Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ στο πλάνο της ΗIG Capital

Στην αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων που θα διαθέσει την προσεχή τετραετία για την εξαγορά υποδομών logistics προχωρά η HIG Capital.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μπήτρο, επικεφαλής του fund στην ελληνική αγορά, ο προσανατολισμός επενδύσεων στην παρούσα φάση είναι η εξαγορά υποδομών σε Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά τη διασύνδεση της ελληνικής βάσης που έχει δημιουργήσει με την κεντρική Ευρώπη.

Ο ίδιος, προ μηνών είχε αναφέρει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια της προσεχούς περιόδου θα κυμανθούν στα 350 εκατ. ευρώ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης τους. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του χθες στο Athens Investment Forum 2023, ανάφερε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα επανεκτιμήθηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει τους παραπάνω σκοπούς και πλέον φθάνει τα 600 εκατ. ευρώ. Επεσήμανε επίσης ότι μετά το μπαράζ εξαγορών ελληνικών εταιρειών του κλάδου logistics προχωρά η συγχώνευση και η ενοποίηση των λειτουργιών τους, ενώ παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον για τη διασύνδεση τους με λιμενικές υποδομές.

Ο ίδιος τέλος επισήμανε πως στην εγχώρια αγορά από το 2014, περίοδο εισόδου της HIG Capital με τοποθετήσεις σε distressed assets (σ.σ. εξαγορά των δανείων της Μαίλλης), πολλά έχουν αλλάξει με το οικονομικό περιβάλλον να έχει ωριμάσει και να μπορεί να υποδεχθεί περισσότερες στρατηγικές επενδύσεις.

Προς επίρρωση των λόγων του ανάφερε πως πλέον οι ζητούμενες επενδυτικές αποδόσεις κυμαίνονται στο 12-15% από 15-20% που κυμαίνονταν εν μέσω κρίσης.

Υπενθυμίζεται πως στην παρούσα φάση, πως η αξία του ενεργητικού των επενδύσεων της HIG σε Logistics και ξενοδοχεία στην εγχώρια αγορά ανέρχεται στο 1,35 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας το στόχο του 1,5 δισ. ευρώ, που είχε θέσει αρχικώς η διοίκηση.

Σε ότι αφορά τον κλάδο logistics, μετά την απόκτηση πλειοψηφικής θέσης σε έξι εταιρείες του κλάδου (με τελευταία την Βεϊνόγλου), η Inventio (βραχίονας της HIG Capital) στοχεύει αφενός στις συνέργειες και στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης λειτουργικής πλατφόρμας αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής, αλλά και στην επέκταση των υπηρεσιών του συγκεκριμένου βραχίονα «έως στη Γερμανία».

Η σημαντικότερη επένδυση πάντως στην παρούσα φάση αφορά στη δημιουργία του logistics hub (με προβλήτα) στον Ασπρόπυργο, στις πρώην εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδος, επένδυση που σήμερα υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κ. Μπήτρο σήμερα ο αθροιστικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 420 εκατ. ευρώ (350 εκατ. ευρώ αφορούν τον τομέα logistics) ενώ εκτιμάται ότι στην 5ετία αυτός θα αγγίξει τα 600-700 εκατ. ευρώ.

Related posts

PwC Ελλάδας-Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση €4,4 εκατ. για το «Sunbrewed»

admin

Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου της Mytilineos

admin

Εξαγόρασε εταιρία λύσεων πληροφορικής στα ξενοδοχεία η Epsilon Net

admin

Νέα προσφορά από τη Shell για αγορές καυσίμων

admin

Νέα επικεφαλής του τμήματος Tax Services της Grant Thornton η Τζένη Πάνου

admin

Βουγιούκας (Τράπεζα Ηπείρου): Εχουν κάνει μεγάλα βήματα οι συνεταιριστικές τράπεζες

admin

Παγκόσμια συμμαχία με την Shopify ανακοίνωσε η EY

admin

Ζημιές έναντι κερδών στο εννεάμηνο για τη SATO

admin

Helleniq Energy: Ομιλία Π. Δαβέρου στο τρίτο Law Forum on Taxation

admin