Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα Κατεχόμενα, η Μοσάντ και μια επίθεση που πρόλαβε στην Κύπρο

Σε νέα… πίστα φαίνεται να περνάει η κόντρα Ισραήλ και Τουρκίας. Αυτό υποδηλώνει και η χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την οποία επιβεβαίωνε ότι η Μοσάντ, σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, πέτυχε τη ματαίωση μιας επίθεσης με εντολή του Ιράν κατά ισραηλινών και εβραίων πολιτών στην Κύπρο. Επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι το Ισραήλ «προβληματίζεται» από αυτό που βλέπει ως χρήση των Κατεχόμενων από το Ιράν «τόσο για τρομοκρατικούς σκοπούς, όσο και ως μιας επιχειρησιακής και διαμετακομιστικής περιοχής» που «ελέγχεται – όπως θυμίζουν – από την Τουρκία».

Ο ιρανός πράκτορας

Μάλιστα, στα ισραηλινά ΜΜΕ διέρρευσαν και τα στοιχεία του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού και ενορχηστρωτή της επίθεσης, ενός ιρανού πολίτη, «γνωστού πράκτορα ιρανικών τρομοκρατικών οργανώσεων» που εμπλέκεται, όπως λένε οι Ισραηλινοί, και σε άλλες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών και Εβραίων σε τρίτες χώρες. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, ότι εμπλέκεται «σε προσπάθεια της Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης στις 22 Νοεμβρίου, για τη δολοφονία ενός πολίτη του Ισραήλ στη Γεωργία». Η συγκεκριμένη αναφορά από τους Ισραηλινούς μόνο τυχαία δεν είναι μιας και παραπέμπει σε παρουσία της Αλ Κουντς στα Κατεχόμενα. Η μονάδα αυτή – σημειώνω – είναι υπεύθυνη για τις εκτός συνόρων «επιχειρήσεις» του Ιράν και πράκτορές της συνηθίζουν να στρατολογούν ντόπιους για τους σκοπούς τους. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι έχουν συλληφθεί και δύο μέλη της ομάδας του Ιρανού, χωρίς περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά τους.

Οι παραιτήσεις κόβουν… ορέξεις

Τα εκλογικά των ευρωεκλογών τα έχουμε πλέον εμπεδώσει. Ωστόσο, θυμίζω ότι προαναγγέλθηκε και το «εμπάργκο» σε υποψηφιότητες εν ενεργεία βουλευτών. Κοινώς, όποιος γαλάζιος βουλευτής ενδιαφέρεται στα σοβαρά να μεταπηδήσει στην Ευρωβουλή, θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί από την έδρα του στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Γιατί το θυμίζω; Διότι ήδη, από ό,τι ακούω, η πρόθεση αυτή του Πρωθυπουργού έκοψε την όρεξη σε κάποιους βουλευτές (έχω ακούσει για τουλάχιστον δύο) που πλεύριζαν το Μαξίμου, δηλώνοντας διαθέσιμοι. Κι έτσι άρχισε, δηλαδή, το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» για τη γαλάζια ευρωλίστα.

Γρίφος ο επίτροπος

Ακόμη, πάντως, πιο ενδιαφέρον από το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές είναι το ποιος θα είναι ο επόμενος έλληνας επίτροπος.

Οι πηγές μου μετά βεβαιότητας μου έχουν μεταφέρει πως υπάρχουν εισηγήσεις για να αξιοποιηθεί ο σημερινός επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς σε άλλο πόστο. Και στη θέση του έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν να τον διαδεχθεί άλλο πρόσωπο. Ακούγεται, μάλιστα, ότι ο διάδοχος θέλουν να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του Μητσοτάκη (λογικό), με εμπειρία μεν στα πολιτικά πράγματα αλλά προφίλ πιο «τεχνοκρατικό». Δηλαδή, όχι κάποιον αιρετό.

Με τα νεύρα στο… κόκκινο

Μία φωτογραφία, μία παραίτηση κι ένας κακός χαμός. Κάπως έτσι θα τιτλοφορούσα αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» μεταξύ της δημοσιογράφου Ευγενίας Λουπάκη και του νέου διευθυντή του, Αδάμ Γιαννίκου. Η Λουπάκη, που είχε επί σειρά ετών μεσημεριανή εκπομπή, σχολίασε στα social media μια φωτογραφία του Στέφανου Κασσελάκη σε βόλτα με τον σκύλο του, τη μέρα της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Από εκεί ξεκίνησαν οι παρεξηγήσεις. Αυτή διευκρίνισε ότι η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε εκείνη τη μέρα, αλλά από τον διευθυντή της και τα συριζαϊκά… κεντρικά θεωρήθηκε έντεχνη «μπηχτή» εναντίον του προέδρου, ότι δήθεν πάει βόλτα το σκυλί αντί να τιμά τη θλιβερή επέτειο. Η ίδια παραιτήθηκε από το ραδιόφωνο, αφού, όπως δήλωσε, της ανακοινώθηκε ότι θα βγει σε «αναγκαστική άδεια». Ενώ ο Γιαννίκος, από τον αέρα του ραδιοφώνου μάλιστα, τη διέψευσε λέγοντας πως δεν ήταν εργαζόμενη, αλλά συνταξιούχος εκτοξεύοντας κι αιχμές για «παραγοντισμό». Το κλίμα, όπως βλέπετε, συνεχίζει να είναι υπέροχο. Κι αυτό βγαίνει στον κόσμο και ραδιοφωνικά.

Επιστροφή στο αμφιθέατρο

Τις τελευταίες μέρες της χρονιάς διανύουμε και, σιγά σιγά, ετοιμάζονται για την αποστρατεία τους κι οι απερχόμενοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Ανάμεσα τους ο Κώστας Αγοραστός, που θα παραμείνει, φυσικά, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης αλλά, παράλληλα, από τον Ιανουάριο θα επιστρέψει κανονικά στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Related posts

Τι λένε στην κυβέρνηση για ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Ούτε ένα αντίο στον κ. Παπαπασταύρου και στον κ. Μπρατάκο; Τόση αχαριστία;

admin

Φάμελλος: Κολοσσιαίες οι ευθύνες Μητσοτάκη για την ΑΔΑΕ

admin

ΠΑΣΟΚ: Νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Θανάσης Γλαβίνας

admin

Ελλάδα – Τουρκία μπορούν να συζητήσουν για ένα «Σύμφωνο μη επίθεσης»;

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Ο Γεραπετρίτης παίρνει αποστάσεις από την έκθεση Μπακογιάννη για το Κόσοβο – Δεν θα ψηφίσει η Ελλάδα

admin

Τουρκία: Επίδειξη ισχύος η δοκιμή του «Tayfun» – Τι θα κρίνει τις σχέσεις Αγκυρας με Ουάσιγκτον

admin

Οικονόμου: Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της

admin