Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανοιχτό Αιγαίο» με ετήσια βίζα για επισκέψειςτούρκων πολιτών

Η διευκόλυνση των επισκέψεων τούρκων πολιτών σε νησιά του Αιγαίου οποιαδήποτε… εποχή του χρόνου ανακοινώνεται, εκτός απροόπτου, σήμερα, καθώς στην ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας περιλαμβάνεται το νέο, έστω πιλοτικό, πρότζεκτ έκδοσης βίζας.

Η πρωτοβουλία αποτελεί ουσιαστικά προϊόν συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και μόλις οριστικοποιηθεί διμερώς θα σηματοδοτήσει ένα πιο… ανοιχτό Αιγαίο για τους γείτονες, δηλαδή την προνομιακή είσοδό τους σε 10 νησιά και σε ετήσια βάση. Κατά πληροφορίες, το κόστος για τη βίζα θα ανέρχεται στα 60 ευρώ. Η μέγιστη διάρκειά της θα είναι επτά ημέρες, με 12μηνη όμως ισχύ για συγκεκριμένα νησιά στο Βορειοανατολικό, Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο: Λέσβος, Χίος, Λήμνος, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Ρόδος, Κως, Σύμη και Καστελλόριζο. Για τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες εμπλέκονται, όπως δημοσίευσαν από χθες «ΤΑ ΝΕΑ», το υπουργείο Μετανάστευσης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεδομένου ότι η βίζα θα εκδίδεται επί τόπου στον νησιωτικό προορισμό, με τους αστυνομικούς επιφορτισμένους με κάθε πτυχή της «θεώρησης εισόδου» και με τους αναγκαίους ελέγχους.

Ξεπερνιέται το εμπόδιο της Σένγκεν

Για την εφαρμογή του μέτρου στρέφει προς την Ελλάδα το… ραντάρ παρακολούθησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία άναψε πράσινο φως για την εν λόγω ειδική συνθήκη – ενόσω η Αγκυρα επιμένει να διεκδικεί την κατάργηση της βίζας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με το ευρωπαϊκό θετικό σινιάλο σε ό,τι αφορά νησιά του Αιγαίου ξεπερνιέται συνεπώς το εμπόδιο της Σένγκεν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τοπίο δεν μπορεί να αλλάξει εφόσον προκύψουν δυσάρεστες καταστάσεις στην ελληνοτουρκική συνεργασία. Προηγήθηκαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις μεταξύ του υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη και της ευρωπαίας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον, μεταξύ του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια και της Γιόχανσον, ενώ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ Ιωάννης Βράιλας ανέλαβε την τελική ανταλλαγή επιστολών ώστε να κλείσει το θέμα. Για μέτρο που «φέρνει κοντά τους δύο λαούς» μιλάει ο Καιρίδης, υποστηρίζοντας χθες (Πρώτο Πρόγραμμα) ότι είναι κάτι που το θέλουν «και οι ακρίτες μας» ενώ, παραπέμποντας στις οικονομικές διαστάσεις, σχολίασε ότι θα αφορά και νησιά που «δεν έχουν τσάρτερς, παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο».

Μεταναστευτικό και ασφάλεια

Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε διμερής συμφωνία δεδομένου ότι το ευρωτουρκικό ζήτημα ορίζεται από την κοινή δήλωση του 2016, ωστόσο επιχειρούνται ελληνοτουρκικά, επιχειρησιακού τύπου, βήματα προς τα εμπρός. Εξού και για την ατζέντα Αιγαίου και Εβρου και ευρύτερα για θέματα ασφάλειας κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον Γερλίκαγια και τους συμβούλους του ο Καιρίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στο τουρκικό κλιμάκιο περιλαμβάνονται τουλάχιστον άλλα τέσσερα πρόσωπα-κλειδιά: ο διοικητής της ακτοφυλακής Αχμέτ Κεντίρ (παρών από την ελληνική πλευρά θα είναι ο αρχηγός του Λιμενικού Γιώργος Αλεξανδράκης), ο γενικός διευθυντής της τουρκικής αστυνομίας Ερόλ Αϊγιλντίζ, ο διοικητής της χωροφυλακής Αρίφ Τσετίν και ο επικεφαλής διαχείρισης θεμάτων μετανάστευσης Ατίλα Τόρος.

Ανταλλαγή αξιωματικών σε Ελλάδα και Τουρκία

Μία από τις επιχειρησιακές πτυχές είναι η προοπτική «ανταλλαγής» αξιωματικών Λιμενικού και Αστυνομίας. Εγκυρες πηγές επιβεβαιώνουν ότι στόχος είναι «στη βάση μιας πολιτικής συνεννόησης» να αναβαθμιστεί η επικοινωνία με απευθείας υπηρεσιακές επαφές. «Να μιλούν οι αρχηγοί», όπως λένε. Το σχέδιο εγκατάστασης τούρκου αξιωματικού στη Λέσβο και έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη, προκειμένου οι δύο πλευρές να έχουν πληρέστερη ενημέρωση και, προφανώς, να αλληλοελέγχονται, θεωρείται κλειδωμένο. Δείχνει να είναι και δυναμικό, δεδομένης της πρόθεσης να λαμβάνονται αποφάσεις ανάλογα με τις συνθήκες επί του πεδίου. Δηλαδή, να είναι εφικτή, εάν χρειαστεί, η παρουσία αξιωματικών σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος – στη Ρόδο, στο Κουσάντασι κ.ο.κ.

Related posts

Μονή Εσφιγμένου κατά Βελόπουλου: Επιβεβαιώνει ότι είχε παράνομες συναλλαγές με καταληψίες στο Άγιο Όρος

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Μετασχηματισμό προαναγγέλλει ο Κασσελάκης και με αλλαγή ονόματος (;)

admin

Πρώτη εμφάνιση Τσίπρα στα νέα του καθήκοντα στο Συμβούλιο της Ευρώπης

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Να ακυρωθεί η εκδικητική απόφαση Μενδώνη για την έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

admin

Σε… «πατάτα» χρεώνει το Newsletter Gate η ΝΔ – Σκάνδαλο και ανικανότητα καταλογίζει η αντιπολίτευση

admin

Προξενεία στη Λιβύη, γεωτρύπανα στο «τριεθνές»

admin

Εξορμήσεις Κασσελάκη πριν τον ντύσουν στο χακί

admin

Πριν από τις ευρωεκλογές η απόφαση για τη διαρροή δεδομένων

admin

Τα ευρωμπλόκα για Μπελέρη

admin