Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Επαφές με επόπτη για πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ΤΧΣ

Σε πρώιμες συζητήσεις με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με αντικείμενο το ενδεχόμενο να επιτραπεί, κατά το προηγούμενο της Eurobank, πρόγραμμα επαναγοράς, το οποίο θα αφορά μόνο σε μετοχές κυριότητας ΤΧΣ.

Κατά τις πρόσφατες παρουσιάσεις, πριν τη διάθεση του 22% από το ΤΧΣ, η διοίκηση της Εθνικής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο, ως «εργαλείο» περαιτέρω μείωσης της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η αναφορά του θέματος σε ομαδικές παρουσιάσεις δείχνει ότι έχει προηγηθεί προεργασία με τον SSM για το ζήτημα.

Μετά τη διάθεση του 22%, το ΤΧΣ κατέχει το 18,39% της Εθνικής. Μικρό μέρος του παραπάνω ποσοστού ( σ.σ. ως 5%) θα μπορούσε να επαναγορασθεί από την τράπεζα και να ακυρωθεί, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής επιβράβευσης μετόχων, εφόσον το επιτρέψει ο SSM. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εν όψει της τακτικής γενικής συνέλευσης του 2024. Σημειώνεται ότι τον προσεχή Μάιο ολοκληρώνεται και η εξάμηνη lock-up period για το ΤΧΣ όσον αφορά μετοχές ΕΤΕ.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει καθοδηγήσει τους επενδυτές για μέρισμα χρήσης 2023, που θα αντιστοιχεί σε περίπου 25% με 30% των καθαρών κερδών, εφόσον, όμως, εγκριθεί από τη Φρανκφούρτη πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ΤΧΣ, με σκοπό την ακύρωση, το ύψος του μερίσματος μπορεί να μεταβληθεί καθώς η ακύρωση μετοχών συνεπάγεται έμμεση αξία για τους μετόχους.

Υπενθυμίζεται ότι η τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας το καλοκαίρι ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς ως του 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω αγοράς, με εύρος αγορών μεταξύ 1 έως 15 ευρώ. Το συνολικό κόστος του δεν θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Related posts

Στις 7 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση της Attica Group

admin

Η Grecian Air Seaplanes ξεκινά πτήσεις με υδροπλάνα στην Ελλάδα

admin

Aegean: Nέο απευθείας δρομολόγιο σε Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ

admin

Epsilon Net: Αλμα 222% στα καθαρά κέρδη το 2021

admin

SABO S.A.: Παρέδωσε την πρώτη αυτόματη αποθήκη της στην ΕΤΕΜ

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ενίσχυση EBITDA το 1ο τρίμηνο

admin

Πτωτική πορεία στο 9μηνο για τη Μουζάκης

admin

Μειώθηκαν παγκοσμίως οι δημόσιες εγγραφές, αυξήθηκαν τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο

admin

Η Allwyn (ΟΠΑΠ) απέκτησε τη λοταρία του Ιλλινόις

admin