Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Ηρακλής ΙΙΙ: 50%-50% το κόστος για τράπεζες και Δημόσιο

Με αυστηρές προδιαγραφές και αυξημένο κόστος για τις τράπεζες θα συνταχθεί ο μηχανισμός κάλυψης των τιτλοποιημένων δανείων με κρατικές εγγυήσεις Ηρακλής ΙΙΙ.

Ασφαλείς πληροφορίες του -.gr αναφέρουν ότι, σε αντίθεση με τον Ηρακλή ΙΙ (σ.σ. που αποτέλεσε επέκταση του πρώτου σχήματος), το κόστος θα επιμεριστεί 50% για τις τράπεζες και 50% για το Δημόσιο. Οι τράπεζες που θα κάνουν χρήση των κρατικών εγγυήσεων του υπό διαμόρφωση νέου σχήματος κρατικής στήριξης θα κληθούν, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της διαδικασίας, να αυξήσουν τις προβλέψεις τους ενώ και η προμήθεια που θα πληρώσουν θα είναι υψηλότερη.

Η αυστηροποίηση του πλαισίου προκύπτει από τις νέες προδιαγραφές της Κομισιόν. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν - ότι το νέο αυστηρό πλαίσιο ενδεχομένως να είναι αποτρεπτικό για όσους επιδιώκουν να ενταχθούν σ’ αυτό και η λύση των πωλήσεων πιθανόν να είναι πιο συμφέρουσα.

Υπό διαμόρφωση

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν αρχίσει, σε πρώιμο επίπεδο, τη διαμόρφωση των κειμένων του Ηρακλή ΙΙΙ και, με βάση το χρονοδιάγραμμα, τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος επ’ αυτού. Στην Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούν στενά τη διαδικασία και βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο.

Προβληματισμός

Οι επί το αυστηρότερο αλλαγές του θεσμικού πλαισίου προκαλούν προβληματισμό στα τραπεζικά επιτελεία. Κάτι που αποτυπώθηκε από τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών στην πρώτη συνάντηση που είχαν αμέσως μετά τις εκλογές με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη. Ο προβληματισμός έγκειται στην αύξηση του κόστους για το τραπεζικό σύστημα.

Τα πακέτα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ηρακλή ΙΙΙ επιδεικνύουν οι μικρές τράπεζες, με αιχμή την Attica Bank αλλά και την Παγκρήτια. Επίσης, από το μέτωπο των συστημικών τραπεζών υπάρχουν σε αναμονή πακέτα τιτλοποιημένων δανείων για τα οποία ο σχεδιασμός προέβλεπε την ένταξή τους στον μηχανισμό στήριξης με κρατικές εγγυήσεις. Πρόκειται για το Frontier II, το τελευταίο πακέτο τιτλοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, το Sunrise III, το τελευταίο επίσης πακέτο τιτλοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, και το Solar, το οποίο αποτελείται από εταιρικά δάνεια και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Related posts

Πόσο κόστισε στον πλούτο των νοικοκυριών η πανδημία

admin

Σταϊκούρας: Οι τράπεζες να ανοίξουν την κάνουλα των δανείων σε ΜμΕ

admin

Κέρδη διπλάσια του αναμενόμενου για την Societe Generale το Q2

admin

«Τορπιλίζει» τιτλοποιήσεις και Ηρακλή ο νέος πτωχευτικός νόμος

admin

Alpha: Αμεση ρευστότητα σε ΜμΕ με επιδότηση επιτοκίου 100%

admin

Στο 3% ανήλθαν τα επιτόκια στη Νορβηγία, πιθανές κι άλλες αυξήσεις

admin

ΤΜΕΔΕ: Θα διατηρήσει ποσοστό περί το 5% στην Attica Bank

admin

Μυλωνάς: Τέσσερις τομείς που πρέπει να εστιάσουν οι μεταρρυθμίσεις

admin

Πειραιώς: Δάνεια άνω του €1 δισ. σε ΜμΕ με εγγύηση από Αναπτυξιακή

admin