Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Επέστρεψαν στα κέρδη οι δείκτες – Τρίτο ανοδικό σερί για τον Dow

Η αμερικανική αγορά έψαχνε μια καλή αφορμή για να… ξαναζωντανέψει και τη βρήκε στο ντεμπούτο της Arm Holdings που σηματοδότησε και τη μεγάλη επιστροφή των τεχνολογικών IPO. Έτσι, σε συνδυασμό και με το συνδυασμό των μακροοικονομικών στοιχείων που μπορεί να φέρει κοντά το τέλος του ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων, οι δείκτες διέγραψαν σήμερα μια εξαιρετική πορεία.

Την παράσταση «έκλεψε» ο Dow Jones, που όχι μόνο συμπλήρωσε την τρίτη ημέρα κερδών, αλλά σημείωσε και δυναμική άνοδο κατά 331 μονάδες ή 0,96% με αποτέλεσμα να φτάσει τις 34.907 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκε και ο S&P 500 με αύξηση 0,84% στις 4.505 μονάδες, ενώ αντιστοίχως ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 13.926 μονάδες.

Η βρετανική εταιρεία ημιαγωγών Arm Holdings, του ομίλου της SoftBank, ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση της με τους καλύτερους οιωνούς έχοντας ήδη κερδίσει τον τίτλο της μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής της χρονιάς.

Η δημόσια εγγραφή υπερκαλύφθηκε πάνω από δέκα φορές, προσελκύοντας πλήθος επενδυτών και μεγάλα ονόματα του τεχνολογικού κλάδου, όπως η Apple και η Nvidia, που βρίσκονταν ήδη στο πελατολόγιο της, οπότε έσπευσαν να αποκτήσουν και μετοχές. Έτσι, το IPO απέφερε 4,87 δισ. δολάρια, ήτοι πολύ πάνω από το στόχο που είχε θέσει η SoftBank.

Αντιστοίχως, η μετοχή της ξεκίνησε διαπραγμάτευση στα 51 δολάρια και μέσα σε λίγες ώρες είχε ξεπεράσει και τα 61 δολάρια εκτοξεύοντας και την αξία της Arm πάνω από τα 63 δισ. δολάρια.

Η εξέλιξη αυτή έφερε ένα κλίμα ενθουσιασμού στην αγορά επαναφέροντας στο προσκήνιο τις μεγάλες προοπτικές του κλάδου. «Το επιτυχημένο IPO της Arm σαφώς ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση της αγοράς» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρτ Χόγκαν της B. Riley Financial, μιλώντας στο CNBC.

Παράλληλα, η προοπτική επαναφοράς των δημόσιων εγγραφών από τον τεχνολογικό κλάδο μεταφράζονται σε αυξημένα έσοδα και κέρδη για τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους που θα «τρέξουν» τις διαδικασίες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές μεγάλων τραπεζών, όπως η Goldman Sachs, η JPMorgan και η Morgan Stanley, κατέγραψαν σημαντικά κέρδη.

Το κλίμα βοήθησε και η διαμόρφωση του δείκτη τιμών παραγωγού σε επίπεδα κοντά στο αναμενόμενο, στο 3,7% σε ετήσια βάση σε σχέση με το αναμενόμενο 3,6%. Παράλληλα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν άνω του αναμενόμενου σε ποσοστό 0,6%.

Η αγορά εμφανίζεται βέβαιη ότι η Fed θα διστάσει να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς παρά το γεγονός ότι οι τιμές «τσίμπησαν» τον τελευταίο μήνα, τα στοιχεία αποδυνάμωσης της οικονομίας είναι εξίσου ορατά και ανησυχητικά.

Βέβαια, παράλληλα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες μιας μετριοπαθούς αύξησης στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, όμως το διάστημα που μεσολαβεί είναι σημαντικό και αρκετό για να αλλάξει τα δεδομένα, ώστε τελικά η αύξηση αυτή να μην χρειαστεί. Εξάλλου, η Fed έχει, αν μη τι άλλο, ξεκαθαρίσει, ότι θα λαμβάνει τις αποφάσεις της βήμα-βήμα, ανά κάθε συνεδρίαση, με βάση τη ροή των στοιχείων, κάτι που σημαίνει πως για την ώρα το συμβούλιο θα παραμείνει εστιασμένο στα δεδομένα που θα έχει στα χέρια του στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων σήμερα στο επίπεδο ρεκόρ του 4%, όμως υποστήριξε πως πιθανότατα στα επίπεδα αυτά έχουν πιάσει «ταβάνι» και ενδεχομένως να μην χρειαστεί νέα παρέμβαση. Εξέλιξη που σημαίνει πως πιθανότατα και άνευ συγκλονιστικού απροόπτου, το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να είναι ήδη γεγονός.

Πάντως, στα απρόοπτα γεγονότα μπορεί να είναι η εκ νέου αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων λόγω της κάθετης ενίσχυσης των τιμών των καυσίμων. Στις αγορές των commodities, οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν και νέα κέρδη, με το αμερικανικό WTI να ξεπερνά το όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022 και το Brent να ανεβαίνει πολύ πάνω κι από τα 93 δολάρια.

Το ράλι στα καύσιμα αποτελεί πονοκέφαλο για τις κυβερνήσεις ενόψει της χειμερινής περιόδου, με τον Λευκό Οίκο ήδη να δυσφορεί δημοσίως, αν και βέβαια μεταφράζεται σε κέρδη για τις εταιρείες του κλάδου που είδαν τα έσοδα και τα κέρδη τους να περιορίζονται σημαντικά το πρώτο εξάμηνο.

Οι μετοχές του κλάδου (ενδεικτικές οι Marathon Oil, η ExxonMobil και η Hess Corp.) καλπάζουν, με το δείκτη των ενεργειακών μετοχών να είναι στους μεγάλους κερδισμένους της ημέρας για τον S&P 500, αλλά και συνολικά της εβδομάδας για τη Wall Street.

Related posts

Σκυλακάκης από Αλεξανδρούπολη: Το λιμάνι μετατρέπεται σε σταυροδρόμι, ενεργειακό, διαμετακομιστικό και γεωπολιτικό

admin

ΗΠΑ: Άλλοι 840.000 Αμερικανοί έκαναν αίτηση ανεργίας την τελευταία εβδομάδα

admin

Επανέκδοση 7ετούς ομολόγου: Το Ελληνικό Δημόσιο αντλεί 1,5 δισ. ευρώ με 2,51% επιτόκιο

admin

Τι εξάγουμε και τι εισάγουμε από τη Γαλλία

admin

Ράλι στα ομόλογα – Λίγο πάνω από το 1% η απόδοση του 10ετούς

admin

Fed για πτώχευση SVB: Χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης

admin

Άλκης Δαυίδ: Προσπαθεί να σώσει τη βίλα του στις Σπέτσες – Κατέθεσε αίτηση αναστολής πλειστηριασμού (pics)

admin

Γιατί η Apple έβαλε προσωρινό λουκέτο στα καταστήματά της στην Τουρκία

admin

ΠΟΜΙΔΑ: Διευκρινίσεις για μείωση μισθωμάτων και αποζημίωση – Οι προθεσμίες

admin