Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελιγμός Ράμα με τον «εκλεγμένο δήμαρχο» Μπελέρη

Ελιγμό με μια σιβυλλική δήλωση έκανε χθες ο Εντι Ράμα στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη και της απόρριψης του αιτήματος ορκωμοσίας του από το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Την οποία επιλέγει να σχολιάσει ως «νομικά ορθή» παρά την επιμονή του ότι το θέμα δεν έχει πολιτικές αποχρώσεις και παρασκήνιο. Πέραν αυτού όμως, ο αλβανός πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ρητώς τον Μπελέρη «εκλεγμένο δήμαρχο», κάνοντας το θετικό βήμα της αποδοχής της εκλογής του. Και, παράλληλα, χαρακτηρίζει «ηττημένο» τον αντίπαλό του, Γκέργκι Γκόρο, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον να ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου στη Χειμάρρα. Ο Ράμα κάνει λόγο για ένα αδιέξοδο που χρήζει «επίλυσης», χωρίς, ωστόσο, να απαντά στο πώς θα λυθεί.

Με απλά λόγια, λέει ότι ο Γκόρο δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί δημαρχία αλλά δεν μπορεί ούτε και ο Μπελέρης, τουλάχιστον μέχρι να επιλυθούν οι εκκρεμότητές του με την αλβανική Δικαιοσύνη. Ανοιξε μεν μια «χαραμάδα» για τη λύση, όπως σημείωναν χθες διπλωματικές πηγές της Αθήνας… Αλλά άφησε ταυτόχρονα να πλανάται και το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών στη Χειμάρρα…

Υποψήφιος Δούκας για την ΚΕΔΕ

Ο κύβος ερρίφθη κι ο Χάρης Δούκας, μετά τον Δήμο Αθηναίων, έβαλε… πλώρη για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Για τη σκέψη του να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον «γαλάζιο» Λάζαρο Κυριζόγλου σας είχα ενημερώσει προ ημερών, απλώς χρειάστηκε, στο μεταξύ, να κάνει μερικές διερευνητικές επαφές σε συνεργασία και με τον Νίκο Ανδρουλάκη ώστε η απόφασή του να «κλειδώσει» και να ανακοινωθεί επισήμως. Ενώ, εξ όσων ακούω, η κόντρα του με την κυβέρνηση για την αλλαγή της διοίκησης της «Ανάπλαση ΑΕ» ήταν το «κερασάκι στην τούρτα». Κι ενίσχυσε την αποφασιστικότητά του να βγει μπροστά για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου στην ένωση των δημάρχων της χώρας.

Στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ

Διόλου τυχαία, λοιπόν, στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο Δούκας ζητά πλατιές συμμαχίες κάνοντας ένα κάλεσμα κατά βάση… αντικυβερνητικό: «Οσοι στέκονται με αντιλήψεις υποταγής δίπλα στην κεντρική, συγκεντρωτική εξουσία, δεν θέλουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στο έργο μας. Αυτές επιτάσσουν ένα νέο, δυνατό αυτοδιοικητικό κίνημα, απαλλαγμένο από κομματικές μονομέρειες, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απόψεων και θα σπάει στεγανά». Η πρώτη θετική αντίδραση ήρθε πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ, διά του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Αθήνας, Κώστα Ζαχαριάδη.

Ψάχνουν απαντήσεις για το Παρίσι

Σε περίπτωση που σας απασχολεί κι εσάς ιδιαιτέρως το πρόγραμμα του Στέφανου Κασσελάκη, να σας ενημερώσω ότι γύρισε τελικά χθες από το ταξίδι-εξπρές στο Παρίσι που είχε – απ’ ό,τι λένε οι κακές γλώσσες – αιφνιδιάσει ακόμη και συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Διευκρινίσεις για το ποιοι ήταν τελικά οι «επαγγελματικοί λόγοι» για τη σύντομη εξόρμηση με τον σύζυγό του στην Πόλη του Φωτός δεν υπήρξαν, πάντως φρόντισε να είναι χθες στην Κουμουνδούρου κανονικά για προγραμματισμένα ραντεβού και συνεδριάσεις.

Σύγκρουση και με εξώδικα

Τα εσωτερικά δράματα πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τελειώνουν. Και έγινε θέμα συζήτησης χθες η εντυπωσιακή ευθιξία με την οποία αντέδρασε η συνεργάτιδα του Κασσελάκη και συντονίστρια των think tank Διάνα Βουτυράκου σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Εποχή». Η Βουτυράκου έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα και στον δημοσιογράφο Μπάμπη Γεωργούλα κατηγορώντας τους για fake news και διαστρέβλωση των θέσεών της, εμφανίζοντάς τη να μην αντιδρά ξεκάθαρα εναντίον της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η εφημερίδα – οφείλω να σημειώσω – βρίσκεται κοντά στις απόψεις κύκλων στελεχών που έχουν αποχωρήσει, πλέον, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση, λοιπόν, στο σχόλιο της εφημερίδας μάλλον αποτυπώνει το κλίμα που «βράζει»…

Τήρηση δεσμεύσεων «στο ακέραιο…»

«Ακούμε με σεβασμό τις αποφάσεις της Εκκλησίας» σχολίασε ο Παύλος Μαρινάκης χθες ερωτηθείς για την εγκύκλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέκταση του γάμου και της τεκνοθεσίας στα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια, επιμένοντας ωστόσο ότι η σχετική δέσμευση του Πρωθυπουργού θα τηρηθεί «στο ακέραιο». Χωρίς καμία, βέβαια, ένδειξη για τον χρόνο και τις λεπτομέρειές της… Σημειώνω, ωστόσο, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, στάθηκε κυρίως στο θέμα των παιδιών. «Να σκεφτόμαστε τα παιδιά και να σεβόμαστε τους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει παιδιά κάποιοι εξ αυτών και μόνοι τους με μεγάλες θυσίες».

Απαντώντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, στις πολύ σκληρές αναφορές της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την ομόφυλη γονεϊκότητα, με διατυπώσεις για παιδιά «αξεσουάρ» ή «κατοικίδια» που χρησιμοποιούνται ως «εργαλείο ακτιβιστικής πίεσης».

Related posts

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Απορρίπτεται ασυζητητί η λύση δύο κρατών στην Κύπρο

admin

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αδιαμφισβήτητη νίκη της ΝΔ – Κομματική απειθαρχία στον ΣΥΡΙΖA

admin

Τέμπη: Ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

admin

Χρήστος Σταϊκούρας: Η περιπέτεια με την υγεία του, ο γάμος και οι… αδυναμίες του

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα οι εργασίες της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής

admin

Χωρίς πολιτική δημιουργία

admin

Στις 12 Ιουλίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

admin

Οταν η ανανέωση γίνεται και αναγκαιότητα

admin

«Καρφιά» Μητσοτάκη σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: «Να φύγω εγώ και να έρθει ποιος;»

admin