Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Tips από το placement της Εθνικής, οι πρωτιές της συναλλαγής

Στο 1,067 δισ ευρώ έφτασαν τα έσοδα από τη διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ποσό που συνιστά τη μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης μετοχών σημειώνουν πηγές του ΤΧΣ. Παράλληλα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση από το 2017 και η καλύτερη συναλλαγή στην Ευρώπη από απόψεως υπερκάλυψης και κυρίως έκπτωσης στην αδιατάρακτη τιμή πριν την ανακοίνωσή της.

Η συναλλαγή έγινε με τη μικρότερη έκπτωση ανά μετοχή (2,57%) έναντι του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου σε αντίστοιχες συναλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια (10,3%).

Το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές, προσελκύοντας κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ (35%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η ποιότητα των διεθνών επενδυτών καθώς η πλειονότητα είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%).

Με συνολικό τίμημα 1,067 δισ. ευρώ και τελική τιμή ανά μετοχή 5,30 ευρώ, η από-επένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης μετοχών καθώς η συνολική κάλυψη κινήθηκε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ήτοι 8,04x μέσο-σταθμικά, σε σύγκριση με πρόσφατες προσφορές μετοχών μέσω ΑΜΚ από ελληνικούς οργανισμούς (3,6x – Τράπεζα Πειραιώς, 1,9x – Alpha Bank και 2,7x – ΔΕΗ).

Related posts

Alpha Bank: Πρωταγωνιστεί στη χρηματοδότηση Ολυμπίας Οδού και Πάτρας-Πύργου

admin

Δ.Βερελής – Πειραιώς: Σημαντικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Eurobank: Στα 544 εκατ. τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του 2020

admin

ΕΚΤ: Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης χάνει τη δυναμική της

admin

Eurobank: Η ΕΕ, ο Ντράγκι, η Ελλάδα και η απειλή του στασιμοπληθωρισμού

admin

Η Πειραιώς στο νέο Τραπεζικό Συμβούλιο της UNEP FI

admin

Goldman Sachs: Τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. φέτος από τη Fed

admin

Λέιν (ΕΚΤ): Να μην αντιδράσουμε υπερβολικά στον υψηλό πληθωρισμό

admin

Τανισκίδης (Optima bank): Αφήνουμε ως χώρα τα δύσκολα πίσω μας

admin