Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Servicers: Τι ζητάνε τώρα από τον Φλωρίδη για τα κόκκινα δάνεια

Σε ανοικτή γραμμή με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκονται οι servicers, η Ένωση των οποίων απέστειλε στο υπουργείο επιστολή στην οποία ζητά μια σειρά από βελτιώσεις κυρίως στην μετα-δικαστική διαδικασία υποθέσεων και πλειστηριασμών με στόχο την εξοικονόμηση «χρόνου και κόστους».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του -.gr στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη υπάρχει, από τα μέσα Δεκεμβρίου, η 8σέλιδη επιστολή της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων με αναλυτικά τα βήματα/προτάσεις βελτίωσης που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να υπάρξει ελάφρυνση στο δικαστικό σύστημα με άρση της γραφειοκρατίας αλλά και σημαντικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στα Πρωτοδικεία και τα υποθηκοφυλακεια. Ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αναμένεται να υπάρξουν στοχευμένες βελτιώσεις.

Οι βασικές αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές που προτείνουν προς την κυβέρνηση οι servicers καλύπτουν όλο το φάσμα της μετά-δικαστικής διαδικασίας που σε ορισμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα η μεταγραφή της κατοχής ενός ακινήτου (σ.σ. που έχει περιέλθει στον servicer ως προϊόν πλειστηριασμού) μπορεί να γίνει από τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεια μετά από 3 χρόνια, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα βασικά σημεία της επιστολής προβλέπουν τα εξής:

  • Την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη αλλά και την ψηφιοποίηση των γραμματειών των Πρωτοδικείων/Ειρηνοδικείων.
  • Την επιτάχυνση της εκδίκασης των ανακοπών επί των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, οι οποίες (ανακοπές) θα εκδικαστούν από το 2028 και μετά.
  • Η ψηφιακή αναβάθμιση των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων. Σήμερα για να μεταγράψει ένα υποθηκοφυλάκειο της κατακύρωση της απόφασης (σ.σ. του ακινήτου) μπορεί να χρειαστούν 24 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 3 έτη.
  • Να προβλεφθεί αναγκαστική εκτέλεση περιουσιακών στοιχείων στις περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς.
  • Να επιταχυνθεί από τους συμβολαιογράφους η περίληψη κατακύρωσης του ακινήτου που ακολουθεί μετά τους πλειστηριασμούς. Σήμερα η διαδικασίας της περίληψης κατακύρωσης μπορεί να γίνει έως και 24 μήνες μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού.

Υψηλό κόστος

Σύμφωνα με τους servicers εφόσον υιοθετηθούν κάποιες από τις προτάσεις/βελτιώσεις όλες οι υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί και λιμνάζουν στα γραφειοκρατικά γρανάζια θα τακτοποιηθούν άμεσα με σύμμαχο την τεχνολογία, γεγονός που θα επιτρέψει στο σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και στην υλοποίηση κάποιων παραμέτρων των business plan.

Related posts

Fitch: Στον προθάλαμο αναβάθμισης τα ομόλογα της Alpha Bank

admin

Βιλερουά για επιτόκια: Είμαστε σε οροπέδιο, ας απολαύσουμε τη θέα

admin

Goldman Sachs: Πόσο θα στοιχίσει στις ελληνικές τράπεζες μια αύξηση στο όριο αποθεματικών

admin

Alpha Bank: Γιατί «ανεβαίνουν» τα ελληνικά assets

admin

Μίλερ (ΕΚΤ): Πρέπει να είμαστε σίγουροι για τον πληθωρισμό

admin

Αυξημένα κέρδη και καταθέσεις για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας

admin

Η Ισπανία στήριξε τα κέρδη της Santander

admin

Προσφορές για ακίνητα 820 εκατ. δέχεται η Πειραιώς

admin

Σάμερς: Η SVB δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο

admin