Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Goldman Sachs: Η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες το 2024

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει τις προσδοκίες το 2024, λόγω της σημαντικής αύξησης των εισοδημάτων και της εμπιστοσύνης ότι τα χειρότερα από τις αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ήδη περάσει.

Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει αύξηση 2,6% το επόμενο έτος σε μέση ετήσια βάση, πάνω από τη μέση πρόβλεψη 2,1% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Οι ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες αγορές με εκτιμώμενη ανάπτυξη 2,1%, δήλωσε η Goldman.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, οι οικονομολόγοι της πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης από τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική σύσφιξης έχει τελειώσει.

Για να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της τον Μάρτιο του 2022, καθώς ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι δεν είναι “βέβαιος” ότι η Fed έχει κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, αναφέρει το Cnbc.

Η Goldman δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ανεπτυγμένες αγορές είναι απίθανο να μειώσουν τα επιτόκια πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εκτός εάν η οικονομική ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από ό,τι εκτιμάται.

Η τράπεζα σημείωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί σε όλες τις οικονομίες της G10 και των αναδυόμενων αγορών και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω.

“Οι οικονομολόγοι μας προβλέπουν ότι η φετινή μείωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί το 2024: προβλέπεται ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα μειωθεί από 3% τώρα σε ένα μέσο εύρος 2-2,5% σε όλη την G10 (εκτός της Ιαπωνίας)”, αναφέρεται στην έκθεση.

Παγκόσμια εργοστασιακή δραστηριότητα

Η επενδυτική τράπεζα αναμένει επίσης ότι η παγκόσμια εργοστασιακή δραστηριότητα θα ανακάμψει από την πρόσφατη ύφεση, καθώς οι αντίθετοι άνεμοι πρόκειται να εξαλειφθούν φέτος. Η Goldman σημείωσε ότι η παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα έχει επιβαρυνθεί λόγω μιας υποτονικότερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της κινεζικής μεταποίησης και της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης κατά το περασμένο έτος.

Η παγκόσμια παραγωγή βρίσκεται σε ύφεση κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Ο δείκτης της S&P Global για την παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στο 49,1 τον Σεπτέμβριο. Μια μέτρηση κάτω του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας. Επιπλέον, ο δείκτης PMI μεταποίησης της Κίνας Caixin/S&P Global υποχώρησε στο 49,5 τον Οκτώβριο από 50,6 τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας την πρώτη συρρίκνωση από τον Ιούλιο.

Η μεταποιητική δραστηριότητα θα πρέπει να ανακάμψει κάπως το 2024 από τον υποτονικό ρυθμό του 2023, δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Goldman με επικεφαλής τον κορυφαίο οικονομολόγο Jan Hatzius.

Απόδοση – Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Related posts

Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το διοικητήριο του ρωσικού στόλου στην Κριμαία

admin

Μεσανατολικό: Η ΥΠΕΞ της Γαλλίας επισκέφθηκε τραυματίες από την επίθεση της Χαμάς στην πόλη Ασκελόν

admin

Κυπριακό – Ε. Τατάρ: Kαλεί τον N. Χριστοδουλίδη για συνεργασία στη βάση “δύο κρατών”

admin

ΗΠΑ: “Εφικτή” μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πριν από το Ραμαζάνι

admin

Εκλογές στην Κροατία: Πρωτιά χωρίς πλειοψηφία για τους συντηρητικούς

admin

Σαουδική Αραβία: “Πάγο” στο σχέδιο για αύξηση της μέγιστης ικανότητας της πετρελαϊκής παραγωγής

admin

Κίνα – Σεντζέν: Ετήσια αύξηση 74,4% κατέγραψε ο όγκος του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου το 2023

admin

Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου βουλευτή Τζαν Αταλάι

admin

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 20 νεκροί από ισραηλινά πυρά εναντίον πλήθους (upd)

admin