Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Καταΐμπ Χεζμπολάχ του Ιράκ λέει ότι αεροπορικό χτύπημα των ΗΠΑ σκότωσε πέντε μαχητές της

Η πολιτοφυλακή Καταΐμπ Χεζμπολάχ του Ιράκ είπε ότι πέντε από τα μέλη της σκοτώθηκαν στο προπύργιο της Τζουρφ αλ-Σακάρ νότια της Βαγδάτης σε αμερικανικά πλήγματα που η Ουάσιγκτον είπε ότι ήρθαν ως απάντηση σε επιθέσεις πολιτοφυλακών που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν εναντίον των δυνάμεών τους στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν δύο γύρους επιδρομών στο Ιράκ την Τρίτη και την Τετάρτη, σε δύο κινήσεις που σηματοδοτούν τις πρώτες δημοσίως καταγεγραμμένες απαντήσεις στο ιρακινό έδαφος σε δεκάδες πρόσφατες επιθέσεις και ένδειξη κλιμάκωσης της περιφερειακής σύγκρουσης που συνδέεται με τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου και έχουν συνδεθεί από ομάδες ιρακινών πολιτοφυλακών με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ κατά τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς στο Ισραήλ.

Το χτύπημα από μαχητικά αεροσκάφη στόχευσε και κατέστρεψε ένα επιχειρησιακό κέντρο της Καταΐμπ Χεζμπολάχ και έναν κόμβο Διοίκησης και Ελέγχου της οργάνωσης κοντά στο αλ-Άνμπαρ και το Τζουρφ αλ-Σακάρ, νότια της Βαγδάτης, δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Ένας ιρακινός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι τουλάχιστον τρία μέλη της Καταΐμπ Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν στις επιδρομές των ΗΠΑ τη νύχτα.

Μέχρι αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ήταν απρόθυμες να απαντήσουν σε αντίποινα στο Ιράκ λόγω της λεπτής πολιτικής κατάστασης στη Βαγδάτη, όπου επιδίωξαν στενότερη συνεργασία, μεταξύ άλλων σε οικονομικά ζητήματα, ενώ προσπαθούσαν να περιορίσουν την επιρροή του Ιράν.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιά Αλ-Σουντάνι έχει περιορισμένο έλεγχο σε ορισμένες φατρίες που υποστηρίζονται από το Ιράν, των οποίων την υποστήριξη χρειαζόταν για να κερδίσει την εξουσία πριν από ένα χρόνο και που τώρα αποτελούν ένα ισχυρό μπλοκ στον κυβερνητικό συνασπισμό του. Πολλές από τις παρατάξεις επίσης δεν βλέπουν κατάματα πόσο μακριά να φτάσουν με τις επιθέσεις τους.

Related posts

Γαλλία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση στο κέντρο του Παρισιού

admin

Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται άτακτα από το νότιο Μπαχμούτ

admin

Πλημμύρες στη Νότια Κορέα: Στους 41 οι νεκροί

admin

Οι Χούθι της Υεμένης ευθύνονται για τους πυραύλους που έπεσαν στην Αίγυπτο, υποστηρίζει το ισραηλινό ΥΠΕΞ

admin

Χαμάς: Το Ισραήλ δολοφόνησε φυλακισμένο ανώτερο στέλεχός μας – Στους δρόμους οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

admin

Σύμπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στον Δνείπερο μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία και μετά… ακύρωσαν τα τηλεγραφήματα

admin

Νέα άφιξη μεταναστών την περασμένη νύχτα στη Λαμπεντούζα

admin

Ιράν: Κρατούμενη δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά

admin

IDF: Η ισραηλινή αεροπορία αναχαίτισε εχθρικό αεροσκάφος που εισήλθε από την Συρία

admin