Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γεωργία ανησυχεί για τα ρωσικά σχέδια για ναυτική βάση στην Αμπχαζία

Η Γεωργία εξέφρασε την “ανησυχία” της για την προσεχή δημιουργία μιας ρωσικής ναυτικής βάσης στην Αμπχαζία, μία από τις αποσχισθείσες φιλορωσικές περιφέρειές της, καθώς θεωρεί πως συνιστά “παραβίαση” της κυριαρχίας της, ανακοίνωσε σήμερα το γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών.

“Τέτοιες ενέργειες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας” της Γεωργίας και “πρόκληση με στόχο να νομιμοποιηθεί η παράνομη κατοχή της Αμπχαζίας”, υπογράμμισε το υπουργείο εκφράζοντας την “ανησυχία” του.

Μερικές ώρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η μελλοντική ίδρυση της βάσης από τον επικεφαλής της Αμπχαζίας, η ανεξαρτησία της οποίας αναγνωρίζεται μόνο από τη Μόσχα.

Ο Ασλάν Μπζάνια, αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος αυτής της αποσχισθείσας περιφέρειας της Γεωργίας, δήλωσε πως υπογράφηκε συμφωνία για μια μόνιμη ναυτική βάση στην περιοχή της Οτσαμτσίρα.

“Υπογράψαμε συμφωνία και στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει μια μόνιμη βάση του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιφέρεια της Οτσαμτσίρα”, δήλωσε ο Μπζάνια στην εφημερίδα Ιζβέστια.

“Όλο αυτό έχει στόχο να αυξηθεί το επίπεδο της αμυντικής ικανότητας τόσο της Ρωσίας όσο και της Αμπχαζίας και αυτού του είδους η αλληλεπίδραση θα συνεχισθεί”, πρόσθεσε. “Υπάρχουν επίσης πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω”, δήλωσε ακόμη.

Η Ρωσία αναγνώρισε την Αμπχαζία και την άλλη αποσχισθείσα περιφέρεια της Γεωργίας, τη Νότια Οσετία, ως ανεξάρτητα κράτη το 2008, αφού ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν απόπειρα της Γεωργίας να ανακαταλάβει τη Νότια Οσετία με ένα πόλεμο που διήρκεσε πέντε ημέρες και τερματίσθηκε στις 12 Αυγούστου 2008.

Related posts

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Σοϊλού επιτίθεται στη γυναίκα του Ιμάμογλου η οποία “κάνει το σήμα της νίκης όπως το PKK”

admin

FT: Το Ιράν διακίνησε κρυφά χρήματα μέσω δύο τραπεζικών κολοσσών – “Βουτιά” για τη μετοχή των Santander και Loyds

admin

Εκλογές στην Τουρκία: Νέοι ψηφοφόροι και γυναίκες θα μπορούσαν να αποφασίσουν το μέλλον της Τουρκίας

admin

31 βαριά άρματα μάχης M1 Abrams των ΗΠΑ έφθασαν στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν τα ουκρανικά πληρώματα

admin

Βρετανία: Πάνω από 2.200 προσκεκλημένοι από 203 χώρες στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου

admin

Ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας προειδοποιεί: Πάμε για περιφερειακό πόλεμο αν το Ισραήλ δεν σταματήσει την επίθεσή του

admin

Αυξάνονται οι απολύσεις στον τεχνολογικό κλάδο παρά το ράλι στη Wall Street και τα ρεκόρ των Alphabet, Meta και Microsoft

admin

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Μιλέι συζήτησε για την κρίση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα

admin

ΗΠΑ: Ο αμερικανικός στρατός άρχισε την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα

admin