Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Η ΕΚΤ απειλεί 20 τράπεζες με πρόστιμα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει περίπου 20 τράπεζες ότι θα επιβάλει πρόστιμα, εκτός εάν αντιμετωπίσουν τις ανεπάρκειες στη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, σε επιστολές που εστάλησαν και αυτόν τον μήνα και τον περασμένο, η ΕΚΤ έδωσε στις τράπεζες συγκεκριμένες προθεσμίες, όπως το τέλος Μαρτίου, για να διορθώσουν τα προβλήματα που εντόπισε. Οι πληρωμές χρηματικών ποινών σηματοδοτούν μια κλιμάκωση, καθώς η υπομονή της ΕΚΤ όσον αφορά τις καθυστερήσεις εξαντλείται.

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι τράπεζες δεν κάνουν αρκετά για να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών σοκ στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων ή για τον κίνδυνο οι πελάτες με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Σεπτέμβριο, ο ανώτατος εποπτικός αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας είπε ότι οι κυρώσεις γίνονται όλο και περισσότερο το προτιμώμενο εργαλείο για την επιβολή της συμμόρφωσης σε ορισμένους τομείς.

Τα πρόστιμα με τα οποία απειλεί τώρα η ΕΚΤ θα αυξάνονται καθημερινά και μπορούν να ανέλθουν στο 5% των μέσων ημερήσιων εσόδων τους. Για μια τράπεζα με ετήσια έσοδα 10 δισ. ευρώ, για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε ημερήσιες κυρώσεις έως και 1,4 εκατ. ευρώ.

Η σοβαρότητα των ελλείψεων που παρατηρούνται από την ΕΚΤ ποικίλλει μεταξύ των τραπεζών και δεν είναι πιθανό να πληγούν όλες από κυρώσεις, είπαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η ΕΚΤ εποπτεύει άμεσα τις 109 πιο σημαντικές συστημικά τράπεζες στην Ευρώπη και οι εθνικές Αρχές χειρίζονται την καθημερινή εποπτεία των μικρότερων τραπεζών.

Related posts

Στις 16 Μαρτίου τα αποτελέσματα 2020 της Πειραιώς

admin

ΕΚΤ: Τι αλλάζει στην εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών

admin

Morgan Stanley: Πόσο πιθανή είναι η είσοδος Πειραιώς στον MSCI Greece

admin

Λέιν (ΕΚΤ): Δεν τελείωσε η ανάκαμψη, ισχυρή ανάπτυξη το 2022

admin

Διεθνής διάκριση για τις υπηρεσίες θεματοφυλακής της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς

admin

Ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες η Goldman Sachs

admin

Τέσσερις μεγάλες τράπεζες κόβουν δεσμούς με Credit Suisse

admin

Βγαίνει στις αγορές με νέο senior ομόλογο η Eurobank

admin