Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλβανική επίδειξη δύναμης και στην κηδεία της γιαγιάς Μπελέρη

«Αδεια» έξι ωρών προκειμένου να παραστεί στην κηδεία της γιαγιάς του έλαβε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τις αλβανικές Αρχές ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης. Ωστόσο ο φόβος των Τιράνων για το ότι αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί – όπως και έγινε – σε μία δήλωση συμπαράστασης των κατοίκων της Χειμάρρας στον Μπελέρη οδήγησε τις Αρχές σε μία επίδειξη δύναμης που προκάλεσε οργή στους παρευρισκόμενους. Ο Μπελέρης έφτασε στο νεκροταφείο φορώντας χειροπέδες και φρουρούμενος από αστυνομικούς «πάνοπλους», με τους παριστάμενους να τον υποδέχονται θερμά, ζητώντας την αποφυλάκισή του. Και παρά το γεγονός ότι η άδεια τυπικά ήταν διάρκειας έξι ωρών, οι αστυνομικοί επέτρεψαν στον Μπελέρη να βγει από την κλούβα μόνο για ένα δεκάλεπτο, όταν η σορός μεταφέρθηκε στον εσωτερικό χώρο του νεκροταφείου. Η κηδεία έγινε η αφορμή ο Μπελέρης να επιστρέψει στη Χειμάρρα έπειτα από οκτώ μήνες που κρατείται με τις κατηγορίες της εξαγοράς ψήφων, σε μία δίκη που, σύμφωνα με το περιβάλλον του που παρακολουθεί τις εξελίξεις, έχει ήδη φτάσει να χαρακτηρίζεται παρωδία.

Νέα δικάσιμος στις 10 Ιανουαρίου

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί στις 10 Ιανουαρίου, με την Αθήνα να επιμένει ότι δεν έχει σκοπό να αναμειχθεί στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ωστόσο απαιτεί μία δίκαιη δίκη, σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στον Μπελέρη να ορκιστεί, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Προειδοποιήσεις που μέχρι στιγμής δεν έχουν εισακουστεί και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι τελικά ο Μπελέρης θα καταδικαστεί με στόχο να εκπέσει του αξιώματός του.

Ο Μπερίσα σε κατ΄ οίκον περιορισμό

Σε κατ’ οίκον περιορισμό, εξάλλου, έχει τεθεί ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα κατόπιν σχετικής απόφασης την οποία έλαβε δικαστήριο το περασμένο Σάββατο, έπειτα από κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος του για διαφθορά κατά την περίοδο που βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο ίδιος αρνείται το κατηγορητήριο εις βάρος του και κατηγορεί τον νυν πρωθυπουργό και ηγέτη των Σοσιαλιστών Εντι Ράμα ότι έχει εξαπολύσει πολιτικό πογκρόμ και επιδιώκει να φιμώσει την αντιπολίτευση. Ωστόσο, το 2021, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στον Μπερίσα και την οικογένειά του, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τον κατηγορεί πως, όταν ήταν πρωθυπουργός, είχε εμπλακεί σε «πράξεις διαφθοράς» που περιελάμβαναν κατάχρηση εξουσίας με σκοπό να αποκομίσει προσωπικό όφελος, καθώς και για τον πλουτισμό συγγενών και πολιτικών συμμάχων του.

1.500 πίνακες στις ελληνικές πρεσβείες

Μετά την πολιτική σκόνη που σήκωσε η ροζ σημαία στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης, το υπουργείο Εξωτερικών άρχισε να επεξεργάζεται διάφορους τρόπους ώστε τα εν τω πλανήτη προξενεία μας να μη μετατρέπονται σε γκαλερί. Δεν ξέρω εάν ακόμα έχουν καταλήξει σε κάποιο σχέδιο, αλλά εκείνο που έμαθα είναι ότι ύστερα από συνεννόηση που είχε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αποφασίστηκε να διατεθούν 1.500 πίνακες ελλήνων καλλιτεχνών προκειμένου να διακοσμήσουν όχι μόνο τα ελληνικά προξενεία αλλά και τις πρεσβείες μας. Βεβαίως οι πίνακες μόνο δεν αρκούν για την ανακαίνιση των ελληνικών διπλωματικών αποστολών. Μαθαίνω λοιπόν ότι στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει σχέδιο ώστε να ανακαινισθούν πολλά κτίρια που στεγάζουν πρεσβείες και άλλες διπλωματικές αποστολές, διότι με την πολυκαιρία ορισμένα από αυτά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Σε πρώτη φάση θα ανασκευασθούν οι προσόψεις των κτιρίων αυτών, όσων βεβαίως ανήκουν στο ελληνικό κράτος. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να εξευρεθούν τα κονδύλια.

Στη Λήμνο με αιχμές

Πρωτοχρονιά στη Λήμνο επέλεξε να κάνει ο Νίκος Δένδιας, κάνοντας ποδαρικό με αιχμές. «Δεν είμαι κατά τύχη εδώ», δήλωσε ο Δένδιας και επέλεξε ένα μήνυμα με αιχμή σημειώνοντας πως «η στρατηγική σημασία της Λήμνου είναι γνωστή. Για αυτό και η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας εδώ είναι σημαντική και θα παραμείνει σημαντική». Να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν έχει υπαναχωρήσει από τις αιτιάσεις περί «αποστρατιωτικοποίησης των νησιών», ενώ η Λήμνος έχει αναφερθεί στα σενάρια που συνδέονται με τις προσπάθειες τα επόμενα χρόνια να αξιολογηθεί εάν θα μπορούσε ένα νησί να ενταχθεί στην ελληνοαμερικανική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, ως νέα βάση. Ο Δένδιας επισκέφθηκε και την 130 Σμηναρχία Μάχης και αντάλλαξε ευχές με τα πληρώματα και τους τεχνικούς των αεροσκαφών Επιφυλακής (Readiness) F-16, όπως και με το πλήρωμα Επιφυλακής του ελικοπτέρου SUPER PUMA που εκτελεί αποστολές έρευνας – διάσωσης (SAR).

Related posts

Newsletter Gate: Αγωγή κατά της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου για πολιτική χειραγώγηση

admin

Μητσοτάκης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης: Δεν θα επαναλάβετε τα λάθη του παρελθόντος

admin

Τα Κατεχόμενα, η Μοσάντ και μια επίθεση που πρόλαβε στην Κύπρο

admin

Στην τελική ευθεία η επιστροφή των Γλυπτών

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Τζόνσον για ΝΑΤΟ και Ουκρανία

admin

Σε θέσεις μάχης αντιπολίτευση και φοιτητές για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια – Καθησυχάζει ο Πιερρακάκης

admin

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

admin

Και μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, τι;

admin

Πώς θα μοιραστούν οι έδρες των «Σπαρτιατών» στη Βουλή εάν κηρυχθούν έκπτωτοι

admin