πλευρές πως οι νεφελώδεις σχέσεις ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα άλλαζαν λόγω της κοινοβουλευτικής συνεννόησης που επετεύχθη για τη συλλογή των υπογραφών και την πρόταση δυσπιστίας. Αυτό που δεν αναμενόταν ήταν η παρέμβαση του Νίκου Παππά, που έσπασε το «ουδέτερο έδαφος» που είχαν, τρόπον τινά, υποσχεθεί ο ένας στον άλλο το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η νύξη του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ πως τα δύο κόμματα είχαν ξεκινήσει τις συζητήσεις για την κατάθεση κοινής πρότασης δυσπιστίας πριν από το δημοσίευμα του «Βήματος» εξόργισε τη Χαριλάου Τρικούπη, με τον Δημήτρη Μάντζο να απαντάει αμέσως στις σχετικές κατηγορίες του Παύλου Μαρινάκη από την Ολομέλεια – λίγο αργότερα, μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, από τη Χαριλάου Τρικούπη επεσήμαναν τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, σχολιάζοντας πως «όλα τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσεις». Αντίστοιχη αντίδραση ήρθε και από τη Νέα Αριστερά, πηγές από την οποία μιλούσαν για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που «αναφέρεται ή επινοεί» ο Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας πως προσέφερε «πολύτιμη υπηρεσία στη ΝΔ».

Απόπειρα διόρθωσης

Λίγες ώρες μετά, σε κοινό τηλεοπτικό πάνελ με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλο (OPEN), ο Παππάς σχολίαζε, σε μια προσπάθεια «μαζέματος», πως «το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ήταν προϊόν ωρίμανσης και ζυμώσεων», με τον Σπυρόπουλο να απαντάει «τον ευχαριστώ που διορθώνει τον εαυτό του». Αλλες δηλώσεις του Παππά (ΕΡΑ) έκαναν λόγο για τηλέφωνα που «δεν ήταν αιφνιδιαστικά», ενώ η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου, Βούλας Κεχαγιά, δεν απευθυνόταν στα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά στη ΝΔ: «Απέναντι στη συγκάλυψη συσπειρώνεται ολόκληρη η κοινωνία, συσπειρώνεται η αντιπολίτευση. Ας το συνηθίσουν», ανέφερε. Το «κακό» για τα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας, σε κάθε περίπτωση, είχε γίνει – η ΝΔ επισήμως καταφέρεται εναντίον τους, μιλώντας όχι μόνο για συνεννόηση και «ντιλάρισμα» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση, αλλά και για πρότερη γνώση του δημοσιεύματος.

Οι συνεννοήσεις

Παρά τις δηλώσεις Παππά, οι πληροφορίες θέλουν όλες οι συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων να έχουν όντως λάβει χώρα μετά τη βιντεογραφημένη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, στη χρονική αλληλουχία στην οποία αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ και επιβεβαιώνεται από στελέχη άλλων κομμάτων που συμμετείχαν στις συζητήσεις. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ «διάβασαν» στις δηλώσεις του Παππά μια απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να καταγραφεί πως η πρωτοβουλία που πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν κοινή και όχι πασοκική – και παράλληλα μια αγωνία να μη φανεί πως το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα και ο πρόεδρός του πήραν τα ηνία της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου αφήνουν επί της ουσίας τον χειρισμό στον πρώην υπουργό, ο οποίος θεωρείται πως επιχείρησε να διορθώσει την πρώτη του δήλωση, βλέποντας «απόπειρα δαιμονοποίησης» της αντιπολιτευτικής προσπάθειας από τη μεριά του Μεγάρου Μαξίμου.

Μάχη για τη δεύτερη θέση

Μια ερμηνεία λέει πως το ζήτημα που προέκυψε με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού απέδειξε πως η παράλληλη μάχη που γίνεται για την επικράτηση στον προοδευτικό χώρο, στο κυνήγι για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, επί της ουσίας «ναρκοθετεί» το όποιο κοινό εγχείρημα, σπάζοντας ακόμα και το modus vivendi που είχε βρεθεί για να μπορέσουν, επί ένα τριήμερο, τα κόμματα που συνυπέγραψαν να επικεντρώσουν την κριτική τους στην κυβέρνηση – και το οποίο ξεπέρασε ακόμα και την πρωταρχική δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για «κοκορομαχίες», αλλά και το (κυρίως επικοινωνιακό) μπρα ντε φερ περί συνδιαμόρφωσης του κειμένου υπογραφών. Επιβεβαιώνει, παράλληλα, ότι η καχυποψία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις θα συνεχίσει να υπάρχει και το επόμενο διάστημα – με πρωταρχική εκείνη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε πρόσωπα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Related posts

Εύα Καϊλή: Γεγονός η καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία της Ευρωβουλής

admin

Οι 3+3 προεκλογικοί μήνες του Μητσοτάκη

admin

Πλεύρης για φάρμακα: Ερχονται αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων επιβεβαίωσε – Τι είπε για την επάρκεια

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Υποκλοπές: Νέα διαφοροποίηση από τον Νικήτα Κακλαμάνη

admin

Πλεύρης: Άμεση η καταβολή των εφημεριών στο υγειονομικό προσωπικό

admin

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Οστιν με τους χάρτες της τουρκικής παραβατικότητας στο τραπέζι

admin

Κεχαγιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά δυναμική, δεν θα είναι τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές

admin

Συνέδριο ΝΔ: Είσοδος Μητσοτάκη στο συνέδριο υπό τον ήχο των βιολιών – Αυτή τη μουσική επέλεξε

admin