Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Συμφωνία για τη μείωση χρήσης των φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για τη μείωση της χρήσης ισχυρών αερίων του θερμοκηπίου στα ψυγεία και τα κλιματιστικά, στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδίων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι διαπραγματευτές από τις χώρες της ΕΕ και οι βουλευτές κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΕ θα καταργήσει πλήρως τη χρήση υδροφθορανθράκων (HFC) έως το 2050, όπως αναφέρει το Reuters.

“Οι ουσίες αυτές έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πλανήτη μας και πρέπει να καταργηθούν σταδιακά. Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον κοινό μας στόχο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός για το κλίμα Teresa Ribera.

Οι συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο μείωσης της χρήσης φθοριούχων αερίων στην Ευρώπη, που χρησιμοποιούνται ως ψυκτικά μέσα σε αντλίες θερμότητας και ψυγεία, καθώς και σε αερολύματα και αφρούς είχαν ξεκινήσει νωρίτερα φέτος.

Η συμφωνία θα απαγορεύσει σταδιακά τις πωλήσεις προϊόντων που περιέχουν φθοριούχα αέρια, με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για διαφορετικά προϊόντα. Για παράδειγμα, η πλήρης απαγόρευση των φθοριούχων αερίων για τα κλιματιστικά και τις αντλίες θερμότητας θα ισχύσει από το 2035.

“Τα φθοριούχα αέρια είναι σχετικά άγνωστα, αλλά έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο κλίμα. Με τη σημερινή συμφωνία εξασφαλίζουμε ότι θα απαλλαγούμε γρήγορα από αυτά”, δήλωσε ο Ολλανδός βουλευτής Bas Eickhout, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Ο νόμος θα χρειαστεί την επίσημη έγκριση από την πλειοψηφία των βουλευτών και των χωρών της ΕΕ, αλλά αυτό το βήμα είναι συνήθως τυπικό σε συμφωνίες που έχουν προσυμφωνηθεί.

Related posts

Τα Ηνωμένα Έθνη προτρέπουν τη Ρωσία να θέσει τέλος στη μεταφορά παιδιών διά της βίας από την Ουκρανία

admin

Ανοίγει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για να φύγουν από τη Γάζα ξένοι υπήκοοι

admin

Η Κίνα δηλώνει “βαθιά ανήσυχη” από την “κλιμάκωση” μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων

admin

ΗΠΑ: Ο Λόιντ Όστιν θα εισαχθεί σε νοσοκομείο για προγραμματισμένες εξετάσεις

admin

Τι δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον Φιντάν

admin

Ο Λαβρόφ ζήτησε να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ που θα διεξαχθεί στα Σκόπια

admin

Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: Καμία λύση χωρίς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

admin

Παλαιστίνη: Αναστέλλει την αναπτυξιακή βοήθεια και η Σουηδία

admin

Επιφυλακτικά αισιόδοξος ο Λευκός Οίκος καθώς οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση

admin