Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματικοί τριγμοί σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια

Οι τριγμοί στην κυβερνώσα παράταξη, αλλά και στο αντιπολιτευτικό πεδίο, όπου καταγράφονται διαδικασίες… εξομάλυνσης στο εσωτερικό των κομμάτων (ενδεικτικές οι συνεδριάσεις στο ΠΑΣΟΚ), καθώς και στην Εκκλησία, η οποία μεταφέρει από άμβωνος τη διαφωνία της, συνεχίζονται για την «ισότητα στον γάμο» στην τελική ευθεία εισόδου του νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί άλλωστε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και μια κρίσιμη μάχη εντυπώσεων, που θα αφορά την εικόνα συνοχής της κάθε πτέρυγας, εξού και συνεχίζονται οι παρασκηνιακές επαφές.

Δύο 24ωρα προτού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση (βράδυ Τετάρτης) και χωρίς διάθεση από την κυβέρνηση για καθοριστικές τροποποιήσεις εξακολουθούν να «καίνε» οι φωτιές που άναψαν στη ΝΔ τόσο η αποχή του Μάκη Βορίδη από την ψηφοφορία με την ανοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και οι αναφορές του υπουργού Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Το Μαξίμου σπεύδει να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο, επιδιώκοντας να κυλήσουν ομαλά οι επόμενες ημέρες μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ενδεικτική η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης, ότι «η κυβερνητική δραστηριότητα δεν είναι μονοθεματική» και ότι κάθε ζήτημα «έχει το δικό του ειδικό βάρος, τη δική του εμβέλεια» ανάμεσα στα πολλά που απασχολούν τους πολίτες. Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στις παρεμβάσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς ξορκίζει τις συζητήσεις για την… αριθμητική των «ναι», των «όχι» και της αποχής, με κυρίαρχη «γραμμή» ότι το μόνο ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να περάσει ο νόμος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας συνεχίζει σε κάθε εμφάνιση ενώπιον κομματικού ακροατηρίου να μιλάει ενωτικά, στρέφοντας το ραντάρ των γαλάζιων στην ανάγκη στήριξης συνολικά της δουλειάς της κυβέρνησης, όσο κι αν στο παρασκήνιο εξελίσσονται συζητήσεις με αιχμές. «Οσοι περιμένουν ότι η παράταξη θα διαιρεθεί κάνουν λάθος» ήταν η πιο πρόσφατη αποστροφή του Βορίδη από την Κρήτη, ενόσω ο Νικήτας Κακλαμάνης επέμεινε (Open) στη θέση του ότι όποιος υπουργός διαφωνεί παραιτείται. «Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου και σε αυτό συγκλίνουν, νομίζω, όλες οι απόψεις των συνταγματολόγων μας» σχολίασε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης (ERT News).

ΣΥΡΙΖΑ: Σύγχυση και θολό τοπίο

Το νομοσχέδιο για την εξίσωση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν καν την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: από τη μια πρόκειται για ένα θέμα που αφορά προσωπικά και τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, ενώ από την άλλη ήταν αυτό που προκάλεσε σύγχυση όσον αφορά την πιθανότητα επιβολής κομματικής πειθαρχίας για την υπερψήφισή του. Μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου, στον ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια για το τι μέλλει γενέσθαι: «Είναι πολύ νωρίς να πω. Εβαλε περιορισμένη διαβούλευση μιας εβδομάδας ενώ έχει προκύψει ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης με τον υπουργό Επικρατείας να μην ψηφίζει το νομοσχέδιο (…) Εμείς σε όποιο νομοσχέδιο και άρθρο συμφωνούμε θα το ψηφίζουμε» ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος (Σκάι), αφήνοντας το χρονικό περιθώριο να εξεταστούν οι διατάξεις που κατατέθηκαν.

Στην Κουμουνδούρου θέλουν η προσοχή να πέσει στην πλευρά της κυβέρνησης για τις γαλάζιες διαρροές. Και παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση οδεύει στο «ναι» επί της αρχής, είναι δεδομένο πως υπάρχουν βουλευτές που αντιδρούν, ακόμα και στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε, ωστόσο ο αριθμός τους φέρεται να είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τα προβλήματα που θα υπήρχαν αν ο νόμος ήταν πιο προωθημένος – και αφορούσε και το ζήτημα της παρένθετης κύησης, για το οποίο προβληματισμούς έχουν εκφράσει και στελέχη με στρατηγικές θέσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, ενώ αρνητικά έχει εκφραστεί το ΚΚΕ διά του Δημήτρη Κουτσούμπα.

Related posts

«Κάτι μεσολάβησε και παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι σαφές», λέει ο Νίκος Παππάς

admin

Πλεύρης για Κιβωτό του Κόσμου: Αν ισχύουν οι καταγγελίες, κόσμος θα μπει φυλακή

admin

Στήνει οχυρωματικά κατά των αλλαγών

admin

Απέτυχαν τα φροντιστήρια για τον γάμο ομοφύλων θα αρχίσουν τα ιδιαίτερα στη ΝΔ

admin

Καναντέρ: Ξαναρχίζει η παραγωγή των θρυλικών αεροσκαφών – Η Ελλάδα εξασφάλισε συμβόλαιο

admin

Ερευνα για τη «μονταζιέρα» ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης

admin

Δένδιας: Εξελίξεις το 2023 για την ΑΟΖ με Αλβανία

admin

Ομόφυλα ζευγάρια: Τα «βαριά» της χαρτιά ρίχνει η Ν.Δ. για να κάμψει τις αντιστάσεις των διαφωνούντων

admin

Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Να εκφράσουμε την κοινωνική πλειοψηφία

admin