Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνονται οι απολύσεις στον τεχνολογικό κλάδο παρά το ράλι στη Wall Street και τα ρεκόρ των Alphabet, Meta και Microsoft

Ο S&P 500 διαπραγματεύεται σε επίπεδο ρεκόρ και ο Nasdaq βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Οι μετοχές της Alphabet έφτασαν σε νέο υψηλό την Πέμπτη, όπως και οι μετοχές της Meta και της Microsoft, οι οποίες ξεπέρασαν τα 3 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με το CNBC.

Ενώ η Wall Street στηρίζει τη Silicon Valley, οι τεχνολογικές εταιρείες περικότπουν τις θέσεις τους με επιταχυνόμενο ρυθμό. Μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο, περίπου 23.670 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από 85 τεχνολογικές εταιρείες, σύμφωνα με τον ιστότοπο Layoffs.fyi. Πρόκειται για τις περισσότερες απολύσεις από τον Μάρτιο, όταν σχεδόν 38.000 άτομα του κλάδου είδαν την πόρτα της εξόδου.

Οι απολύσεις αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα με τη SAP να ανακοινώνει αλλαγές θέσεων εργασίας ή απολύσεις για 8.000 υπαλλήλους και τη Microsoft να περικόπτει 1.900 θέσεις στο τμήμα παιχνιδιών της. Επιπλέον, η υψηλής αξίας fintech startup Brex απέλυσε το 20% του προσωπικού της και η eBay μείωσε 1.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 9% του προσωπικού πλήρους απασχόλησης. Ο Jamie Iannone, διευθύνων σύμβουλος της eBay, δήλωσε στους υπαλλήλους ότι: “Πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα τις ομάδες μας για ταχύτητα – επιτρέποντάς μας να είμαστε πιο ευέλικτοι, να φέρνουμε κοντά τις όμοιες εργασίες και να μας βοηθήσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις πιο γρήγορα”.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η Google επιβεβαίωσε ότι περικόπτει αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την εταιρεία, ενώ η Amazon έχει καταργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα τμήματα Prime Video, MGM Studios, Twitch και Audible. Η Unity ανέφερε ότι μειώνει περίπου το 25% του προσωπικού της και η Discord απολύει το 17% του εργατικού δυναμικού της.

Η αύξηση του αριθμού των απολύσεων έρχεται καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένονται αποτελέσματα τριμήνου από τις Alphabet, Amazon, Apple, Meta και η Microsoft. Οι επενδυτές επαίνεσαν τα μέτρα μείωσης του κόστους που έθεσαν σε εφαρμογή οι εταιρείες πέρυσι ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό, τις αυξήσεις των επιτοκίων, τις ανησυχίες για ύφεση και την πτώση της αγοράς το 2022. Ακόμη και με τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών όμως, η λιτότητα συνεχίζεται.

Οι απολύσεις έφτασαν στο αποκορύφωμά τους τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, όταν 277 τεχνολογικές εταιρείες έκοψαν σχεδόν 90.000 θέσεις εργασίας, καθώς η βιομηχανία της τεχνολογίας αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το τέλος μιας δεκαετούς και πλέον ανοδικής αγοράς. Οι περισσότερες από τις προσπάθειες αναπροσαρμογής πραγματοποιήθηκαν το α’ τρίμηνο του 2023, και ο αριθμός των περικοπών συνέχισε να μειώνεται κάθε μήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο, προτού αυξηθεί προς το τέλος του έτους.

Μια εξήγηση για την αύξηση των απολύσεων του Ιανουαρίου, είναι το ότι οι εταιρείες έχουν μάθει ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα.

Στη Meta, σύμφωνα με τα λόγια του διευθύνοντος συμβούλου Mark Zuckerberg, το 2023 ήταν το “έτος αποτελεσματικότητας” και η μετοχή σημείωσε άλμα σχεδόν 200% παράλληλα με την περικοπή 20.000 θέσεων εργασίας. Σε ολόκληρο τον κλάδο, η τεχνητή νοημοσύνη έδειξε τι ήταν εφικτό να γίνει με την αυτοματοποίηση της εξυπηρέτησης πελατών, την κράτηση ταξιδιών και τη δημιουργία εκστρατειών μάρκετινγκ.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Η εκστρατεία για την τεχνητή νοημοσύνη προκάλεσε ανησυχίες σε πολλές γωνιές της οικονομίας σχετικά με τη μείωση της ανάγκης για ανθρώπινη εργασία καθώς η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο έξυπνη. Όμως έχει πιο άμεσο αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό. Η ζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο μεγάλη που ορισμένες τεχνολογικές εταιρείες μειώνουν το προσωπικό σε τμήματα για να επενδύσουν περισσότερο στην ανάπτυξη προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

“Αυτές οι εταιρείες, σε γενικές γραμμές, μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων που σχετίζονται με σειρές προϊόντων ή τμήματα που δεν ήταν επιτυχημένα, επειδή θέλουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη”, δήλωσε ο Art Zeile, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου DHI.

Ο Zeile σημείωσε ότι οι περικοπές που βλέπουμε φέτος τον Ιανουάριο είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με τους αριθμούς του προηγούμενου έτους.

Τα στελέχη των εταιρειών επιλέγουν διαφορετικό λεξιλόγιο για να μεταδώσουν το μήνυμα της μείωσης των εργαζομένων και των επενδυτών, αλλά η ουσία είναι ότι προσπαθούν να γίνουν πιο εστιασμένοι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Gaming, Phil Spencer, δήλωσε ότι οι απολύσεις της εταιρείας του αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου “σχεδίου” που θα μειώσει τις “περιοχές επικάλυψης”, λίγο περισσότερο από τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft. Η SAP ανέφερε ότι η αναδιάρθρωσή της αποσκοπεί στην αύξηση της “εστίασης σε βασικούς στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης, ιδίως στην επιχειρηματική τεχνητή νοημοσύνη”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai, δήλωσε στους υπαλλήλους ότι “έχουμε φιλόδοξους στόχους και θα επενδύσουμε στις μεγάλες μας προτεραιότητες φέτος” και ότι “για να δημιουργήσουμε την ικανότητα για αυτές τις επενδύσεις, πρέπει να κάνουμε σκληρές επιλογές”. Και στη μονάδα Audible της Amazon, ο διευθύνων σύμβουλος Bob Carrigan δήλωσε ότι “το να γίνουμε πιο λιτοί και πιο αποτελεσματικοί” είναι ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία πρέπει να λειτουργήσει για το “μέλλον”.

Ο Nigel Vaz, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Publicis Sapient, δήλωσε στο CNBC ότι ορισμένες εταιρείες πιθανότατα εξετάζουν την άνοδο που βίωσαν η Meta και η Salesforce μετά τα σημαντικά μέτρα περικοπής κόστους που έλαβαν πέρυσι.

Η Salesforce μείωσε περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της τον Ιανουάριο του 2023 και η μετοχή της κατέληξε να διπλασιαστεί σχεδόν για το έτος, στην καλύτερη επίδοσή της από το 2009. Μετά τις περικοπές που ανακοίνωσε η Meta, οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν την καλύτερη χρονιά τους από τότε που το Facebook έκανε το ντεμπούτο του στον Nasdaq το 2012.

Οι περικοπές δεν περιορίζονται στον τεχνολογικό κλάδο

Οι απολύσεις δεν περιορίζονται στον κλάδο της τεχνολογίας. Η τράπεζα Citigroup ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μειώνει το 10% του εργατικού δυναμικού της. Και την Πέμπτη η Levi Strauss ανέφερε ότι θα απολύσει τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης. Η Paramount έγινε το τελευταίο brand μέσων ενημέρωσης που ανακοίνωσε περικοπές, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Bob Bakish να λέει την Πέμπτη ότι η επιχείρηση πρέπει να “να ξοδεύει λιγότερα”.

Στον τομέα της τεχνολογίας, μια σειρά εταιρειών, μεγάλων και μικρών, που καλύπτουν την καταναλωτική και την επιχειρηματική αγορά, καταργούν θέσεις εργασίας.

Στις μεγάλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, υπάρχει μια “έντονη εστίαση” στην κερδοφορία, τα περιθώρια κέρδους και τη μείωση του κόστους, δήλωσε ο Tim Herbert, επικεφαλής έρευνας της CompTIA, η οποία παρακολουθεί τις τάσεις σε ολόκληρο τον τεχνολογικό τομέα. Όμως, πρόσθεσε, υπάρχει μια “τεράστια βάση” μικρών και μεσαίων τεχνολογικών εταιρειών σε όλες τις ΗΠΑ και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργολάβοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά.

Ωστόσο, ο Herbert συμφωνεί με τον Zeile, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να πανικοβληθούμε για τις απολύσεις του Ιανουαρίου.

“Υπάρχουν πολλές “αποχρώσεις” στα δεδομένα, οπότε θέλουμε πάντα να είμαστε λίγο προσεκτικοί και να μην τα ερμηνεύουμε υπερβολικά”, δήλωσε ο Herbert. “Δεν θέλουμε ποτέ να κολλάμε σε ένα μήνα δεδομένων ή ακόμη και σε δύο μήνες δεδομένων”.

Ενώ οι επενδυτές θα αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις επιχειρηματικές και καταναλωτικές δαπάνες στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων την επόμενη εβδομάδα, οι τελευταίες μακροοικονομικές εκθέσεις παρέχουν ορισμένους λόγους για αισιοδοξία.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο το δ’ τρίμηνο και ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3% στο δ’ τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας την εκτίμηση της Wall Street για αύξηση 2%. Παράλληλα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση στο τρίμηνο, από 5,9% πέρυσι. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το αποκορύφωμά του στην εποχή της πανδημίας στα μέσα του 2022.

Η αγορά σημειώνει ράλι, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι αυτά τα βασικά στοιχεία θα οδηγήσουν στην πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) το 2024, αφού η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια 11 φορές σε λιγότερο από δύο χρόνια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Ο Vaz δήλωσε ότι πολλοί ηγέτες εταιρειών είναι αισιόδοξοι για το γεγονός ότι “ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται ουσιαστικά”, την ίδια στιγμή που “οι δαπάνες επανέρχονται ουσιαστικά σε πολλούς τομείς”.

Related posts

Rakuten: Εκδίδει νέες μετοχές για να αντλήσει $2,46 δισ.

admin

Νέες επιδρομές της Τουρκίας κατά Κούρδων στο Ιράκ: “Θα συνεχίζουμε μέχρι να μη μείνει ούτε ένας”

admin

Μπάιντεν: Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας

admin

Το Ιράν αρνείται – τουλάχιστον επισήμως – ότι εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

admin

ΗΠΑ: Συνομιλία Μπάιντεν-Μακάρθι για την “οριστικοποίηση” της συμφωνίας ορίου χρέους

admin

Carnival: “Βλέπει” πλήγμα στην κερδοφορία λόγω Ερυθράς Θάλασσας

admin

ΗΠΑ: Εισαγγελέας κατηγορεί το FBI για την έρευνα κατά Τραμπ για τις σχέσεις με Ρώσους

admin

Γάζα: Η Νικαράγουα επιδιώκει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να σταματήσει τις εξαγωγές γερμανικών όπλων στο Ισραήλ

admin

Αρμενία: Έχει υποδεχθεί πάνω από 50.000 πρόσφυγες έφθασαν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin