Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Μειωμένες κατά 27% μέχρι στιγμής φέτος οι εξαγωγές μαλακού σίτου

Πτώση 27% καταγράφουν οι εξαγωγές μαλακού σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την έναρξη της σεζόν 2023-2024 τον Ιούλιο έως σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές μαλακού σιταριού διαμορφώθηκαν στα 6,32 εκατ. μετρικούς τόνους ώς τις 17 Σεπτεμβρίου, έναντι 8,7 εκατ. μετρικών τόνων το αντίστοχο διάστημα πέρυσι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ρουμανία παρέμεινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαλακού σίτου της ΕΕ μέχρι στιγμής το 2023/2024, με 1,63 εκατ. μετρικούς τόνους, ακολουθούμενη από την Πολωνία με 1,25 εκατ. τόνους, τη Γαλλία με 1,22 εκατ., τη Βουλγαρία με 937.000 τόνους και τη Γερμανία με 582.000 τόνους.

Όπως σημειώνει, οι εξαγωγές σιταριού της ΕΕ αυτήν τη σεζόν περιορίστηκαν από τις μαζικές εξαγωγές φθηνότερου ρωσικού σιταριού, αν και προστίθεται ότι η πώληση σημαντικών ποσοτήτων γαλλικού σιταριού στην Κίνα, την προηγούμενη εβδομάδα, υποδηλώνουν ότι οι ευρωπαϊκές τιμές έχουν καταστεί ελκυστικές.

Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί των ευρωπαϊκών εξαγωγών μαλακού σίτου, την τρέχουσα σεζόν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι:

Το ίδιο διάστημα, μείωση σημείωσαν και οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κριθαριού. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής διαμορφώνονται σε 1,87 εκατ. μετρικούς τόνους, έναντι 2,10 εκατ. τόνων το αντίστοιχο διάστημα της σεζόν 2022/2023, παρουσιάζοντας μείωση κατά 11%.

Σε επίπεδο εισαγωγών, οι εισαγωγές αραβοσίτου στην ΕΕ διαμορφώθηκαν σε 3,31 εκατ. μετρικούς τόνους, μειωμένες κατά 44% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, που ανήλθαν σε 5,94 εκατ. μετρικούς τόνους.

Η Ισπανία παρέμεινα μακράν ο μεγαλύτερο εισαγωγέας αραβοσίτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προμηθευόμενη μέχρι στιγμής για τη σεζόν 2023/2024 1,20 εκατ. μετρικούς τόνους, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (με 488.000 τόνους) και την Ιταλία (με 457 τόνους).

Οι πέντε κορυφαίοι προμηθευές αραβοσίτου της ΕΕ είναι:

πιν2

Related posts

Ινδία: Επιβάλλεται εξαγωγικός δασμός 40% στο κρεμμύδι για να ενισχυθεί ο τοπικός εφοδιασμός

admin

Βρετανία: Σύννομη η επέκταση της ζώνης εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών του Λονδίνου

admin

Η αποτυχημένη ανταρσία της Wagner δίχασε τη ρωσική αντιπολίτευση

admin

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συμφωνία για την πορεία ένταξης της Ουκρανίας

admin

Η Νότια Αφρική είναι κοντά στο τέλος των καθημερινών διακοπών ρεύματος

admin

ΗΠΑ: Oι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του αμερικανικού δεξαμενόπλοιου Torm Thor, αλλά αστόχησαν

admin

ΝΥΤ: Η επίθεση της Χαμάς εξέπληξε τους ηγέτες του Ιράν

admin

“Ναυαγεί” η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – Mercosur

admin

ΟΗΕ: Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τις πληροφορίες περί ισραηλινής προειδοποίησης για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κουντς στη Γάζα

admin