Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εβδομάδα με «σκαμπανεβάσματα» στη Wall Street – Η Nvidia στέρησε τα νέα ρεκόρ από S&P 500 και Nasdaq

Δεν κατάφερε να βαφτεί «πράσινη» η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο

Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Η εβδομάδα που μόλις μας πέρασε ήταν αρκετά γεμάτη, ενώ το ενδιαφέρον της αγοράς μονοπώλησαν τόσο οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, όσο και τα νέα μάκρο στοιχεία, και αυτό αποτυπώθηκε και στο ταμπλό της Wall Street που ξεκίνησε επιφυαλκτικά στις αρχές της εβδομάδας, συνέχισε με άνοδο μετά «αέρα» από τον Πάουελ, για να ολοκληρώσει με απώλειες με «βαρίδι» τη

Nvidia

.





Από το μέτωπο της

Federal Reserve

, αποτιμώντας τις δηλώσεις του Πάουελ, τα μηνύματα είναι θετικά, αλλά ταυτόχρονα και συγκρατημένα, καθώς ναι μεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων, αλλά χωρίς να έχει προσδιοροστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Ο πρόεδρος της Fed, δήλωσε ότι η μάχη για τον πληθωρισμό έχει λάβει τέλος, και τόνισε για άλλη μία φορά ότι η περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο του 2% της Fed δεν είναι εξασφαλισμένη.





Σε αυτό πλαίσιο, στη συνεδρίαση της Παρασκευής αν και οι δείκτες βρίσκονταν σε θετικό έδαφος, η πτώση άνω του 4% για τη Nvidia οδήγησε τον

S&P 500

να χάσει 0,65% στις 5.123 μονάδες, τον τεχνολογικό

Nasdaq

να διολισθήσει 1,16% στις 16.085 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στη χειρότερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα υποχώρησε κατά 0,18% στις 38.7523 μονάδες.










«Η πτώση δεν σηματοδοτεί ότι η άνοδος της έχει τελειώσει», δήλωσε ο Σαμ Στοβαλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research, σχετικά με την κινήσεις της Nvidia την Παρασκευή. Μπορεί η Nvidia να υποχώρησε σχεδόν 5% σήμερα, αλλά η φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη καλά κρατεί… Μάλιστα, το γενικότερο ράλι της Nvidia έχει συμπαρασύρει -όπως είναι εύλογο- τον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς η Apple σημείωσε άνοδο άνω του 1,5% στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ωστόσο, η Intel έχασε 4,16%.





Από τα σημερινά μάκρο, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Φεβρουαρίου έδωσαν κάποια μηνύματα σχετικά με το πότε θα είναι ασφαλές για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια της. Aπο τη μια πλευρά, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες ανέμεναν οι αναλυτές τον Φεβρουάριο, ενώ από την άλλη κατέγραψε άνοδο το ποσοστό της ανεργίας. Ειδικότερα, δημιουργήθηκαν 275.000 θέσεις εργασίας από 229.000 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στις 200.000. Η αρχική μέτρηση του Ιανουαρίου ήταν 353.000 και αναθεωρήθηκε χαμηλότερα.


Την ίδια στιγμή, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητο στο 3,7%. Το μέσο ωρομίσθιο κινήθηκε 0,1% υψηλότερα σε μηνιαία βάση και 4,3% υψηλότερα σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,3% και 4,4% αντίστοιχα.





«Εν ολίγοις, ο καθένας μπορεί να πάρει όποιο μήνυμα θέλει από τις σημερινές εκθέσεις» δήλωσε ο Τζορτζ Ματέβο επικεφαλής επενδύσεων στην Key Private Bank. «Πιστεύουμε παρόλα αυτά ότι τα στοιχεία έχουν θετικό momentum και θα δώσουν στήριξη στη Fed για τις πολυπόθητες μειώσεις των επιτοκίων.





Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην επικεφαλής της Fed του Σαίντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος εκτίμησε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να προχωρήσει η Fed το επόμενο διάστημα στην πρώτη της μείωση των επιτοκίων, μετά τα νέα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.


Στο ταμπλό, η Marvell Technology έκανε βουτιά άνω του 10% λόγω των κατώτρων από τις εκτιμήσεις αποτελεσμάτων για τα έσοδα α’τριμήνου. Η μετοχή της Broadcom διολίσθησε πάνω από 6% αφού το guidance εσόδων που ανακοίνωσε η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών δεν εντυπωσίασε τους επενδυτές. Ομοίως, η Costco υποχώρησε κατά 7% λόγω των χαμηλότερων των εκτιμήσεων για τα έσοδα τριμήνου. Η μετοχή της Novo Nordisk υποχώρησε κατά 2% σήμερα, αν και μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης η μετοχή στη Wall Street πραγματοποιούσε ράλι κατά 32% από τις αρχές του χρόνου, εκτοξεύοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 604 δισ. δολάρια, ποσό που την κατατάσσει στη 12 θέση στη λίστα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, ενώ στην 13η θέση βρίσκεται η Tesla.


Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,4% στα 78,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός συνεχίζει το ράλι σημειώνοντας άνοδο 0,5% στα 2.170,55 δολάρια ανά ουγκιά. Οι ράβδοι χρυσού έφτασαν στο υψηλό των 2.141,79 δολαρίων ανά ουγγιά την Τρίτη, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.





Στην αγορά των crypto το Bitcoin «σκαρφάλωσε» σε νέο ιστορικό την Παρασκευή (8/3), ξεπερνώντας τα 70.000 δολάρια, για να υποχωρήσει μετέπειτα στα επίπεδα των 66.000 δολαρίων. Ωστόσο, αυτή η εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα ασταθής στην αγορά των crypto, ενώ τα αρχικά σημερινά κέρδη ίσως οφείλονταν και στα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, με κάποιους traders να εκτιμούν ότι ένα υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και η χαμηλότερη από την αρχική αύξηση της απασχόλησης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα ανοίξει τον…δρόμο προς της μείωση των επιτοκίων εντός του έτους.


Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 4,07%.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Μαρκ Ζούκερμπεργκ: O σπασίκλας που άλλαξε τον κόσμο και η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στα social media





Ο Ερντογάν προαναγγέλλει την αποχώρησή του από την πολιτική: Αυτές οι δημοτικές εκλογές θα είναι οι τελευταίες μου





NBA: Συνοδός πολυτελείας των 900 δολαρίων τη βραδιά έγινε viral για το μπούστο της σε στιγμιότυπο με τον Στεφ Κάρι







Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επανήλθε στις 1.430 μονάδες με «καύσιμα» από το διεθνές ράλι

admin

Έναρξη επιχείρησης σε δέκα κλικ από την Παρασκευή – Ποια δικαιολογητικά καταργούνται

admin

Επίδομα θέρμανσης – myΘέρμανση: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε νέα αίτηση, έρχονται πληρωμές

admin

Ισχυρή ζήτηση για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου

admin

Ρεάλ Μαδρίτης: Το φουτουριστικό σκηνικό του Σαντιάγκο Μπερναμπέου που κόστισε 1 δισ. ευρώ (vid)

admin

Ο «πόλεμος» του Airbnb: Κι άλλους περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση ζητούν οι ξενοδόχοι – Φέρνουμε τη νέα εποχή στον τουρισμό, απαντούν οι εταιρείες

admin

Νέα ώθηση στον τομέα της Ενέργειας με τη βοήθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού

admin

Τιμολόγια ρεύματος: Πώς οι πάροχοι αυξάνουν τις τιμές χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές

admin

Νέα αύξηση της παραγωγής για την Energean στο πρώτο δίμηνο του έτους

admin