Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Δεύτερη συνεδρίαση απωλειών με επίκεντρο τις Big Tech

Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η

Wall Street

, ξεκινώντας με αρνητική διάθεση τη νέα χρονιά. Μάλιστα, το κύμα των ρευστοποιήσεων έπληξε και πάλι κυρίως τον τεχνολογικό κλάδο.


Το στραβό κλίμα που επικρατούσε δε, εξαρχής ήρθαν να… στραβώσουν περαιτέρω τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που φανέρωσαν πως το συμβούλιο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό ως προς το outlook των επόμενων κινήσεων του και την έναρξη της περικοπής των επιτοκίων.





Έτσι, λοιπόν, στο ταμπλό ο δείκτης

Dow Jones

υποχώρησε κατά 0,76% στις 37.430 μονάδες, ο

S&P 500

βρέθηκε στο -0,80% πέφτοντας στις 4.704 μονάδες και ο Nasdaq περιορίστηκε σε ποσοστό 1,18% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 14.592 μονάδες.





Ο τεχνολογικός δείκτης είχε ήδη καταγράψει, την Τρίτη, κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2024, τη χειρότερη επίδοση του από τον περασμένο Οκτώβριο. Και όπως χθες, έτσι και σήμερα οι Big Tech και οι περίφημες «

Υπέροχες Επτά

» πρωταγωνίστησαν στην καθοδική τροχιά του.


Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις κατέγραψαν κέρδη κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς «σκαρφάλωσε» και πάλι πρόσκαιρα πάνω από το όριο του 4%. Όμως, σταδιακά το κλίμα αντεστράφη με τις αποδόσεις να χάνουν τα κέρδη που είχαν αποκομίσει. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε τελικά κατά τρεις μονάδες στο 3,911% και του 30ετούς κατά δύο μονάδες στο 4,056%.





Παρά το γεγονός ότι μικρές διορθώσεις στους δείκτες δεν αποτελούν ανησυχητικό στοιχείο μετά και τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψαν οι δείκτες πέρυσι, αφήνοντας περιθώριο για σημαντικές ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών. Όμως, η αγορά αιφνιδιάστηκε και από τον άκρως επιφυλακτικό τόνο που υιοθέτησαν τα μέλη του συμβουλίου της Fed, όπως κατέδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.





Αν και τα μέλη συμφώνησαν στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας, θεωρώντας πιθανή την έναρξη της περικοπής των επιτοκίων μέσα στο 2024, δήλωσαν με σαφήνεια πως «βλέπουν» υψηλό βαθμό αβεβαιότητας στο μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα.


Για το λόγο αυτό δεν έλειψαν οι φωνές που επεσήμαναν πως μπορεί να χρειαστεί τα επιτόκια να διατηρηθούν ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα ή ακόμη και να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω, όπως αντιστοίχως δεν έλειψαν οι φωνές που στάθηκαν στο αντίθετο άκρο και τη ζημιά που μπορεί να υποστεί η οικονομία από την υπερβολικά σφιχτή νομισματική πολιτική.





Βεβαίως, οι traders δεν άλλαξαν διάθεση ως προς τις προβλέψεις τους για τις περικοπές των επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά η επιφυλακτικότητα του συμβουλίου δεν άφησε την αγορά τελείως αδιάφορη.





Άλλωστε, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δημιουργεί ένα νέο κίνδυνο όχι μόνο για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και άρα για τις τιμές στο εμπόριο, αλλά και για τις τιμές των commodities, γεγονός που μπορεί να ασκήσει πιέσεις στον πληθωρισμό. Ήδη σήμερα, οι πετρελαϊκές τιμές έκαναν νέο εντυπωσιακό άλμα άνω του 3%. Η τιμή του Brent ανέβηκε 3,62% στα 78,64 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού αργού εκτοξεύτηκε κατά 3,94% στα 73,15 δολάρια το βαρέλι.


Η εξέλιξη αυτή, αν μη τι άλλο έφερε κέρδη σήμερα στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου που είχαν πιεστεί τις προηγούμενες εβδομάδες κόντρα στο θετικό ρεύμα της περσινής χρονιάς. Ανάμεσα τους ξεχώρισαν η Marathon Petroleum, η Williams Cos και η ExxonMobil.


Στις κερδισμένες της ημέρας και η φαρμακευτική Eli Lilly, μετά την θετική ετυμηγορία της Bank of America για την πορεία της μετοχής της το 2024, αλλά και της Suncor Energy μετά τα βελτιωμένα στοιχεία για τα επίπεδα παραγωγής της.





Στον αντίποδα στους αρνητικούς πρωταγωνιστές παρέμειναν για δεύτερη συνεδρίαση οι τεχνολογικές μετοχές, από την Apple που είχε τη βασική ευθύνη για το sell off της Τρίτης μετά την υποβάθμιση της από την Barclays έως την Nvidia, την Tesla και την Meta.


Σημαντική πτώση άνω του 12% και για τη μετοχή της Xerox, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της εταιρείας για δραστική περικοπή του προσωπικού της κατά 15% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους στο πλαίσιο της νέας αναδιάρθρωσης που θέλει να δρομολογήσει.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Προειδοποίηση Αρναούτογλου για την κακοκαιρία που έρχεται – «Προσοχή σε όσους ταξιδέψουν την Κυριακή»





«Αυτός είναι ο μόνος λόγος που ο απαγωγέας της Χαμάς δεν με βίασε» – 54 ημέρες στην κόλαση έζησε η Μία






Επίθεση 15 ατόμων σε δύο νεαρούς στο Περιστέρι – Τους ρώτησαν τι ομάδα είναι και τους ξυλοκόπησαν

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό ξεκίνημα, προσεγγίζει τις 1.390 μονάδες

admin

Πάνω από 32 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2023

admin

Δώρο Χριστουγέννων 2021: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: Με 15ετια σε τρεις μήνες η έκδοση της επικουρικής σύνταξης και για το δημόσιο

admin

Ντράγκι: Η ανοικοδόμηση της Ευρώπης λόγω κορωνοϊού θα θυμίζει αυτή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

admin

Ο Έλον Μασκ «παγώνει» την εξαγορά του Twitter – Ο ρόλος των ψεύτικων λογαριασμών

admin

Προϋπολογισμός 2024: Από €200 έως €840 παραπάνω για μισθωτούς και συνταξιούχους

admin

Σταϊκούρας στο Bloomberg: Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον κοντά στην επενδυτική βαθμίδα

admin

ΥΠΕΘΟ: «Τελεσίγραφο» για αναβάθμιση POS και ταμειακών έως 29 Φεβρουαρίου

admin