Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών – «Θερμό» το ενδιαφέρον για το 20%+2% των μετοχών

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποεπένδυση από την

Εθνική Τράπεζα

βρίσκεται το

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

, καθώς σήμερα, Τρίτη, ανοίγει το

βιβλίο προσφορών

για τη διάθεση ποσοστού

20% 2%

των μετοχών που κατέχει στην τράπεζα.

Πιο αναλυτικά, η διαδικασία θα «τρέξει» παράλληλα, τόσο στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς, όσο και στο εξωτερικό μέσω accelerated book building, ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου. Ειδικότερα, σε σύνολο 914.715.153 κοινών μετοχών το ΤΧΣ θα διαθέσει έως 182.943.031 εξ αυτών, ήτοι ποσοστό 20%, οι οποίες θα κατανεμηθούν ως εξής:

i) 15% που αντιστοιχεί σε 27.441.455 μετοχές σε ιδιώτες ή ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά και

ii) 85% που αντιστοιχεί σε 155.501.576 μετοχές σε επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη διεθνή προσφορά. Για τη δημόσια προσφορά στο εξωτερικό ενδιαφέρον υπάρχει από μεγάλα funds και family offices.

Το Ταμείο έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει το εν λόγω ποσοστό κατανομής κατά τη διακριτική του ευχέρεια, με βάση τη ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε μέρος της προσφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε τέτοια τροποποιημένη κατανομή δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική δημόσια προσφορά να λάβει ποσοστό χαμηλότερο από το 15%, εάν η ζήτηση που εκφράζεται από επενδυτές που θα συμμετάσχουν σε αυτήν είναι τουλάχιστον ίση με αυτό το όριο.

Την ίδια στιγμή, το ΤΧΣ έχει επιφυλαχθεί να ασκήσει κατ’ απόλυτη κρίση το δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς (upsize option) και να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που προσφέρονται κατά έως 18.294.303 μετοχές ή επιπλέον ποσοστό 1,9%. Η τιμή προσφοράς, η οποία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από πέντε ευρώ ούτε υψηλότερη από 5,44 ευρώ, θα είναι ακριβώς ίδια, τόσο στην ελληνική, όσο και στη δημόσια προσφορά, ενώ η απόφαση για το upsize option και ο ακριβής αριθμός των προσφερόμενων μετοχών αναμένεται να καθοριστούν μετά τη λήξη της περιόδου του βιβλίου προσφορών για τη διεθνή προσφορά.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση της ανακοίνωσης της τιμής προσφοράς, όπως και το αποτέλεσμα της ελληνικής δημόσιας προσφοράς, θα γίνουν την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, ενώ οι μετοχές θα πιστωθούν την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Σύζυγος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών η δημοσιογράφος που συντόνισε τη συζήτηση Μητσοτάκη – ΜερτςΟ IDF υψώνει την ισραηλινή σημαία στο «κοινοβούλιο» της Χαμάς στη Γάζα – Δείτε φωτογραφίαΤσακαλώτος «καρφώνει» Κασσελάκη: Δεν μπορείς να μιλάς απευθείας με τον λαό, αν δεν παράγεις πολιτική – Ο Τσίπρας έπρεπε να είχε πάρει θέση

Related posts

Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι στους μεγάλους δήμους της χώρας – Πίνακας

admin

Κακοκαιρία «Daniel» – Παπαθανάσης: Θα πάρουμε άμεσα τα χρήματα από την ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών και την αρωγή

admin

Γιώργος Αλεξόπουλος: «Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Μετασχηματίζεται»

admin

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους – Ποιους αφορά

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς εξοφλούνται τα ποσά και τι ισχύει για τους συμψηφισμούς

admin

Ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων: Ανοίγει μέχρι την Παρασκευή η πλατφόρμα, ποιοι ελέγχονται

admin

Περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού το 2024 προβλέπει η Λαγκάρντ – Έπεσε στο 2,8% τον Ιανουάριο

admin

ΕΛΠΕ: Εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη, παρουσία του Πρωθυπουργού

admin

«Κουρεμένα» ενοίκια, μεταβιβάσεις, ρύθμιση χρεών, επιστρεπτέα, πάγιες δαπάνες, «εξοικονομώ»: Πότε λήγουν οι παρατάσεις 

admin