Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασκήσεις πειθαρχίας μετά το καμπανάκι από Σαμαρά

Για αύριο, Τρίτη, οπότε προγραμματίζεται η ψήφιση της τροπολογίας για τη χορήγηση «νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών», παραπέμπεται η συνέχεια της δημόσιας συζήτησης για το θέμα που έχει προκαλέσει ξαφνικά ισχυρούς τριγμούς στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, μετά την οξεία αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην κάνει καμία αναφορά στην υπόθεση από το βήμα της Βουλής χθες (απόντος του Αντώνη Σαμαρά από την αίθουσα της Ολομέλειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού), καθώς η κεντρική απόφαση είναι να αποδραματοποιηθεί το κλίμα στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο, όπως και το περιεχόμενο της ρύθμισης για μερίδα παράτυπων μεταναστών που ήδη διαμένουν στην Ελλάδα.

Το Μαξίμου κινητοποιήθηκε για τη διαχείριση της εσωκομματικής κρίσης, η οποία δίνει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, όπως μαρτυρούν οι προσπάθειες γαλάζιων στελεχών να ερμηνεύσουν τις εξελίξεις. Το παρασκήνιο 72 ωρών που ξεκίνησε για τον Μητσοτάκη με τον ίδιο σε επικοινωνία με τους εξ απορρήτων του στο Μαξίμου ενόσω ήταν εν πτήσει προς την Αθήνα από τις Βρυξέλλες αποτύπωσε τελικά κάτι που δεν ήταν ορατό στις πρώτες ώρες από την κατάθεση της τροπολογίας την Παρασκευή: μια απόφαση κλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές εντός του Σαββατοκύριακου.

Από τη μία ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε, μέσω συνεργατών του, να μη μείνει στην αρχική, σκληρή τοποθέτησή του αλλά να επανέλθει επικριτικά στο θέμα επικαλούμενος την προ μηνών φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις». Από την άλλη το πρωθυπουργικό γραφείο άλλαξε πλεύση από την αρχική υιοθέτηση χαμηλών τόνων και αποφάσισε να δώσει (και) κεντρική απάντηση.

Πρόσωπα με γνώση των συζητήσεων λένε ότι η επιμονή του πρώην πρωθυπουργού, παρότι επιχειρήθηκαν διευκρινίσεις μεταξύ άλλων από τον υπουργό Εργασίας Αδωνη Γεωργιάδη και τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Καιρίδη, ήταν εκείνη που προκάλεσε ενόχληση στην Ηρώδου Αττικού αλλά και πυροδότησε ενδοκυβερνητικά εκτιμήσεις ότι ο μεσσήνιος πολιτικός κινείται σε γραμμή εσωτερικής αντιπολίτευσης. Ηταν σε κάθε περίπτωση η τρίτη κατά σειρά διαχωριστική γραμμή από κυβερνητικές επιλογές, μετά τα πυρά του για τον διάλογο με την Τουρκία και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Προβληματισμός

Με τη δυσφορία και τη ρητορική του Σαμαρά συντάχθηκαν και άλλα στελέχη υπό την έννοια ότι στις off the record συζητήσεις τους διαφαινόταν γκρίνια είτε για τον χρονισμό της ρύθμισης είτε για το μήνυμα που εκπέμπει. Στη δεξιά πτέρυγα καταγράφεται συγκεκριμένα προβληματισμός για το αν το Μαξίμου αποφασίζει εκπτώσεις στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, χαλαρώνοντας το πλαίσιο. Πάντως μετά και τις διευκρινίσεις και ως χθες, κανείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είχε τοποθετηθεί ανοιχτά σε γραμμή αντίδρασης.

Εν αναμονή της ψήφισης, για το Μαξίμου είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία – ιδίως σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας είναι επιβεβλημένη η σύμπλευση όλων των βουλευτών, όπως επιβεβαίωναν αρμόδιες πηγές, πέραν του πρώην πρωθυπουργού που δικαιούται να τοποθετείται με αυτοτέλεια, όπως κρίνει.

Το Μαξίμου αρχικά εξεπλάγη και στη συνέχεια δυσαρεστήθηκε από τη σφοδρότητα της κριτικής Σαμαρά, εξού και επιχείρησε να κλείσει το θέμα όχι αφήνοντας τις απαντήσεις σε κυβερνητικά στελέχη (όπως έγινε με τον Αδωνη Γεωργιάδη, ένα από τα στελέχη που συνδέονται στενά με τον Σαμαρά, τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη κ.ά.) ούτε επιλέγοντας τον πάγιο σχολιασμό περί γνωστών θέσεων του πρώην Πρωθυπουργού, αλλά με διαρροή που δεν θα άφηνε περιθώρια παρερμηνείας για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τη διάταξη: «Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή». Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι στόχος του Σαμαρά είναι καταστήσει σαφές ότι λειτουργεί ως η φωνή της δεξιάς πτέρυγας, ωστόσο θεωρούν λανθασμένη την επιμονή του στο συγκεκριμένο θέμα.

Τα κόμματα

Κατά την κυβέρνηση εκτιμάται ότι περίπου 30.000 μετανάστες μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι αιτούντες αναμένεται να είναι δύο κατηγοριών: άνθρωποι που ήρθαν νόμιμα στην Ελλάδα αλλά στην πορεία περιήλθαν σε καθεστώς παρανομίας γιατί δεν ανανέωσαν την άδεια παραμονής τους και άνθρωποι που είτε εργάζονται παράνομα είτε δεν εργάζονται καθόλου. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων έδωσαν μια ιδέα για τις προθέσεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να τάσσονται υπέρ της τροπολογίας. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι η ρύθμιση «λύνει προβλήματα», καρφώνοντας τον διαγκωνισμό «ακραίων δεξιών αντιλήψεων» στον δημόσιο λόγο. Από τη Χαριλάου Τρικούπη ασκείται κριτική στο Μαξίμου για ανικανότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης.

Related posts

Κουτσούμπας: Το βήμα που έγινε την πρώτη Κυριακή ενισχύθηκε με την εκλογή δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης

admin

Επιτάχυνση έργου μέχρι τις ευρωεκλογές

admin

Στο Ζάππειο το 15ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας- Απευθείας σύνδεση

admin

Γεωργιάδης: Ερχονται ανακοινώσεις για το «εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού»

admin

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει άμεσα το «χρονικό παράθυρο» για τη διάλυση της Βουλής

admin

Διπλωματικές πηγές: Ουδεμία συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά ζητήματα της χώρας

admin

Γερμανική ώθηση για επανεκκίνηση στο Κυπριακό

admin

Αλλαγή σκηνικού και στην Ολομέλεια – Διάλεξαν αντιπάλους

admin

Σε ποιον ανήκει η έδρα;

admin