Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές συγκρούσεις και τριγμοί στην Κουμουνδούρου

Η επιστολή της Νίνας Κασιμάτη στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητεί να δίνει η ίδια την έγκρισή της προτού χρησιμοποιηθεί η υπογραφή της στα σχέδια νόμου που καταθέτει το κόμμα της, δημιούργησε νέους τριγμούς στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η βουλευτής Πειραιά φέρεται ότι διαφωνεί τόσο με την αξιοποίηση της υπογραφής της στο σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια που περιέχει την εισαγωγή των όρων «γονέας 1» και «γονέας 2» όσο και με την πρωτοβουλία Κασσελάκη για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.

Η είδηση προκάλεσε και την αντίδραση του συνομιλητή του Κασσελάκη, Νίκου Μωραΐτη, που συγκρούστηκε με την Κασσιμάτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ωστόσο ενόψει της σύναξης της κοινοβουλευτικής ομάδας στις Σπέτσες, κανένας δεν θέλει να συνεχίσει να σηκώνει τους τόνους, με τον ίδιο τον Κασσελάκη να κάνει τις σχετικές επαφές για να χαμηλώσουν τα πνεύματα.

Κι όλα αυτά ενώ οι διεργασίες ενόψει συνεδρίου, που απέχει μόλις έναν μήνα και κάτι, συνεχίζονται, με όλες τις πλευρές να επιλέγουν να κρατούν τις ανάλογες ισορροπίες – γνωρίζοντας πως οι συμμαχίες του συνεδρίου θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν τη συνέχεια.

Μέχρι τότε στην Κουμουνδούρου θέλουν να στοχεύσουν στην πλευρά της ΝΔ, με αιχμές τα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις επαφές του με σωματεία και ομάδες εργαζομένων – χθες με τους οδηγούς των ταξί.

Αριστερά ή Κεντροαριστερά

Παράλληλα με τις εσωκομματικές συγκρούσεις διεξάγεται και ένας άτυπος διάλογος για το ιδεολογικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – για το αν δηλαδή θα πρέπει να παραμείνει στην Αριστερά, λειτουργώντας (όπως επί Αλέξη Τσίπρα «ως γέφυρα των προοδευτικών δυνάμεων») ή αν θα πρέπει να ενταχθεί στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς.

Η τριάδα Ζαχαριάδη – Θεοχαρόπουλου – Ραγκούση, η οποία έχει καταθέσει την πιο προωθημένη άποψη για δημοψήφισμα επί του θέματος στο συνέδριο, βλέπει ως «ανοιχτή πόρτα» του PES προς τον ΣΥΡΙΖΑ τη δήλωση της Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ: «Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι δικιά τους απόφαση να δουν τι θέλουν και από εκεί και πέρα είναι δικό μας θέμα. Υπάρχουν κι άλλα κόμματα που θέλουν το ίδιο. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες» ανέφερε η επικεφαλής των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στο Στρασβούργο, σημειώνοντας πως το S&D δηλώνει «παρών» στην Ελλάδα μέσω του ΠΑΣΟΚ.

Στην ανάγνωση όσων εντός του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν την επαναπροσέγγιση της σχέσης με την Κεντροαριστερά, αυτή η δήλωση αποτελεί σήμα πως δεν μπορεί να υπάρξει βέτο από τη Χαριλάου Τρικούπη αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει επίσημο αίτημα για την ένταξή του στο PES.

Related posts

Καραγκούνης για ομόφυλα ζευγάρια: Θα καταψηφίσω το νομοσχέδιο – Αν ήμουν υπουργός θα παραιτούμουν

admin

Σκληρή κριτική σε Κασσελάκη από Αχτσιόγλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε μία κρίση διάλυσης»

admin

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

admin

Ελληνοτουρκικά: Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η τακτική Κασσελάκη ενόψει του δεύτερου γύρου

admin

Η Ελλάδα στο πλευρό του Κιέβου είπε ο Μητσοτάκης στον Ουκρανό πρωθυπουργό

admin

Ο Νίκος Δένδιας ενημερώνει τους ομολόγους του για την επίσκεψη στην Οδησσό

admin

Η εκδήλωση που προκαλεί αναταράξεις: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Τεμπονέρα

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Παντρεύτηκε τον Τάιλερ – H ανάρτηση του μετά το γάμο

admin