Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενας φαρμακοποιός, ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία εξέλεξε χθες τον Οζγκούρ Οζέλ ως νέο ηγέτη του, τερματίζοντας τη 13ετή θητεία τού νυν Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τις τοπικές εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο 49χρονος Οζέλ διατελούσε αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP από το 2015 και είναι βουλευτής από το 2011. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Σεπτέμβριο, μετά την οδυνηρή ήττα του Κιλιτσντάρογλου και της συμμαχίας στην οποία είχε ενταχθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβερνώσα πολιτική συμμαχία του τον Μάιο, όταν διεξήχθησαν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Τεταμένο συνέδριο

Ο Οζέλ, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, έλαβε 812 από 1.366 ψήφους σε ένα τεταμένο, πολύωρο συνέδριο του κόμματος στην Αγκυρα και για την ανάδειξή του χρειάστηκαν δύο γύροι ψηφοφορίας. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου», είπε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ ευχαρίστησε τον Κιλιτσντάρογλου για τη δουλειά του στο κόμμα. «Ξεκινάμε τον δρόμο για τη νίκη στις τοπικές εκλογές. Πιστέψαμε στη μετατροπή της απελπισίας σε ελπίδα, είμαστε αισιόδοξοι», πρόσθεσε ενώ υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει μια «συμπεριληπτική πολιτική», περιτριγυρισμένος από μέλη του κόμματος που τον χειροκροτούσαν και ενώ στεκόταν δίπλα στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Στήριξη Ιμάμογλου

Ο Ιμάμογλου υποστήριξε τον Οζέλ σε μια προσπάθεια να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που εδώ και καιρό έχει βαλτώσει από τις εσωτερικές διαμάχες. Μετά τη νίκη των δημοτικών εκλογών του 2019 στην Κωνσταντινούπολη και τον τερματισμό της πολυετούς διοίκησης της πόλης από το κόμμα του Ερντογάν, ο Ιμάμογλου θεωρήθηκε πιθανός νέος ηγέτης του κόμματος και διεκδικητής της προεδρίας. Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου επέλεξε να είναι ο ίδιος υποψήφιος εναντίον του Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου, παρότι μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να επιτύχει ούτε μία νίκη. Μετά την ψηφοφορία, δέχθηκε πυρά επειδή αρνήθηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του CHP, που ιδρύθηκε από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Στη φιλελεύθερη Σμύρνη

Ο Οζέλ πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του εργαζόμενος ως φαρμακοποιός στο κοινωνικά φιλελεύθερο θέρετρο του Αιγαίου, τη Σμύρνη. Τελικά έγινε επικεφαλής της ένωσης φαρμακείων της Τουρκίας και εξελέγη βουλευτής το 2011. Διεκδίκησε χθες την ηγεσία του κόμματος ως υποψήφιος για την «αλλαγή». Αλλά η ψηφοφορία επικεντρώθηκε πολύ περισσότερο σε προσωπικότητες παρά σε συγκεκριμένες πολιτικές. Ο Κιλιτσντάρογλου συνέκρινε τις απόπειρες να τον καθαιρέσουν με «μαχαιριές στην πλάτη». Ο Οζέλ απάντησε ότι ήθελε «να γράψει μια νέα ιστορία και να αναδιαμορφώσει την τουρκική πολιτική».

«Μεταφέρω την κληρονομιά του μεγάλου ηγέτη μας Ατατούρκ με τιμή μέχρι σήμερα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου στην πλατφόρμα κοινωνικών μηνυμάτων Χ μετά τα αποτελέσματα και συνεχάρη τον Οζέλ. «Σήμερα, με την απόφαση που πήραν οι εκπρόσωποι του συνεδρίου μας, αποχαιρετώ τη θέση του προέδρου». Ο Οζέρ Σενκάρ, επικεφαλής εταιρείας δημοσκοπήσεων, σχολίασε ότι η νίκη του Οζέλ θα μπορούσε να αλλάξει την τάση αποπολιτικοποίησης στην Τουρκία μετά τις εκλογές του Μαΐου. «Η ένωση Οζέλ – Ιμάμογλου θα μπορούσε να είναι μια πολύ σημαντική καμπή στην πολιτική της χώρας», τόνισε.

Το ραντεβού του Μαρτίου

Ο Οζέλ θα οδηγήσει τώρα το CHP στις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, όπου το κόμμα ελπίζει να διατηρήσει τους βασικούς δήμους που κέρδισε το 2019, συμπεριλαμβανομένων της πρωτεύουσας Αγκυρας, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, της Κωνσταντινούπολης, και άλλων μεγάλων πόλεων.

Μιλώντας στην επαρχία Ρίζε της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες, ο Ερντογάν επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συνδέεται με τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτι που το CHP αρνείται. «Το ένα δεν είναι καλύτερο από το άλλο. Δεν διαφέρουν μεταξύ τους», είπε ο Ερντογάν για τον Οζέλ και τον Κιλιτσντάρογλου. «Περπάτησαν ώμο ώμο με την τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε.

Related posts

Ο διορισμός της Δημαδάμα και το παράδειγμα με το Κέντρο

admin

Κασσελάκης: «Οι στημένες ‘τυχαίες’ συναντήσεις υποτιμούν και τον πολιτικό και τους πολίτες»

admin

Σφοδρή σύγκρουση Πολάκη-Γεωργιάδη για τα απογευματινά χειρουργεία – «Μας κοροϊδεύετε» – «Άντε από δω»

admin

«Ανοιχτό Αιγαίο» με ετήσια βίζα για επισκέψειςτούρκων πολιτών

admin

Παράλληλοι εμφύλιοι σε έναν ανοιχτό πόλεμο

admin

Εκλογές: Πότε θα γίνουν, τι συζητούν πολιτικοί και δημοσιογράφοι

admin

Η κυβέρνηση ανοίγει τώρα την «επιθετική» νομοθετική ατζέντα

admin

Η Τουρκία «κόβει» το Αιγαίο στα δύο με παράνομη ΝΟΤΑΜ

admin

Η Ντόρα Μπακογιάννη προσφέρει σοκολατάκια και αυτοτρολάρεται στο Tik Tok

admin